​Traian Basescu: "Daca va performa, il propun din nou premier pe Mihai Razvan Ungureanu". Presedintele Traian Basescu a acordat "Evenimentului zilei" un interviu in exclusivitate in care a afirmat ca, dupa alegerile de la sfarsitul acestui an, l-ar putea nominaliza din nou pe Mihai Razvan Ungureanu in functia de premier. Conditia este ca acesta sa performeze in fruntea Executivului. Despre eventuala candidatura a acestuia la Presedintie, din partea PDL, seful statului spune ca deocamdata nu s-a produs "chimia" dintre el si PDL. Evenimentul zilei: Premierul Mihai Razvan Ungureanu spunea ca intentioneaza sa ramana prim-minstru si dupa alegerile din 2012. Intentionati sa-l propuneti pentru aceasta functie si dupa alegeri? Traian Basescu: Daca va avea performante, cum sa nu-l propui? Imi doresc mult sa reuseasca Mihai Razvan Ungureanu. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Departamentul de Stat al SUA: Romania este o ruta semnificativa de tranzit al drogurilor din Afganistan catre Vest. Starea Politiei Romane, prin ochii SUA. Raportul Departamentului de Stat al SUA privind strategia de control international al drogurilor pe 2012 arata ca Romania este o tara semnificativa de tranzit pe ruta Balcanica de Nord, intre Afganistan si Europa Centrala si de Vest, pentru droguri precum opiu, morfina, heroina si precursori chimici pentru fabricarea drogurilor. Administratia americana aminteste in raportul sau ca cea mai mare captura de cocaina din toata Europa, in 2009, a avut loc in portul Constanta - peste doua tone. In ce priveste cocaina, Romania este un punct secundar de intrare a drogului in Europa, din cauza coastei maritime lungi de la Marea Neagra si a portului Constanta, care se afla in ape adanci, anunta Gandul.

Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor: "Acum avem sedinte de guvern mai scurte". Laszlo Borbely, unul dintre ministrii cu vechime in Guvern, dezvaluie noutatile aparute dupa instalarea lui Mihai Razvan Ungureanu, dar si ce se mai intampla cu proiectul Rosia Montana si cu Delta Dunarii. Prezent in mediile puterii inca de pe vremea Guvernului Ciorbea, moment la care era secretar de stat, Laszlo Borbely a strans deja o bogata experienta in "mestesugul" politicii de pe la noi. Piesa de baza in garnitura de lideri a UDMR, parlamentar si ministru, invitatul nostru de astazi este una dintre persoanele avizate sa emita opinii cu privire la guvernare. Ce crede Laszlo Borbely despre Cabinetul Ungureanu si ce planuri electorale isi fac maghiarii veti afla citind dialogul de fata. Asa cum, suntem convinsi, va veti forma o idee si in privinta a ceea ce am pierdut, dar si in privinta a ceea ce putem castiga din proiectul de exploatare a aurului de la Rosia Montana. Veti vedea ca nu am facut un subiect tabu nici din situatia Deltei Dunarii, desi, dupa cum recunoaste insusi ministrul Mediului, interese puternice blocheaza orice initiativa de protejare a zonei, informeaza Adevarul.

Autostrada dintre Cernavoda si Medgidia, inaugurata intre alegeri. Autostrada Cernavoda - Medgidia va fi inaugurata in luna iulie, intre alegerile locale si parlamentare. Nu este vorba insa despre inaugurarea oficiala, ci despre deschiderea circulatiei pe o singura banda de mers dus si pe una intors. Cei 20,5 kilometri din acest tronson urmeaza sa fie finalizati complet pana pe 4 ianuarie 2013, conform contractului. "Nu ne-am putut desfasura lucrarile din cauza iernii. Asta determina ca termenul final al contractului sa nu aiba probleme pentru ca noi vom recupera ulterior, dar, din nefericire, nu o sa mai putem sa fim gata in iunie, cum programasem, ci in iulie", a precizat, intr-o conferinta de presa Victor Corban, directorul tehnic al asocierii Astaldi S.p.A.-Max Boegl Romania SRL Cernavoda. Acesta a mai spus ca va solicita o noua expropriere, pentru a construi inca o parcare pe acest tronson, pe langa cea prevazuta in proiect, scrie Romania Libera.

