Liderii din estul Libiei au declarat autonomia regiunii Cirenaica. Liderii din estul Libiei au declarat autonomia regiunii cunoscuta sub numele de Cirenaica. In cadrul Congresului Oamenilor din Cirenaica tinut la Benghazi au participat sute de oameni, atat lideri traditionali cat si militari, si cu totii au cazut de acord asupra faptului ca regiunea lor atat de bogata in petrol a fost neglijata zeci de ani, drept pentru care s-ar impune acum autonomia. Oamenii ar dori sa aiba propriul lor parlament, propria politie, tribunale si capitala in orasul Benghazi. Politica externa ar urma sa ramana insa in grija autoritatilor de la Tripoli. In fruntea oamenilor din Cirenaica a fost numit ca lider Ahmed al-Zubair, cel mai vechi detinut politic al regimului Gaddafi. Acesta, care este si membru in CNT, a promis sa lupte pentru drepturile oamenilor din regiune, dar a subliniat faptul ca Libia nu se va diviza. Desi nu au valoare legala sau constitutionala, declaratiile de la Benghazi au starnit tensiuni in capitala Tripoli, unde liderii Consiliului National de Tranzitie considera ca vocea civililor din Benghazi instiga la fragmentarea tarii, scrie BBC.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Mihail Gorbaciov il critica pe Vladimir Putin pentru jignirea opozitiei. Mihail Gorbaciov l-a criticat marti pe Vladimir Putin pentru felul in care isi trateaza oponentii politici pe care i-a catalogat in mod public cu eticheta de dusmani. Gorbaciov considera ca Putin a jignit participantii la miscarile de protest din urma alegerilor din 4 martie. Putin a declarat ca votantii sai stiu sa faca diferenta intre dorinta pentru innoire si provocarile politice menite sa distruga statul si sa uzurpe puterea. Analizandu-i discursul, Gorbaciov a declarat ca actualul premier si presedinte nou ales a umilit pe toti participantii la protestele opozitiei fapt pentru care ar fi normal sa isi ceara scuze publice, anunta AFP.

SUA va transfera controlul centrelor de detentie din Afganistan catre autoritati. Presedintele afgan a declarat marti ca in scurt timp se va ajunge la o intelegere pentru transferarea centrelor de detentie controlate de americani catre autoritatile de la Kabul. De mai bine de un an SUA si Afganistan discuta pe marginea incheierii unui parteneriat strategic care va caracteriza relatiile dintre cele doua state, in special dupa retragerea tuturor trupelor straine din anul 2014. Ca preconditii ale semnarii parteneriatului, Afganistanul cere incetarea raidurilor nocturne intreprinse de SUA si NATO asupra caselor afgane si stabilirea unui termen concret pentru predarea centrelor de detentie. In ultimelele saptamani relatiile dintre cele doua tari au fost extrem de tensionate dupa incidentul in care soldatii unei baze NATO din Afganistan au ars cateva exemplare din Coran, fapt care a condus la proteste violente si la atacuri, informeaza Reuters.

Spania isi suspenda activitatea diplomatica in Siria. Spania a anuntat marti ca suspenda activitatea ambasadei sale din Siria in semn de protest impotriva violentelor autoritatilor de la Damasc care au dus la moartea catorva mii de civili. Doi reprezentanti ai ambasadei vor ramane insa sa coopereze in cadrul misiunii UE din Damasc. Pana acum Anglia, Franta, SUA si Canada si-au inchis ambasadele din Siria in timp ce Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite si Egiptul si-au chemat ambasadorii in tarile de origine, scrie Ria Novosti.

FBI ofera 1 milion de dolari recompensa pentru recuperarea unui fost agent. Directorul FBI Robert Mueller a anuntat marti ca se ofera o recompensa de 1 milion de dolari pentru informatiile care ar putea duce la localizarea si recuperarea fostului agent FBI Robert Levinson care a disparut in mod misterios in Iran in urma cu 5 ani. Mueller spera ca recompensa sa-i incurajeze sa se prezinte in fata autoritatilor pe toti cei ce detin informatii legate despre Levinson. Acesta ar implini in data de 10 martie varsta de 64 de ani si a disparut in 9 martie 2007 in insula Kish, unde facea investigatii legate de contrabanda cu tigari in calitate de detectiv particular. La respectiva data, Levinson era retras deja din randurile FBI-ului. Departamentul de Stat a anuntat anul trecut ca a primit informatii din care rezulta ca Levinson se afla in viata si ca este tinut undeva in sud-vest, zona care include Afganistanul, Iranul si Pakistanul. Saptamana aceasta SUA va lansa o campanie de popularizare a anuntului privind recompensa in toate aceste trei state. Pana acum nu se cunoaste niciun indiciu despre identitatea rapitorilor care nu au solicitat nimic in schimbul ostaticului, anunta AFP.

Uniunea Europeana retrage un clip de promovare considerat rasist. Comisia Eurupeana a retras un videoclip menit sa promoveze cresterea Uniunii, dupa ce a fost acuzata de rasism. In respectivul clip, trei barbati (un sultan, un asiatic si un african)care stapanesc artele martiale se pregatesc sa lupte cu o femeie. Aceasta insa se multimplica si ii inconjoara pe barbati care arunca armele in timp ce hainele galbene ale fetelor se transforma in cele 12 stelute ale UE. Reprezentantiii Comisiei au declarat ca feedback-ul venit de la tinerii intre 16 si 24 ani sa fost pozitiv. Au existat insa si oameni are au considerat filmul drept rasist, fapt pentru care Comisia Europeana si-a cerut scuze, informeaza BBC.