Serbia a primit statutul de tara candidata pentru aderarea la Uniunea Europeana. Statele UE au decis, joi seara, sa acorde Serbiei "statutul de candidat" la aderarea la Uniunea Europeana, a anuntat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, potrivit AFP. Acest lucru inseamna ca un consens privind acordarea acestui statut pentru Serbia fost atins in unanimitate de catre statele membre UE, dupa ce Romania blocase in prealabil luarea unei hotarari in acest sens. "Tarile membre ale Uniunii Europene au decis sa acorde Serbiei statutul de candidat" la aderarea in blocul comunitar, a anuntat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, dupa prima zi a summitului european. Serbia a obtinut, astfel, mult ravnitul statut de tara candidata la Uniunea Europeana, dupa ce liderii europeni au decis sa recompenseze Belgradul pentru eforturile sale de pace cu provincia independenta Kosovo si in urma arestarii lui Ratko Mladic, anunta AFP. "Este vorba de o decizie istorica", a estimat un diplomat european, amintind ca, in urma cu 13 ani, Serbia era scena bombardamentelor NATO in razboiul cu Kosovo.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Nicolas Sarkozy a fost huiduit in timpul unei deplasari in sudul Frantei. Manifestantii au aruncat cu oua. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, candidat la viitoarele alegeri prezidentiale, a fost huiduit, joi, in cursul unei deplasari la Bayonne, in sudul Frantei, manifestantii adunandu-se in fata unei cafenele unde seful statului era asteptat, informeaza AFP. Presedintele Sarkozy a fost huiduit de cateva sute de activisti care strigau "Sarko, presedintele bogatilor!", "Sarkozy, pleaca!", acoperind astfel uralele partizanilor sefului de stat care, la randul lor, strigau "Sarkozy, presedinte!". Seful de stat francez si-a croit drum cu greu pe stradutele inguste ale centrului istoric din Bayonne pana la intrarea in cafenea, unde era asteptat la o reuniune. Inainte de a intra in bar, manifestantii au aruncat cu oua in directia lui Sarkozy, fortele de ordine fiind mobilizate pentru a permite iesirea in siguranta a presedintelui francez. In cafenea, Sarkozy a denuntat in fata jurnalistilor "violentele unei minoritati si comportamentul inadmisibil, referindu-se la etnicii basci. El a precizat ca regreta "unirea militantilor socialisti cu separatistii basci". Francois Hollande, candidatul socialist la alegerile prezidentiale, l-a acuzat recent pe Sarkozy de infiintarea unui "sistem" in avantajul sau politic in politie si justitie. Hollande a mai declarat ca inaltii functionari ai acestui sistem "vor fi fortati sa cedeze locul altora" in cazul in care ar deveni noul presedinte al Frantei.

Herman Van Rompuy a fost reales in functia de presedinte al Consiliului European. Herman Van Rompuy a anuntat joi seara ca a fost reales in fruntea Uniunii Europene pentru un mandat de doi ani si jumatate si va prezida, de asemenea, summit-urile din Zona Euro, transmite AFP. "Accept cu placere un al doilea mandat" in fruntea Uniunii Europene, a declarat Van Rompuy pe contul sau de Twitter. "Le multumesc, de asemenea, liderilor europeni pentru cererea lor de a prezida summit-urile Zonei Euro, cerere pe care o accept", a adaugat el. Herman Van Rompuy a fost singurul candidat la functia de conducere. "Este un privilegiu sa servesc Europa in perioade atat de grele, insa este si o mare responsabilitate", a comentat presedintele Consiliului European. Fostul prim-ministru belgian, in varsta de 64 de ani, a fost numit la sfarsitul anului 2009 in functia de presedinte al Consiliului European, forumul sefilor de stat si de guvern din cadrul Uniunii Europene, un post creat odata cu adoptarea Tratatului de la Lisabona.

Hugo Chavez asigura ca se simte bine si se reface rapid, in urma operatiei de saptamana trecuta. Presedintele venezuelean Hugo Chavez a anuntat, vineri, ca se recupereaza "rapid" si "bine" in urma operatiei suferite saptamana trecuta, dupa ce medicii i-au descoperit o "leziune" probabil canceroasa, descoperita in zona pelviana, informeaza AFP. "Ma simt bine si imi revin rapid", a asigurat presedintele pentru prima data dupa operatie, in cadrul unei interventii publice la televiziunea publica VTV. El a declarat, totodata, ca a facut progrese in recuperarea sa, in urma operatiei de eliminare a unei tumori canceroase din iunie 2011. "Ma simt bine (...) va salut pe toti. De ieri, pot sa ma plimb pe culoare. Sunt foarte bine hranit. In momentul de fata, ma pregatesc pentru plimbarea mea de dupa-amiaza", a adaugat Chavez, afirmand ca, in cursul zilei de joi, a semnat mai multe documente. Hugo Chavez a postat, de asemnea, pe contul sau de Twitter, un mesaj prin care se felicita pentru progresele inregistrate in cadrul programului de constructie a locuintelor sociale.

Costa Allegra: Croaziera de calvar a luat sfarsit, vasul a ajuns in insulele Seychelles, unde pasagerii pot alege sa-si continue vacanta. Sutele de pasageri ai vasului Costa Allegra au debarcat joi, epuizati, in insulele Seychelles, la capatul a trei zile petrecute pe pachebot fara curent electric, toalete sau hrana calda, dupa ce un incendiu a izbucnit in mijlocul oceanului Indian, relateaza AFP. La bordul navei se aflau si doi cetateni romani. Pachebotul cu 1.049 de persoane aflate la bord a plutit in deriva o zi intreaga dupa incendiul de luni, fiind in cele din urma remorcat de un vas francez pana in portul Victoria, in conditii din ce in ce mai dificile pentru pasageri, multi dintre ei persoane in varsta, provenite in principal din Italia, Franta si Austria. "A fost atroce", a declarat Henri, un francez in varsta de 82 de ani. "Prima zi a mai mers, dar lucrurile nu au incetat sa se inrautateasca (...). Nu aveam curent electric, nici toalete, puteam cu greu sa dorm pe punte, cu toti oamenii aceia care se inghesuiau unii in altii", a povestit el. "A fost o incercare epuizata", spune si Alena Daem, o pasagera din Belgia in varsta de 62 de ani, care se declara "multumita ca totul s-a terminat". "A trebuit sa dormim pe punte, in lipsa aerului conditionat si din cauza mirosului din cabine, pentru ca nu puteam sa tragem apa la toaleta", a povestit ea. 627 de pasageri se aflau la bordul navei, alaturi de 413 membri ai echipajului si noua puscasi marini italieni, insarcinati cu respingerea unui eventual atac in aceasta zona a oceanului Indian infestata de pirati somalezi. Pachebotul apartine armatorului Costa Crociere, filiala a gigantului american Carnival, vizat deja de numeroase plangeri dupa naufragiul unei alte nave pe care o detinea, Costa Concordia, soldat cu 32 de morti, in data de 13 ianuarie.