550 de persoane au fost arestate in urma protestelor din Rusia. Politia din Rusia a arestat astazi 550 de persoane care protestau impotriva alegerii presedintelui Vladimir Putin in fruntea statului, intre care si liderul protestelor, Alexei Navalny, informeaza BBC. Aproximativ 300 de persoane au fost arestate in centrul orasului Sankt Petersburg, potrivit politiei locale. Alte 250 de persoane au fost retinute la Moscova, inclusiv Alexei Navalny si Sergei Udaltsov. Navalny, care detine un blog despre coruptia din Rusia, a transmis date despre arestarea sa prin intermediul retelei Twitter. Alexei Navalny a fost urcat intr-o masina a politiei impreuna cu alti activisti, ulterior fiind mutat separat intr-o alta masina. El a declarat ca nu stie unde va fi dus. De asemenea, Sergei Udaltsov ar fi refuzat sa paraseasca Piata Puskin din Moscova, in urma protestului la care au participat intre 14.000 si 20.000 de oameni. Cei doi au mai fost arestati din cauza opozitiei fata de putere.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Garry Kasparov despre plansul lui Vladimir Putin: Nu era o lacrima, era o picatura de botox care se scurgea.Fostul campion mondial de sah Garry Kasparov a ironizat lacrimile varsate de Vladimir Putin in fata fanilor sai, afirmand luni, la mitingul opozitiei din Moscova, ca nu era vorba de o lacrima, "ci o picatura de botox care s-a scurs", relateaza AFP. El a facut referire, in uralele si rasetele miilor de opozanti, la acuzatiile detractorilor presedintelui, potrivit carora omul forte al Rusiei ar fi un adept al injectiilor cu botox. De altfel, lacrima lui Putin a fost principalul subiect de glume la mitingul de la Moscova, unde au fost expuse, printre altele, pancarte cu Vladimir Putin cu chipul feminizat de chirurgia estetica. Pe o alta pancarta scria: "Moscova nu crede in lacrimi ... de crocodil", aluzie la celebrul film sovietic din anii 1980, iar o alta cerea "Interdictia injectiilor cu botox in creier". Liderul Frontului de Stanga, o miscare comunista, Serghei Udaltsov, a concluzionat, in aplauzele protestatarilor: "Putin nu a plans, dar a inteles ca poporul nu-l va ierta niciodata ca a violat intreaga tara". Vladimir Putin a explicat ca lacrimile i-au fost provocate de vantul rece si nu de emotia revenirii in fruntea tarii.

Barack Obama l-a primit pe Benjamin Netanyahu la Casa Alba: Angajamentul pentru securitatea Israelului este solid ca o stanca. Toate optiunile raman pe masa in privinta Iranului. Presedintele american Barack Obama a subliniat luni ca angajamentul Statelor Unite fata de Israel este "solid ca o stanca", in cadrul ceremoniei de primire la Casa Alba a premierului Benjamin Netanyahu, in centrul discutiilor fiind chestiunea delicata a dosarului nuclear iranian, relateaza AFP. Obama a afirmat ca diplomatia mai are o sansa in Iran, tara acuzata de occidentali ca incearca sa obtina arma nucleara si pe care Israelul a amenintat ca o va ataca de o maniera "preventiva" in aceste ultime saptamani. Legaturile dintre "tarile noastre sunt inalterabile", a afirmat presedintele american, in fata ziaristilor, in debutul intalnirii cu Netanyahu. El a reinnoit asigurarile fata de statul evreu facute cu o zi in urma la Washington, in timpul discursului in fata puternicei organizatii pro-israeliene Aipac. "Angajamentul nostru fata de securitatea Israelului este solid ca o stanca", a spus acesta. "Credem ca mai exista inca o sansa pentru o rezolvare diplomatica a acestei chestiuni", a adaugat Obama. "Stim cu totii ca este inacceptabil din punctul de vedere israelian sa existe o tara cu arma nucleara care cere distrugerea Israelului", a adaugat presedintele american. "Imi rezerv toate optiunile ... asa cum am spus ieri in discursul meu, cand am afirmat ca toate optiunile raman deschise si exact asta am vrut sa spun", a intarit Obama. Netanyahu a subliniat ca Israelul trebuie sa "ramana stapan pe destinul sau" in fata amenintarilor Teheranului. "Responsabilitatea mea suprema, in calitate de prim ministrul israelian, este sa veghez ca Israelul sa ramana stapanul destinului sau", a declarat Netanyahu, multumindu-i lui Obama pentru sprijinul oferit in apararea Israelului. Atat presedintele Statelor Unite, cat si premierul Israelian, care a facut din lupta impotriva programului nuclear iranian prioritatea sa, si-au exprimat in ultimele zile pozitiile in ceea ce priveste dezbaterea legata de Iran. Duminica, Obama a criticat aproape deschis multiplicarea amenintarilor israeliene privind un atac unilateral asupra Iranului, afirmand in fata Aipac: "Vorbim prea devreme de razboi". Cu toate acestea, a incercat sa ofere asigurari aliatului sau, reafirmand ca este dispus sa recurga la forta impotriva Teheranului daca va fi nevoie. "Vom face tot ce este necesar pentru a prezerva avantajul militar israelian - pentru ca Israelul trebuie sa aiba intotdeauna posibilitatea sa se apere singur impotriva oricarei amenintari", declarase Obama. Dupa acest discurs, Benjamin Netanyahu a notat ca presedintele american a afirmat ca "toate optiunile raman pe masa" pentru a impiedica Iranul sa obtina arma nucleara.

