Siria: Kofi Annan, acuzat ca "traieste pe Marte". Kofi Annan, emisar ONU si reprezentantul Ligii Arabe in Siria, a fost acuzat ca "traieste pe Marte", dupa ce a declarat ca guvernul lui Bashar Al-Assad si opozitia ar trebui sa poarte un dialog, informeaza The Telegraph. Annan a precizat ca misiunea sa este de a incepe "un proces politic" pentru a rezolva conflictul din Siria. El umeaza sa-l intalneasca pe presedintele sirian in acesta saptamana. In urma discutiilor purtate cu seful Ligii Arabe, Nabil Elaraby, Annan a avertizat impotriva militarizarii conflictelor din Siria si a cerut opozitiei si guvernului sa gaseasca o solutie politica. "Sper ca nimeni nu se gandeste foarte serios la folosirea fortei in aceasta situatie", a spus Kofi Annan. El a precizat ca va face propuneri "realiste", care sa ajute la rezolvarea conflictului, insa nu a oferit detalii. "Se pare ca traieste pe Marte", a declarat Mohammad Saeed, un activist din Damasc. "Intre noi si Bashar Al-Assad se afla cadavrele a 5000 de martiri. Nu ne putem intelege chiar daca vrem acest lucru. Despre ce dialog vorbim?". Liderul sirian al opozitiei, Burhan Ghalioun, a afirmat, anterior, ca Annan a dezamagit deja poporul sirian, adaugand ca declaratiile sale sunt inutile si nerealiste.

Barack Obama l-a sunat pe noul presedinte rus, Vladimir Putin. Presedintele american Barack Obama l-a sunat vineri pe noul presedinte rus, Vladimir Putin, incepand astfel o noua relatie cu Moscova, care ar putea testa "relansarea" relatiilor ruso-americane, relateaza AFP. Barack Obama l-a sunat pe viitorul omolog rus din avionul prezidential Air Force One, a declarat unul dintre purtatorii sai de cuvant, Josh Earnest. Deocamdata nu sunt disponibile detalii despre conversatia telefonica a celor doi sefi de stat. Cei doi lideri s-ar putea intalni pentru prima data, in calitate de omologi, in cadrul Summit-ului G8 de la resedinta prezidentiala de la David Camp. In urma rezultatului alegerilor prezidentiale de duminica din Rusia, Washington-ul a reactionat prudent, cerand Moscovei o ancheta "independenta" privind eventuale nereguli. Casa Alba a afirmat, joi, ca isi formuleaza politica fata de Rusia indiferent de personalitatea liderului aflat la Kremlin. "Politica noastra fata de Rusia este ghidata de interesele noastre, nu de persoane", a declarat Jay Carney, purtatorul de cuvant al presedintelui american. "Politica de relansare cu Rusia, adoptata de presedintele Obama dupa preluarea functiei, a fost benefica pentru securitatea Statelor Unite si interesele lor comerciale", a continuat el.

Tabloidul german Bild nu va mai publica fotografii nud pe prima pagina. Tabloidul german Bild, ziarul cu cel mai mare tiraj din Germania, a hotarat sa puna capat traditiei de a mai publica fotografii cu femei dezbracate pe prima pagina, pentru prima data in 28 de ani, informeaza BBC. Incepand cu 1984, cotidianul german a publicat peste 5000 de fotografii cu femei goale pe prima pagina. Decizia a fost luata joi, in cadrul unei sedinte editoriale, chiar de Ziua Internationala a Femeii. "Poate ca este un pas mic pentru femei, insa este un pas mare pentru Bild si barbati", au declarat reprezentantii tabloidului. Ziarul german a retiparit o parte a unui articol din 13 mai 1970, care avea titlul "Femeile au mai putin creier decat barbatii". Reprezentantii Bild au precizat ca se simt extrem de jenati din cauza acelui titlu vechi. Bild va continua sa publice fotografii nud ale femeilor in interiorul ziarului. Motivele ar putea fi legate de schimbarea de imagine sau de scaderea tirajului. Tabloidul german a acordat joi o zi libera angajatelor cu ocazia Zilei Internationale a Femeii, mentionand ca decizia de a nu mai publica fotografii nud pe prima pagina a apartinut barbatilor.

Parlamentul Croatiei a ratificat tratatul de aderare a tarii la UE. Parlamentul croat a ratificat vineri, in unanimitate, tratatul privind aderarea tarii la Uniunea Europeana, care trebuie sa intre in vigoare in iulie 2013, o procedura ce trebuie de asemenea indeplinita de toate statele membre ale blocului comunitar, transmite AFP. Toti cei 136 de deputati prezenti, din totalul de 151, au votat in favoarea ratificarii tratatului, un document semnat in decembrie la Bruxelles, dupa sase ani de negocieri intre guvernul croat si UE. "Este un moment important. Am atins obiectivul si avem de acum inainte un mijloc important de a ameliora calitatea vietii si de a spori nivelul de securitate" pentru cetateni, a declarat premierul croat, Zoran Milanovici, exprimandu-se in fata deputatilor inaintea votului. Aderarea Croatiei la UE a fost aprobata, in urma unui referendum oraganizat in luna ianuarie, de 66% dintre croati. Inainte de aderare, prevazuta pentru 1 iulie 2013, tratatul va trebui ratificat de toate cele 27 de state membre ale UE. Cinci tari au facut deja acest lucru, respectiv Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Italia si Malta. Dupa Slovenia in 2004, Croatia va fi cea de-a doua dintre cele sase foste republici iugoslave care adera la UE, o perspectiva oferita tuturor tarilor din Balcanii de Vest.

Raiduri israeliene in Gaza: patru morti. Un nou raid aerian israelian asupra Fasiei Gaza a ucis vineri doua persoane, au anuntat serviciile de securitate, ridicand la patru numarul palestinienilor care si-au pierdut viata vineri, in doua atacuri israeliene, relateaza AFP. Intr-un raid anterior al aviatiei israeliene, doi palestinieni au fost ucisi, intre care si secretarul general al miscarii radicale "Comitetele de rezistenta populara" (CRP). Rachete din Fasia Gaza au fost lansate anterior inspre Israel.