Alistar vrea sa ajunga decan la S.N.S.P.A. in baza unui fals? Victor Alistar, director al Transparency Romania si lector la SNSPA, recidiveaza: participa la concursul pentru functia de decan al Facultatii de Administratie Publica, declarand in scris ca nu se afla in situatie de incompatibilitate. El a omis sa mentioneze ca nu i-a expirat pedeapsa de trei ani pentru incompatibilitate, confirmata de Curtea Constitutionala. Victor Alistar este si lector la Facultatea de Administratie Publica din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA), pozitie din care s-a inscris la concursul pentru postul de decan, anunta Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Raef Arafat, un anticorp pentru "virusul" Oprescu. Doctorul Raed Arafat candidat independent la primaria Capitalei. Este un scenariu de lucru discutat in PDL, dar si in UNPR. Strategii democrat-liberalilor au identificat candidatul care are potentialul sa-l invinga pe Sorin Oprescu in cursa pentru Bucuresti: "parintele SMURD", un tehnocrat cu o cota mare de popularitate in randul romanilor. Ideea candidaturii lui Arafat a fost exprimata public pe 17 ianuarie. Senatorul PDL Mihaela Popa declara despre subsecretarul de stat din Ministerul Sanatatii ca ar putea fi un candidat foarte bun, "poate chiar contracandidatul doctorului Sorin Oprescu", scrie EVZ.

Mitul regelui sacrificat. Presedintele a spus la un moment dat ca va demisiona din functie cu conditia ca Opozitia sa fie de acord cu modificarea Constitutiei, modelul monocameral si amanarea alegerilor parlamentare pana in 2013. In ciuda caracterului sau spectaculos, propunerea aceasta nu a fost mult discutata, poate din pricina neadecvarii cu logica democratiei. Presedintele Traian Basescu parea de fapt sa propuna nu un acord politic rational, un compromis la "masa verde", ci un scenariu kitsch al unui sacrificiu ritual. Demisia sa este aidoma mortii voluntare a regelui viking din vechile mituri scandinave. Cronicarul Snorri Sturluson relateaza ca in timpul domniei regelui Domalde au fost ani grei cu recolte proaste si foamete. In prima toamna au fost sacrificati boi pe altarul Zeului de la Uppsala, dar recolta urmatoare a fost la fel de proasta, scrie Deutsche Welle.

Vadu Rosca, 2012: zapada, teama de ape si eroismul lui Nea Gica "Moartea". Pentru a nu intra in sfera speculatiilor, trebuie de la bun inceput punctat ca sateanul Liviu e extrem de glumet cu vecina lui din Vadu Rosca doar pentru ca sunt rude. Altfel s-ar rusina oricine cand ar auzi cum striga, cat da zapada cu lopata din curte, catre femeia iesita la gard: "Zi-le, vecina, care a fost adevarata ta drama la Vadu Rosca! Zi-le! Ca au fost zapezi mari si barbat-tau e departe si a trebuit sa vin eu sa-ti dau zapada, sa te ajut", insinueaza, cu-n ranjet, Liviu. Femeia se rusineaza, zice repede ca sunt verisori, sa nu creada vreun nou-venit prin sat cine stie ce. Integral in EVZ.

Doua decenii de rafuieli cu justitia ale clanului Becali. Bisnita, evaziune fiscala, spalare de bani, violenta. Bisnita, afaceri imobiliare dubioase, evaziune fiscala, spalare de bani, falimentarea unor foste intreprinderi de stat, violenta fizica si verbala. Acestea sunt acuzatiile aduse in ultimii ani membrii clanului Becali, multe soldate cu dosare penale. Unul dintre membrii clanului, Giovani Becali, s-a laudat recent ca va candida la presedintie. "Voi candida si eu la presedintie, vom candida toata familia, sa ajungem sa conducem tara. Daca familia noastra va conduce Romania, acesti procurori care fac uz de simplu fapt ca sunt la DNA nu vor mai exista", a declarat Giovani Becali, in urma cu cateva zile, la Realitatea TV. Continuarea in Romania Libera.

Programul informatic nu a reusit sa ne scape de balbele din sistem. Un raport al Curtii de Conturi a aratat ca Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) a fost prost conceput si executat. Acest sistem informatizat este de fapt un soft implementat cu scopul de a centraliza activitatea operatorilor din sistemul de sanatate. Cu ajutorul lui, se dorea eliminarea eliberarii de retete catre bolnavi inexistenti, evitarea aparitiei pacientilor fictivi ori internarile nejustificate. Din pacate, astfel de probleme nu au disparut. In raportul Curtii de Conturi se specifica faptul ca sistemul nu are capacitatea de a procesa raportarile de la diferiti furnizori de servicii medicale fara eroare si opereaza cu intarziere iesirea unui bolnav dintr-o categorie atunci cand nu mai indeplineste conditiile legale, informeaza Adevarul.

Soarta dramatica a unei familii de sasi patrioti. Transilvania noastra, dupa stabilirea germanilor cu peste 800 de ani in urma pe aceste meleaguri, a devenit, prin harnicia, ordinea si spiritul novator, un fel de land translatat firesc pe pamantul nostru daco-roman. Asa se pot explica toate prefacerile si elementele de civilizatie umana aduse cu ei si regasite si azi in toate localitatile unde au trait sasii. Cum tot asa se explica si spiritul de sacrificiu la nevoie, al acestei populatii, uneori impins pana la martiriu. Ma refer la Stefan Ludwig Roth, martirizat chiar in cetatuia Clujului in timpul Revolutiei de la 1848, invinuit si de faptul ca a sustinut, sus si tare, ca nationalitatile conlocuitoare au, ca limba de translatie si de intelegere, limba romana, relateaza Romania Libera.