Periculos: Tot mai multi romani se imbolnavesc din cauza analizelor gresite. Vi s-a intamplat sa primiti analize medicale cu rezultate care se bat cap in cap, desi le-ati facut in aceeasi saptamana sau intr-o perioada scurta de timp? Daca da, aflati ca nu sunteti singurii: unii dintre cei mai ghinionisti romani s-au pomenit ca au chiar boli grave precum hepatita C. De fapt, boala era doar pe hartie, iar omul era perfect sanatos. Insa fenomentul analizelor gresite pare sa ia amploare in Romania, iar multi dintre cei care isi permit aleg sa se duca in strainatate pentru teste minutioase si cu rezultate reale. VerticalNews va prezinta astazi cazul unui domn din Bucuresti, in varsta de 35 de ani, care a trait cu spaima ca baiatul sau are o infectie cu o bacterie periculoasa. Pe 25 noiembrie 2011, Mihai Voicu a dus probele de urina ale fiului sau in varsta de numai trei-patru luni la clinica MedAs Unirii. Cinci zile mai tarziu, cand a luat rezultatele, a aflat ca la testul de "urocultura" bebelusului i s-a descoperit o bacterie periculoasa: "Klebsiella pneumoniae secretoare de beta-lactamaza cu spectru extins". Valoarea a iesit mai mare de "100.000 UFC/mL", valoarea normala fiind sub 1.000, anunta VerticalNews.

O mie de romani ar putea patrunde in elita cercetarii germane. Cele mai importante centre universitare tehnice din Germania pleaca sa racoleze genii in Romania. Demersul face parte din asa numita Initiativa MINT, un proiect ce urmareste sa racoleze elite in discipline precum matematica, informatica, stiintele naturii (chimie, fizica si biologie) precum si in domenii tehnice. Cele mai importante centre universitare tehnice din Germania pleaca sa racoleze genii in Romania. Demersul face parte din asa numita Initiativa MINT, un proiect ce urmareste sa racoleze elite in discipline precum matematica, informatica, stiintele naturii (chimie, fizica si biologie) precum si in domenii tehnice. TU9, asociatia celor mai relevante universitati cu profil tehnic din Germania, recruteaza studenti din Romania. Intre 17 si 22 martie, reprezentantii TU9 vor fi prezenti la Bucuresti, Timisoara si Iasi intr-o incercare de a convinge tineri romani sa se inscrie, pentru studiu si cercetare, in mediul academic german, informeaza Deutsche Welle.

Aventurile romancelor cu epoleti printre talibani. Intr-o tara in care doar barbatii au dreptul sa munceasca, romancele au incercat sa schimbe mentalitatea mamelor afgane si sa le implice in activitati interzise. Un segment mai putin mediatizat si cunoscut din Afganistan sunt misiunile echipei FET - Female Engagement Team (Echipa de Angajare a Femeilor), desfasurate de femeile militar. La sosirea in teatrul de operatii din Afganistan, femeile romance si-au dat seama ca acest concept, de altfel, relativ nou pentru operatiile de contrainsurgenta, poate fi realizabil. La scurt timp, prima echipa romaneasca FET, formata din ofiteri si subofiteri specialisti, cu experienta si pregatire in domenii variate, precum medical sau psihologic, a urmat un prim curs introductiv organizat la nivelul Combined Team Zabul. Ulterior a participat si la cursul de specializare desfasurat la nivelul RC South (Regional Command - South). Instruirea la acest nivel a presupus participari ale echipelor FET, care si-au desfasurat activitatea in diferite provincii si in mai multe esaloane/structuri, scrie EVZ.

Istoria umilintei in mandatul lui Traian Basescu. Presedintele a caracterizat mandatul la Cotroceni drept cea "mai mare umilinta a vietii sale" pentru ca, din 2007, s-a simtit "continuu jignit". Seful statului nu s-a lasat nici el mai prejos. Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la emisiunea "Dupa 20 de ani", de la Pro TV, ca functia de presedinte a reprezentat pentru el "cea mai mare umilinta a vietii" sale, explicand ca, dupa 2007, s-a simtit continuu jignit. "In prima zi in care am plecat de la Cotroceni, plec din viata politica. Mi-a ajuns. A fost, cel putin in ultimii ani, din 2007 pana acum, cea mai umilitoare perioada din viata mea, jignit de dimineata pana seara, de tot soiul de oameni, pe televiziuni, prin adunari publice. Functia de presedinte a reprezentat pentru mine cea mai mare umilinta a vietii mele", a spus seful statului, raspunzand unei intrebari daca va accepta o functie in Guvern, dupa modelul rus al lui Vladimir Putin, la finalul mandatului, anunta Adevarul.

Averea secreta a lui Putin. Vladimir Putin a fost reales presedintele Rusiei, in pofida suspiciunilor de frauda dar mediaoccidentala revine asupra unor dezvaluiri privind crearea imperiului sau financiar secret care i-a permis sa devina "cel mai bogat om din Europa". Oficial, Putin a declarat un patrimoniu de 135.000 euro, un apartament de 75 mp in Sankt-Petersburg, orasul natal, si altul la Moscova. In realitate, fostul si nou realesul presedinte al Rusiei, colonelul KGB si judokanul Vladimir Putin, este imens de bogat, asa cum reiese din declaratiile unor martori care au fost implicati direct in sistem. Principalul acuzator este Serghei Kolesnikov, 63 de ani, care traieste ca un om vanat. De cand a fugit din Rusia, in 2010, nu ramane mai mult de o saptamana in aceeasi tara, informeaza Romania Libera.