Curtea Suprema iraniana a anulat pedeapsa cu moartea acordata unui cetatean iraniano-american, acuzat de actiuni de spionaj pentru CIA. Curtea Suprema iraniana a anulat pedeapsa capitala pronuntata impotriva unui cetatean de origine iraniano-americana, acuzat de actiuni de spionaj pentru CIA, si a dispus rejudecarea procesului, relateaza BBC. Judecatorii considera ca verdictul impotriva lui Amir Mirzai Hekmati "nu este complet", potrivit unui purtator de cuvant judiciar. Hekmati a fost condamnat in luna ianuarie pentru "cooperarea cu o natiune ostila, de spionaj in favoarea CIA si de incercarea de a implica Iranul in acte de terorism". SUA a cerut Iranului eliberarea acestuia si a insistat ca acuzatiile aduse lui Hekmati sunt "pur si simplu false". Familia cetateanului de origine iraniano-americana, care traieste in Arizona, sustine, de asemenea, ca acuzatiile sunt false si ca Hekmati a fost anul trecut in Iran pentru a-si vizita bunicii. Procurorii iranieni au aratat, anul trecut, ca Amir Mirzai Hekmati, fost puscas marin, s-a instruit in bazele americane din Afganistan si Irak inainte de a fi trimis in Iran, unde este judecat pentru presupusele actiuni de spionaj in favoarea CIA. Procurorii sustin, de altfel, ca agentii iranieni l-au surprins pe Mirzai Hekmati intr-o baza aeriana americana din Afganistan. In luna decembrie, tanarul a recunoscut ca este parte a unui complot pentru a se infiltra in serviciile secrete iraniene. El a mai recunoscut, in timpul unui proces, ca ar fi avut legaturi cu CIA, insa nu a intentionat niciodata sa faca rau Iranului.

Senatorul republican Jonh McCain: SUA ar trebui sa atace Siria. Senatorul republican John McCain este de parere ca SUA ar trebui sa atace armata siriana pentru a opri violentele din orase si pentru a crea "locuri sigure" pentu fortele rebele, relateaza The Telegraph. Candidatul republican la alegerile prezidentiale din 2008 va deveni prima figura din politica americana care va cere public o interventie militara in Siria, potrivit unei copii a discursului sau, obtinuta de blogul politic "The Cable". McCain va declara, in cadrul Senatului, ca America trebuie sa securizeze caderea presedintelui sirian Bashar Al-Assad. "Este necesara acordarea de asistenta militara armatei siriene si altor grupuri din opozitie, dar la aceasta ora tarzie, acest lucru nu este suficient pentru a opri macelul si pentru a salva vieti nevinovate. Singura modalitate realista de a face acest lucru este cu ajutorul unui puteri aeriene straine", considera senatorul republican. Fortele aeriene ale SUA "ar trebui sa suprime apararea iraniana inamica, cel putin in anumite zone ale tarii", pentru a crea "zone sigure" in care "fortele de opozitie sa se organizeze si sa-si planuiasca activitatile militare si politice impotriva lui Assad", ar putea declara John McCain.