Trei senatori americani cer inarmarea opozitiei siriene. Trei senatori americani au cerut vineri "natiunilor responsabile" sa ajute opozitia siriana prin furnizarea de arme pentru a se apara impotriva represiunii regimului Bashar al-Assad, scrie AFP. Senatorii republicani John McCain, Lindsey Graham si colegul lor independent Joe Lieberman afirma, intr-un comunicat de presa, ca "actiuni tangibile" sunt necesare si urgente pentru a se asigura ca "sirienii au mijloacele sa se apere de agresorul lor". Acest ajutor ar trebui sa se concretizeze prin "acces la arme, informatii, materiale de comunicatii, finantare, materiale medicale", precizeaza ei. Acestia au solicitat folosirea de drone pentru observarea miscarilor trupelor regimului de la Damasc, cu scopul de a informa opozitia. Parisul si Londra si-au multiplicat avertismentele fata de Damasc, anuntand o serie de masuri impotriva regimului Assad, in timp ce Tunisia si Qatar au anuntat ca sustin trimiterea unei forte arabe pentru a pune capat uciderilor.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Comisarul european Olli Rehn a avut o intalnire informala cu 6 jurnalisti intr-o sauna de la Bruxelles. Comisarul european finlandez Olli Rehn a provocat o gafa in cadrul Comisiei Europene, dupa ce a organizat o intalnire privata cu sase jurnalisti la o sauna in Bruxelles, scrie Corriere della Sera. Rehn a cazut de acord cu jurnalistii ca discutia sa ramana confidentiala, fiind prilejuita de contextul crizei financiare. Insa biroul de presa de la Bruxelles gazduieste mii de jurnalisti, iar o astfel de informatie nu poate ramane secreta prea mult timp. Joi, comisarul european afaceri economice si monetare a fost intrebat de o jurnalista germana daca intentioneaza sa isi extinda intalnirile confidentiale asa incat sa invite si femei. Vizibil rusinat, Rehn si-a exprimat disponibilitatea de a discuta cu presa.

Raport al serviciilor secrete americane: Iranul nu intentioneaza sa construiasca arme nucleare. In timp ce Statele Unite si Israelul discuta public despre eventualitatea unui atac militar impotriva instalatiilor nucleare ale Iranului, agenti americani ai serviciilor secrete nu cred ca Iranul incearca de fapt sa contruiasca o bomba nucleara, relateaza Los Angeles Times. O evaluare secreta a serviciilor americane ce dateaza de anul trecut confirma acest punct de vedere, ridicat initial in 2007. Astfel, rapoartele serviciilor de informatii americane sustin faptul ca Teheranul a incetat eforturile de a construi arme nucleare inca din 2003. Cel mai recent raport, care reprezinta concluziile a 16 agentii secrete de informatii din SUA, indica faptul ca Iranul desfasoara activitati de cercetare in eventualitatea construirii unei asemenea arme, dar ca nu intentioneaza sa faca acest lucru. Desi Iranul continua sa imbogateasca uraniu la niveluri scazute, oficialii americani spun ca nu au dovezi care sa le schimbe semnificativ punctul de vedere initial. Inalti oficiali americani declara totodata ca Israelul nu contesta informatiile raportului intocmit. Pe de alta parte, Israelul priveste Iranul ca o amenintare la adresa existentei sale si spune ca nu va permite Iranului sa devina capabil sa construiasca o arma nucleara, mai ales ca unii oficiali israelieni iau in calcul atacarea Republicii Islamice inainte de a fi prea tarziu. De asemenea, nu se stie foarte clar cat de mult acces au serviciile secrete americane in Iran.

Vladimir Putin: Nu putem merge la nesfarsit cu procesul de dezarmare in timp ce alte puteri nucleare continua sa se inarmeze. Prim-ministrul rus Vladimir Putin a declarat, vineri, ca Rusia nu va face nici un pas in privinta dezarmarii nucleare, motivand ca orice miscare in aceasta directie trebuie sa fie generala si cuprinzatoare, relateaza RIA Novosti. El a subliniat, de altfel, ca toate puterile occidentale ar trebui sa fie implicate in acest proces. "Nu putem merge la nesfarsit cu procesul de dezarmare in timp ce alte puteri nucleare continua sa se inarmeze", a spus Putin. "In nici un caz", a precizat premierul rus. Moscova conteaza pe o cooperare eficienta cu Washington-ul pentru a restrange cursa de inarmare nucleara, a mai declarat Putin. Prim-ministrul rus a subliniat faptul ca Rusia nu va renunta la armele sale nucleare pana ce nu va dezvolta arme conventionale comparabile ca efect. Putin a recunoscut, de asemenea, ca partenerii straini ai Rusiei "au un avans in fata noastra in unele aspecte, mai ales in ceea ce priveste armele ghidate cu mare precizie". Focoasele moderne conventionale, acuratetea si timpul parcurs pana la tinta "le fac comparabile, ca efect, cu armele de distrugere in masa", a afirmat Vladimir Putin. "Vom renunta la armele nucleare cand vom dispune de asemenea sisteme, cu nici o zi mai devreme", a declarat Putin. "Nimeni nu ar trebui sa-si faca sperante in aceasta privinta", a mai spus el.

Siria: Crucea Rosie a inceput evacuarea orasului Homs. Crucea Rosie a inceput sa evacueze femeile si copiii dintr-o parte a orasului asediat Homs din Siria, potrivit unor oficiali citati de BBC. Ambulantele siriene vor muta persoanele din suburbia Baba Amr, greu incercata de atacuri, in urma negocierilor care au avut loc vineri, in cadrul unei conferinte importante din Tunisia, unde s-au facut presiuni pentru acordare de ajutor persoanelor ranite. Printre persoanele care asteapta ajutor se afla si cativa jurnalisti raniti, insa Comitetul International al Crucii Rosii a declarat ca se doreste evacuarea tuturor persoanelor afectate. Delegati din 70 de tari s-au reunit in speranta de a creste presiunea asupra presedintelui sirian Bashar Al-Assad, pentru a face un apel la incetarea violentelor, dar si pentru a cere acordarea de ajutoare umanitare in zonele cele mai grav afectate. Secretarul de Stat american Hillary Clinton a declarat, in cadrul conferintei, ca guvernul sirian va avea "si mai mult sange pe maini" in cazul in care nu va permite acordarea de ajutoare pentru salvarea de vieti. Doi jurnalisti raniti au facut un apel video pentru ajutor. Jurnalista franceza Edith Bouvier are nevoie de operatie din cauza unei fracturi la picior si se pare ca afectiunea i-ar ameninta viata. Un al jurnalist, Briton Paul Conroy, are, de asemenea, leziuni grave ale membrelor si a cerut ajutor pentru a fi transportat intr-un loc sigur. O mare parte din atentia conferintei s-a concentrat pe orasul Homs, care se afla de doua saptamani sub atacul rachetelor si al mortierelor. Crucea Rosie a confirmat, de altfel, ca negociaza atat cu fortele la putere in Siria cat si cu opozitia, despre posibilitatea de a-i transporta pe cei raniti intr-un loc sigur. Activistii spun ca peste 7000 de persoane au murit in urma revoltelor din ultimele 11 luni, iar 90 de persoane numai in cursul zilei de joi. Rusia si China, care au votat impotriva rezolutiei ONU impotriva Siriei, au refuzat sa participe la conferinta din Tunisia.