Marea Britanie pregateste retragerea trupelor din Afganistan. Marea Britanie a inceput retragerea echipamentelor militare din Afganistan odata cu semnarea unui nou pact de aparare, care ar trebui sa asigure transportul in siguranta al echipamentelor in valoare de miliarde de lire sterline, informeaza The Telegraph. Philip Hammond, ministrul britanic al apararii, a semnat un acord de aparare si de cooperare cu Kazahstanul, in urma caruia guvernul britanic spera sa retraga echipamentul din nordul Afganistanului, intre care tancuri si transportoare blindate de personal. Marea Britanie si aliatii sai NATO au cautat cu disperare rute alternative, in urma deciziei Pakistanului de a inchide drumul de aprovizionare de la Karachi pana in Afganistan. Pakistanul a inchis punctele de trecere ale frontierei dupa ce americanii au ucis accidental 24 de militari anul trecut. In timp ce diplomatii asteapta ca Pakistanul sa-si deschida frontierele, Marea Britanie a decis ca nu se mai poate baza pe cooperarea cu Pakistanul si va incepe operatiunile complexe de retragere a trupelor din Afganistan pana la sfarsitul lui 2014, cand toate operatiunile NATO trebuie sa inceteze. Astfel, in urma semnarii pactului cu ministerul apararii din Kazahstan, ministrul britanic Hammond spera sa deschida o noua ruta de tranzit prin Asia Centrala.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Noua Constitutie siriana a fost adoptata cu 89,4% din voturi. Aproape 90% dintre alegatorii sirieni au votat luni in favoarea adoptarii unei noi Constitutii in Siria, ceea ce va duce la abolirea suprematiei Partidului Baas, aflat la guvernare de jumatate de secol, potrivit televiziunii de stat siriene, citata de RIA Novosti. Cu o prezenta la urne de 57,4%, 89,4% dintre alegatori au votat in favoarea intr-un referendrum care promite schimbari constitutionale in ceea ce priveste prerogativele presedintelui si ale guvernului. Opozitia din Siria a cerut boicotarea referendumului. Statele Unite au subliniat luni ca referendumul organizat in Siria este de un "cinism absolut" si ca il resping categoric, relateaza AFP. Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Victoria Nulland, a declarat ca presedintele sirian Bashar Al-Assad "a propus sa se voteze in cadrul unui scrutin pe care sa il controleze, pe o bucata de hartie pe care sa o controleze, in incercarea de a se mentine la putere". Potrivit noilor prevederi ale Constitutiei, sistemul politic al tarii va fi unul pluralist, desi va fi interzisa formarea de partide politice bazate pe linii religioase. De asemenea, presedintele tarii poate fi ales de doua ori consecutiv, mandatul fiind de sapte ani, insa un articol al Constitutiei prevede ca aceste masuri vor intra in vigoare in 2014, odata cu urmatoarele alegeri pentru sefia statului. In urma acestei prevederi, Assad ar putea, teoretic, sa ramana la putere pentru inca 16 ani. Anuntul organizarii unui referendum pentru adoptarea unei noi Constitutii vine dupa ce Uniunea Europeana a sanctionat banca centrala siriana si a inghetat activele mai multor oficiali din guvern.

Coreea de Nord, pregatita sa lupte intr-un razboi cu Statale Unite si Coreea de Sud. Coreea de Nord a declarat ca este pregatita sa lupte intr-un razboi cu Statale Unite si Coreea de Sud, dupa ce cei doi aliati militari au inceput luni exercitiile militare comune, relateaza CNN. "Sute de mii de militari sunt pregatiti pentru un razboi care implica folosirea de echipament nuclear", a informat agentia de stiri nationala a Coreei de Nord, mentionand ca Phenianul considera practice exercitiile militare, in eventualitatea unui atac asupra nordului. Comunitatea internationala a negociat timp de mai multi ani in privinta programului nuclear al Coreei de Nord. Cele mai recente discutii intre Coreea de Nord si SUA s-au incheiat vineri, insa au inregistrat progrese abia vizibile. Acestea au reprezentat primele discutii la nivel inalt dupa moartea fostului lider al Coreei de Nord, Kim Jong-Il, si de la preluarea puterii de cel mai mic fiu al sau, Kim Jong-Un. Moartea lui Kim Jong-Il a determinat reluarea negocierilor diplomatice ale Statelor Unite cu Coreea de Nord, inclusiv discutii formale privind incheierea programului nuclear al Phenianului si acordarea, in schimb, de asistenta alimentara din partea SUA. Exercitiile militare anuale ale SUA implica 2100 de militari americani si omologii lor sud-coreeni. De altfel, Washington-ul insista ca exercitiile militare sunt defensive in natura, insa nu sunt legate de evenimente geopolitice. Exercitiile curente sunt programate pana pe 9 martie, iar un al doilea set de exercitii se va desfasura pana la sfarsitul lui aprilie. Coreea de Sud si Statele Unite efectueaza in mod regulat exercitii militare, in timp ce Coreea de Nord le catalogheaza frecvent drept o provocare.

