Reportaj fara anestezie: Avortul, o despartire in somn de copilul care moare inainte sa se nasca. Poate parea socant sa descrii amanuntit cum se face un avort, cum fatul este absorbit printr-un vacuum si partile mai mari sunt smulse cu penseta. Dar e ceea ce trebuie sa afle tinerele de 17-20 de ani, care reprezinta majoritatea covarsitoare a celor ce recurg la chiuretaj. "E urgie, 80-90% dintre femeile care cer intreruperea de sarcina au pana in 20 de ani. Nu e vorba de lipsa de informatii, ci de neconstientizarea consecintelor, e vorba de nepasare", spune dr. Mihai Bacila. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Contrabanda cu vize. Parchetul este pe cale sa destructureze o intreaga retea prin care cetateni ai Republicii Moldova obtin ilegal cetatenia romana. Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica (SUPC) au declansat o ancheta in cursul careia sunt vizate peste 50 de persoane. Ieri si astazi au fost intreprinse numeroase perchezitii in Bucuresti, Chitila, Otopeni si in cateva comune din judetul Teleorman, la indicatiile oferite de agenti SRI. O parte din persoanele investigate sunt intermediari intre Autoritatea Nationala pentru Cetatenie (din cadrul Ministerului de Justitie) si solicitantii de dincolo de Prut. Mita ar varia potrivit informatiilor initiale intre 500 si 1000 de euro, scrie Deutsche Welle.

Narcisa Iorga: "Sa inceteze presiunile politice". Razboiul dintre Antena 3 si Consiliul National al Audiovizualului (CNA) ia proportii, iar presiunile exercitate asupra membrilor Consiliului sunt din ce in ce mai serioase. Intr-o conferinta de presa, sustinuta dupa sedinta in care s-a discutat cazul Mihai Gadea, Narcisa Iorga, membru CNA, a rememorat momentul cand a fost amenintata cu moartea. Alti membri au incercat sa argumenteze in favoarea corectitudinii sanctiunilor primite de posturile trustului Intact, trust care a acuzat politizarea CNA. Intr-un interviu acordat EVZ, Narcisa Iorga a vorbit despre aceste acuzatii.

Serviciile secrete ii asigura lui Putin calea spre Kremlin. Actualul prim-ministru rus si omul forte al tarii, Vladimir Putin, se pregateste sa revina la Kremlin dupa scrutinul din 4 martie. Un rezultat previzibil, dar inconjurat de o miscare contestatara fara precedent de la venirea lui la putere, in 2000. Putin ar castiga fara surprize alegerile prezidentiale inca din primul tur, la fel ca la alegerile precedente pentru Kremlin, din 2000 si 2004. In pofida unei scaderi nete anul trecut a cotei sale de popularitate, de la 70% la putin peste 50%, fostul agent KGB este creditat in ultimele sondaje privind intentiile de vot cu procente intre 58 si 66%, ceea ce ii permite sa isi invinga usor contracandidatii, informeaza Romania Libera.

Misterul fantanii cu apa oparita din comuna Ziduri. Cand s-a trezit, pe 12 februarie, dimineata, si s-a dus la fantana din spatele casei sa bea o cana cu apa, nea Mihaiu Burlacu, din comuna Ziduri, judetul Buzau, era sa-si opareasca limba. Vazuse el ca ies aburi din put, da' nu-si imaginase ca, peste noapte, batrana fantana i s-a transformat intr-un izvor de apa termala. Temperatura sarea de 50 de grade Celsius. A chemat-o si pe tanti Mioara, nevasta-sa, sa vada minunea. Trei zile s-au tot gandit batraneii de 75 de ani cum a dat norocul peste ei. Se vedeau deja proprietari de statiune balneo-climaterica, relateaza EVZ.

Cine este romanca Mica Ertegun, filantroapa care a donat peste 30 de milioane de euro Universitatii Oxford. A fugit din Romania impreuna cu Regele Mihai. Mica Ertegun, nascuta Ioana Maria Banu, este o americana de origine romana, provenita dintr-o familie de aristocrati nevoiti sa paraseasca tara dupa venirea comunistilor la putere. Mica traieste de mai bine de 60 de ani pe continentul nord-american si a fost casatorita cu producatorul de muzica Ahmet Ertegun, considerat unul dintre cei mai prolifici din industrie, fiind cel care i-a descoperit, printre altii, pe Led Zeppelin, The Rolling Stones, Eric Clapton si Phil Collins. Ertegun a murit in 2006, in urma unei leziuni la creier, anunta Gandul.

Cristian Diaconescu: Romania vrea o politica externa mai contondenta. Ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, recunoaste ca Romania a dat o lovitura de teatru la Bruxelles in aceasta saptamana, dar sustine ca Bucurestiul nu a incercat sa santajeze statele europene prin blocajul asupra Serbiei, pentru a obtine in schimb admiterea in spatiul Schengen. Seful diplomatiei romane spune ca pozitia Olandei este "inacceptabila", fiindca tine nejustificat la usa Schengen Romania. Pe de alta parte, Cristian Diaconescu atrage atentia ca Bucurestiul si-a schimbat modul de abordare a politicii externe, pe care si-o doreste "mai contondenta", scrie Romania Libera.

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei: "Nu poti si sa critici coruptia, si sa te revolti ca n-ai reusit sa sari randul cu pile". Fost ministru al Educatiei, Daniel Funeriu vorbeste despre protestele recente ale parintilor nemultumiti de procedurile de inscriere in clasa pregatitoare si-i acuza pe politicieni de invrajbirea lor. "Adevarul": Ce credeti ca i-a starnit mai mult pe parinti? Daniel Funeriu: Nu exista acum o evaluare credibila a ceea ce cred in realitate cei 800.000 de parinti care isi vor da copiii la clasa pregatitoare si clasa I in acest an. Stiu insa ca, din cei 800.000 de parinti, doar vreo 50 au atacat ordinul de ministru. Integral in Adevarul.

Cine este fetita din Romania al carui nume va fi dat unui satelit din constelatia Galileo. Irina Magureanu este o fetita de 11 ani din Bucuresti. Foarte talentata la desen, insa pasionata si de discipline precum biologia, limba romana si matematica, Irina a castigat in luna februarie etapa din Romania a concursului de desene pentru copii Galileo, organizat de Comisia Europeana in cele 27 de state ale Uniunii Europene. Premiul pentru performanta ei este unul cu totul inedit: un satelit artificial ce va fi lansat de pe Pamant si care va face parte din constelatia de sateliti Galileo, aflata la peste 20.000 de kilometri deasupra noastra, va primi numele Irina, relateaza VerticalNews.ro