Papa Benedict al XVI-lea ar fi murit, potrivit unui mesaj fals de pe Twitter. Un mesaj fals de pe Twitter, dat in numele cardinalului secretar de stat al Sfantului Scaun, Arhiepiscopul Tarcisio Bertone, sustinea joi, pe Internet, faptul ca Papa Benedict al XVI-lea a murit, anunt negat imediat de catre purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, relateaza AFP. Pe adresa @CardBertone a retelei de socializare Twitter, a aparut la ora 19.00 (20.00, ora Romaniei), in limba italiana, urmatorul mesaj: "Sfantul Parinte a murit pe neasteptate in dupa-amiaza de astazi (joi). Anuntam acest eveniment cu durere si consternare". Versiuni in limba spaniola, engleza si franceza au aparut imediat, dezmintite si acestea de nenumarate mesaje care raportau ca acel profil de twitter era un fals. "Este un fapt fara fundament: la fel ca si anuntul, care a fost raportat. Nu are nici un sens si nici o credibilitate, si nu merita atentie", a raspuns purtatorul de cuvant al Sfantului Scaun, preotul Federico Lombardi. Papa, care va implini varsta de 85 de ani in aprilie, a aratat recent unele semne de oboseala, normale pentru varsta lui, dar nu si-a restrans activitatile, trebuind chiar sa mearga in Mexic si Cuba pana la sfarsitul lunii martie.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Ministrul de externe libian: Muammar Gaddafi isi ascundea armele in ambasadele Libiei din intreaga lume. Fostul guvern al dictatorului libian Muammar Gaddafi a implementat un program secret pentru a depozita in secret arme in ambasadele Libiei din toata lumea, a declarat joi un oficial al noului guvern, citat de Reuters. Printre arme se aflau pistoale, grenade si materiale necesare pentru fabricarea bombelor, toate fiind expediate prin intermediul valizelor diplomatice. Se presupune ca armele ar fi fost folosite in asasinarea unor disidenti libieni din strainatate sau in operatiunile impotriva unor ambasade ale tarilor gazda. Armele au fost descoperite in timpul instalarii noii conduceri de la Tripoli, care a preluat controlul asupra ambasadelor, a declarat ministrul de externe al Libiei, Mohammed Abdul Aziz. Oficialii lui Gaddafi au expediat arme "in mai multe tari din Africa, Asia si Europa. Deci nu este vorba doar de doua sau trei tari", a mentionat Abdul Aziz intr-un interviu acordat pentru Reuters. "Nimeni nu stie in ce consta planul. Urma sa fie acesta folosit impotriva cetatenilor libieni? Nimeni nu stie", a spus ministrul libian de externe. "Sincer, ne puteam astepta la orice din partea fostului regim", a precizat Abdul Aziz. Intrebat daca armele au fost ascunse in ambasadele libiene ca parte a unei operatiuni pusa la cale in interiorul administratiei lui Gaddafi, Abdul Aziz a raspuns ca nu are nici o indoiala. El a mai declarat ca ambasadele libiene, in sediile carora s-au gasit arme, sunt dispuse sa negocieze cu tarile gazda pentru a preda armele sau sa le returneze prin mijloace legale in Libia. Ministrul de externe Aziz a insistat, de altfel, pe ideea de transparenta a Libiei. Numai in ultimele sase luni, au fost descoperite arme libiene in capitalele Greciei, Egiptului sau Marocului. Faptul ca oficialii libieni ascundeau arme in interiorul ambasadelor sugereaza ca Muammar Gaddafi inca planuia asasinate in strainatate, chiar si dupa renuntarea la violente in anii '90 si restabilirea relatiilor diplomatice cu occidentul.