Agentia Standard&Poor's coboara nota Greciei la SD. Agentia de rating Standard&Poor's a constatat luni deficitul de plata in urma operatiunii de stergere a datoriei publice a Greciei si a coborat ratingul tarii la SD (n. red. incapacitate partiala), anunta AFP. Aceasta nota reflecta un deficit selectiv de plata, potrivit agentiei S&P, nota atribuita tarilor care reprezinta un risc ridicat de nerambursare a platilor. Decizia agentiei de rating era asteptata, in conditiile in care S&P a avertizat ca va cobora nota Greciei la SD. In schimb, "daca un numar suficient de detinatori greci de obligatiuni publice nu accepta oferta de schimb", se arata intr-o declaratie a Standard&Poor's, "consideram ca Grecia va prezenta un risc iminent de deficit de plata". Operatiunea de schimb lansata vineri va permite Greciei, in cazul unui succes, sa obtina o anulare a datoriilor in valoare de 107 miliarde de euro din partea creditorilor privati.

Stratfor ataca dezvaluirile Wikileaks. Compania a catalogat gestul Wikileaks drept o "incalcare deplorabila a confidentialitatii". In decembrie, hotii au spart sistemele de date ale Stratfor si au furat un numar considerabil din adresele de e-mail ale companiei, alaturi de alte informatii confidentiale despre cititorii, abonatii si angajatii Stratfor. Aparent, e-mail-urile furate vor fi publicate de Wikileaks. Acest lucru reprezinta o incalcare deplorabila, nefericita si ilegala a vietii private, sustine Stratfor, intr-un comunicat de presa. Unele dintre aceste adrese de e-mail ar putea fi falsificate sau modificate pentru a include inexactitati; unele ar putea fi autentice. Nu vom valida niciuna. Desi proprietatea noastra a fost furata, nu vom fi victime de doua ori intrebandu-ne ce s-a intamplat. Pentru abonatii si prietenii Stratfor, subliniem ca divulgarea acestor adrese de e-mail nu inseamna ca a mai avut loc un atac asupra computerelor si sistemelor de date ale Stratfor. Sistemele de date ale Stratfor, la care am muncit din greu de la atacul din decembrie, raman sigure si protejate. Impreuna cu atacul de anul trecut, publicarea acestor adrese de e-mail reprezinta un atac direct la adresa Stratfor. Aceasta este o alta incercare de reduce la tacere si de a intimida compania si o vom respinge. Sub conducerea fondatorului si a CEO-ului, George Friedman, Stratfor nu va fi redusa la tacere si va continua sa publice analize geopolitice pe care prietenii si abonatii nostri au ajuns sa se bazeze. Dupa cum am spus, Stratfor a lucrat pentru a construi o buna retea de surse in tari din intreaga lume, la fel cum ar proceda orice publicatie globala de analiza geopolitica. Am facut acest lucru intr-un mod simplu si ne-am angajat sa indeplinim cele mai inalte standarde de conduita profesionala. Stratfor nu este o organizatie a guvernului si nu are legaturi cu guvernul. E-mail-urile reprezinta o proprietate privata. La fel ca toate de e-mail-urile private, acestea au fost scrise la intamplare si nimeni nu se astepta ca altcineva, in afara de expeditor si destinatar, sa vada continutul acestora. Ele ar trebui citite ca atare. Stratfor intelege ca acest atac si consecintele sale, inclusiv dezvaluirea informatiilor de catre Wikileaks, au creat dificultati abonatilor, prietenilor si angajatilor nostri. Ne cerem din nou scuze pentru problemele provocate de acest incident si apreciem profund loialitatea demonstrata pentru Stratfor in urma atacului de anul trecut. Vrem sa va asiguram de angajamentul Stratfor in recastigarea increderii fata de publicul sau si vom continua sa facem ceea ce stim mai bine: crearea si publicarea de analize geopolitice.