Imperiul nevazut al gruparii Mazare-Nicusor Constantinescu. EVZ continua astazi seria dezvaluirilor despre afacerile gruparii Radu Mazare -Nicusor Constantinescu, grupare care detine active de lux si afaceri importante la malul marii. Prezentam astazi cealalta fata a grupului construit in jurul celor lideri importanti ai judetului si municipiului Constanta. Interesele lor sunt mascate de interpusi locali, de mecanismul actiunilor la purtator, dar si de catre doua casute postale din Cipru. Cuplul Radu Mazare-Nicusor Constantinescu detine alaturi de Gabriel Strutinsky firma Xenoti SRL ce are in proprietate hotelul Flora luat de la stat in anul 2000 printr-un contract de leasing imobiliar si achizitionat definitiv printr-un contract de vanzare-cumparare in 2007. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Efectul presiunilor asupra anticoruptiei: UE trimite doua misiuni la Bucuresti. Comisia Europeana trimite, in premiera, doua misiuni in Romania pentru raportul final de evaluare din cadrul Mecanismului de Verificare si Cooperare (MVC), care va fi prezentat la vara. Pana acum, in Romania a fost trimisa doar cate o singura misiune pentru evaluari. Anuntul a venit dupa ce doi parlamentari UDMR au propus dezincriminarea unor fapte de coruptie savarsite de politicieni. Comisia Europeana va trimite doua misiuni in Romania - una in martie si alta in aprilie - pentru a evalua progresele (sau regresele) tarii noastre din 2007 pana in prezent, in domeniul combaterii coruptiei, al ilegalitatilor in administrarea fondurilor publice europene si autohtone, recuperarii prejudiciilor prin confiscari extinse, relateaza Romania Libera.

Masuri surprinzatoare in Sanatate. Seful CNAS: "Statul va cumpara direct medicamente ieftine". Morfina se va gasi in continuare in tara, la fel si pastilele ieftine pentru cancer, care au disparut de pe piata, pentru ca nu aduc profit. Departe de a urmari binele pacientilor, scandalul morfinei a fost fabricat de producatorii de medicamente, refractari oricaror masuri de control al consumului, crede Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Oficialul anunta in exclusivitate intr-un interviu acordat EVZ noi masuri menite sa previna noi crize. Continuarea in EVZ.

Cine sunt romanii premiati la Oscar 2012: Cei de la Kodak au incercat sa ne sperie, 20 de ani mai tarziu noi rezistam, ei au dat faliment. In urma cu doua saptamani, doi romani au primit cea mai inalta distinctie oferita de Academia Americana de Film pentru tehnologiile care au schimbat fata industriei cinematografice. Petru Pop si Radu Corlan au facut parte, alaturi de Andy Jantzen si Richard Toftness, din echipa de la Vision Research care a creat camera digitala ultrarapida folosita la filmarea unor pelicule precum "Inception", "Sherlock Holmes" 1 si 2, "Resident Evil Afterlife", "Green Hornet", "Secretariat", "Zombieland", "Source Code", "Captain America: The First Avenger", TRON: "Legacy" sau "Melancholia" de Lars von Trier, relateaza Gandul.

Cursa vanatorilor de epave pentru comorile din adancuri. Tezaurul unei nave spaniole scufundate in 1804 a revenit in Spania, marcand epilogul unei batalii judiciare de cinci ani intre firma americana Odyssey - care a descoperit epava si fabuloasa ei comoara - si statul spaniol. Doua avioane Hercules, care au decolat de la baza MacDill din Florida, au aterizat sambata la baza militara Torrejon, din apropiere de Madrid, aducand sub escorta o incarcatura de peste 595.000 piese de aur si argint si sute de obiecte din aur. Este vorba despre cel mai important tezaur submarin descoperit pana acum si care valoreaza 500 milioane dolari si cantareste 23 tone, scrie Romania Libera.

Ceausescu - responsabil de crearea Universitatii "Babes-Bolyai". Nicolae Ceausescu, secretar al Comitetului Central al PMR si membru al Biroului Politic, a fost seful comisiei responsabile de crearea Universitatii din Cluj. In primavara anului 1959, universitatile clujene "Victor Babes" si "Janos Bolyai" au fost unificate. "Sarcina" primita nu era deloc simpla. Formal, i s-a dat lui Ceausescu pentru ca, printre altele, superviza din punct de vedere politic Uniunea Tineretului Muncitor (UTM) si uniunile studentesti (UASR). Sarguinta cu care se achita in general de misiuni trebuie sa fi indreptatit alegerea. Si intransigenta manifestata fata de oricine se abatea de la "linia partidului", anunta Adevarul.

Lupte pentru putere in culisele Vaticanului. Un climat de tensiune persista la Vatican de cateva saptamani alimentat de zvonuri sau documente secrete vehiculate in media italiana privind spalare de bani la banca Sfantului Scaun, IOR, coruptie in atribuirea de contracte si chiar un pseudo-complot de asasinare a Papei Benedict al XVI-lea. Polemicile italiene au facut o pauza duminica, 19 februarie, cand la Vatican, in fata Papei Benedict al XVI-lea s-au reunit 133 de cardinali in cadrul Consistoriului in cursul caruia Suveranul Pontif a creat si numit 22 noi cardinali. Colegiul cardinalilor are de la acea data 213 cardinali, din care 125 de electori. Drintre cei din urma, 67 sunt europeni (dintre care 30 italieni), 15 americani, 22 latino-americani, 11 africani, 9 asiatici si unul din Oceania, informeaza Romania Libera.

Cristian Diaconescu: "Nu am simtit nevoia unei atitudini unilaterale privind Siria". Ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, vorbeste despre pozitia Romaniei fata de regimul de la Damasc si reorientarea strategica spre Germania. Cristian Diaconescu a preluat pentru a doua oara sefia MAE, la 24 ianuarie, dupa demiterea lui Teodor Baconschi. Pentru noul ministru, ratificarea Tratatului de extradare cu Siria ramane o prioritate. Iar inlocuirea Axei Londra-Washington cu directia Berlin are doar o componenta europeana. Integral in Adevarul.

Lupta pentru captarea electoratului absenteist. Se apropie alegerile locale si lumea se intreaba fireste daca participarea va fi la fel de slaba (sub 50%) ca in 2008. S-a spus ca Romania nu este un caz iesit din comun si ca peste tot in democratiile vechi absenteismul este in crestere. Este adevarat in termeni pur cantitativi, dar motivatiile sunt adesea destul de diferite si, in orice caz, faptul ca peste tot exista absenteism nu e de natura sa consoleze pe nimeni. In Romania absentii nu sunt neaparat grupurile marginale, exclusii eterni care nu au ce astepta de la o schimbare de guvern, ci mai curand persoane instruite din mediul urban, relateaza Deutsche Welle.