Un britanic si un italian au fost ucisi de grupul islamist Boko Haram. Un britanic si un italian, luati ostatici in Nigeria din mai 2011, au fost ucisi de rapitorii lor, inainte de a se demara actiunea de salvare pregatita joi de fortele nigeriene sprijinite de Marea Britanie, a anuntat ministrul britanic David Cameron, citat de AFP. Presedintele nigerian Goodluck Jonathan a anuntat, la randul sau, ca persoanele vinovate de moartea ostaticilor au fost arestate si ca britanicul si italianul au fost rapiti de grupul islamist Boko Haram. Cei doi ostatici, ingineri de profesie, au fost rapiti pe 12 mai din orasul Birnin Kebbi, situat in nord-estul Nigeriei, in apropiere de granita cu Nigerul. Grupul islamist Aqmi, ramura a retelei nord-africane Al-Qaida, activeaza in Niger si este recunoscut pentru rapirile de muncitori straini. Autoritatile nigeriene si cele britanice au planificat o operatiune "pentru a se incerca salvarea lui Chris si Franco", a explicat premierul David Cameron, intr-un discurs televizat, precizand ca a aprobat interventia joi. Chris McManus, un cetatean britanic, si Franco Lamolinara, un italian de 48 ani, "si-au pierdut viata", a precizat prim-ministrul britanic, adaugand ca, "potrivit primelor indicii, cei doi barbati au fost ucisi de rapitorii lor inainte de a putea fi salvati". David Cameron nu a furnizat, totusi, detalii suplimentare, insa a mentionat ca cei doi barbati au fost rapiti de teroristi, care "i-au avertizat clar ca ii vor ucide". "Dupa luni de zile in care nu am stiut unde se afla, am primit informatii credibile privind localizarea lor", a explicat David Cameron. Premierul italian Mario Monti i-a cerut, de asemenea, "o reconstituire detaliata" a faptelor presedintelui nigerian Goodluck Jonathan.

Nicolas Sarkozy se va retrage din viata politica in caz ca va pierde alegerile prezidentiale. Nicolas Sarkozy, candidatul francez pentru un nou mandat de presedinte la alegerile prezidentiale din primavara, a declarat ca se va retrage din viata politica in cazul in care va pierde viitoarele alegeri, relateaza BBC. Sondajele de opinie arata ca Sarkozy se afla in urma rivalului sau socialist, Francois Hollande, cu care, se pare, se va confrunta in al doilea tur de scrutin din 6 mai. Criticii il acuza pe Sarkozy ca incearca sa atraga voturile impreuna cu extrema dreapta, dupa ce a afirmat anterior ca Franta are prea multi straini. "Va spun, da", a raspuns Nicolas Sarkozy, intr-o declaratie pentru postul francez BFMTV, referitor la posibilitatea de a se retrage din politica in caz ca va pierde alegerile prezidentiale. Presedintele francez, in varsta de 57 de ani, se apropie de sfarsitul primului sau mandat, dupa ce anterior ocupase functia de ministru in timpul mandatului predecesorului sau, Jacques Chirac. Nicolas Sarkozy a promis sa reduca numarul imigrantilor din Franta de la 180.000 la 100.000 intr-un an, in cazul in care va fi reales. Sarkozy, care este fiul unui imigrant ungur, a spus, de asemenea, ca vrea sa micsoreze ajutoarele acordate imigrantilor care se afla in tara de zece ani.

Un avion spatial secret al Americii orbiteaza in jurul Pamantului de peste un an. Planul secret al avionului spatial fara pilot apartinand Fortelor Aeriene Americane prevedea initial o misiune in spatiu pe o durata de 9 luni, dar din motive necunoscute testul orbital a fost extins, aparatul amintit zburand de peste un an de zile, potrivit Daily Mail. Vehiculul X-37B era programat sa aterizeze in California in luna Decembrie. Avionul seamana cu o nava spatiala in miniatura si este al doilea care zboara in spatiu dupa ce primul a aterizat in Decembrie anul trecut. Oficialii americani au declarat ca principalul obiectiv al misunii a fost acela de a testa noile tehnologii dar scopul final in mare masura a ramas un mister. Parerile privind misiunea lui X-37B sunt impartite si circula zvonuri care sugereaza, de fapt, ca avionul spatial este folosit pentru aparare sau pentru spionaj. Cu toate acestea, in conformitate cu reducerile bugetare pentru 2013-2017 propuse de aministratia Obama, biroul care a dezvoltat proiectul X-37 va fi inchis.