Autoritatile din Azerbaidjan au arestat 22 suspecti intr-un presupus complot orchestrat de Iran. Autoritatile din Azerbaidjan au arestat 22 de persoane suspectate de spionaj pentru Iran, acuzandu-le de legaturi cu Garda Revolutionara Iraniana, relateaza BBC News. Arestarile au fost confirmate miercuri de o declaratie scurta a ministrului azer pentru Securitatea Nationala. Televiziunea azera a anuntat luna trecuta ca autoritatile au dejucat un complot de a ataca ambasada israeliana si un centru evreiesc din Azerbaidjan. Stirea a aparut in contextul in care Iranul era suspectat ca a atacat mai multe ambasade israeliene din Thailanda, India si Georgia. Din declaratia ministrului nu a reiesit daca arestarile anuntate miercuri sunt recente ori reprezinta o confirmare a arestarilor facute in februarie. Potrivit site-ului non-guvernamental de stiri Contact, sprijinit de fundatia americana pentru promovarea democratiei, US National Endowment for Democracy, arestarile au fost facute intre sfarsitul lunii ianuarie si 20 februarie si "nu reprezinta primul grup de indivizi […] arestati recent in Azerbaidjan sub acuzatia de colaborare cu serviciile secrete iraniene", relateaza BBC News. Site-ul de stiri Contact mai sustine ca prizonierii sunt acuzati de tradare si posesia ilegala de arme. Ministrul azer pentru Securitatea Nationala a precizat ca "in timpul arestarii au fost gasite arme de foc, cartuse, explozibili si echipament de spionaj." Potrivit oficialului azer, cei 22 de detinuti ar fi primit ordine de la Garda Revolutionara "pentru a comite acte teroriste impotriva angajatilor si ambasadelor Americii, a Israelului si a altor state occidentale." Autoritatile sustin ca suspectii ar fi fost recrutati incepand cu 1999 si ar fi fost instruiti sa utilizeze armele si tehnicile de spionaj in taberele militare din Iran. Potrivit corespondentului BBC la Tbilisi (Georgia), Iranul si Israelul sunt implicati intr-un razboi al amenintarilor, al atacurilor cu bombe si al comploturilor de asasinat desfasurat in zona caucaziana. Tensiunile recente sugereaza ca spionii iranieni si agentii serviciului secret israelian Mossad sunt activi in sudul Caucazului - Georgia, Azerbaidjan si Armenia. Iranul a acuzat Azerbaidjan ca a ajutat Israelul sa asasineze oameni de stiinta iranieni.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Militarul american, presupusul ucigas al celor 16 civili afgani, a fost transferat din Afganistan. Militarul american, presupusul vinovat al masacrului de duminica din provincia Kandahar, in care 16 civili afgani au fost ucisi, a fost transferat din Afganistan, a declarat, miercuri, un purtator de cuvant al Pentagonului, citat de AFP, fara insa sa faca referire la destinatie. "El a fost transferat in afara tarii, la un alt centru de detentie", a afirmat John Kirby, care a explicat ca armata americana sau coalitia internationala nu dispun de o infrastrcutura a penitenciarelor in Afganistan capabila sa-l preia pe presupusul autor al crimelor. Militarul american a parasit in mijlocul noptii baza militara din Panjwayi si a ucis 16 persoane din doua sate invecinate, printre victime aflandu-se femei si copii, potrivit primelor date ale anchetei. El a revenit ulterior in baza militara si s-a predat. De asemenea, la trei zile dupa atac, nu se cunosc deocamdata motivele care l-au determinat pe militar sa actioneze sau starea psihiatrica a acestuia. Intrebat daca militarul american a fost transferat din Afganistan pentru a fi judecat intr-o alta tara, in ciuda cererii parlamentului afgan de a fi judecat public, "in fata poporului afgan", John Kirby a afirmat ca este "prea devreme" pentru a trage o concluzie.

Siria: Opozitia dezvaluie 3000 de e-mailuri ale cuplului prezidential sirian. Mii de e-mailuri ale cuplului prezidential din Siria, precum si corespondente din cercul lor interior de prieteni au fost dezvaluite de activistii opozitiei siriene, facand astfel publica viata privata a dictatorului sirian, relateaza The Telegraph. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, care a primit cele 3000 de e-mailuri din parte unui grup al opozitiei siriene, autenticitatea corespondentei nu poate fi dovedita cu exactitate. Din corespondenta reiese faptul ca presedintele sirian Bashar Al-Assad, in varsta de 46 de ani, este o persoana capricioasa si aparent neafectata de violentele din tara, in timp ce sotia sa, Asma Al-Assad, in varsta de 36 de ani, isi petrece multe ore facand cumparaturi online sau cautand cele mai recente DVD-uri cu Harry Potter, probabil pentru cei trei copii ai cuplului. De asemenea, pe 5 februarie, odata cu izbucnirea violentelor sangerooase din orasul Homs, Assad i-ar fi trimis sotiei sale versurile unui melodii de Blake Sheldon, un cantaret american de muzica country. Versurile melodiei par sa reflecte remuscari ale presedintele sirian, ai carui soldati bombardau, din ordinele sale, un oras cu un milion de locuitori. Potrivit cotidianului britanic The Guardian, care a primit cele 3000 de e-mailuri din parte unui grup al opozitiei siriene, autenticitatea corespondentei nu poate fi dovedita cu exactitate. Pe de alta parte, ziarul britanic afirma ca multe dintre mesajele individuale au fost confirmate de persoanele mentionate in e-mailuri. Cu toate acestea, The Guardian nu exclude posibilitatea unui fals. Tot din corespondenta reiese ca Assad si-a construit o echipa de consilieri care sa-l ajute in privinta unei strategii mass-media, dar si cum sa se pozitioneze in fata criticilor internationale la adresa regimului sau, potrivit The Guardian. Activistii spun ca au monitorizat in timp real casutele de e-mail ale cuplului prezidential timp de mai multe luni. Ei pretind ca au folosit informatiile obtinute pentru a-i avertiza pe colegii din Damasc in privinta eventualelor miscari ale regimului impotriva opozitiei siriene. Corespondenta demonstreaza ca Assad a primit sfaturi din partea Iranului si a unor apropiati de mai multe ori in timpul crizei. Inaintea discursului din decembrie, Assad ar fi fost sfatuit de consilierul sau sa foloseasca un limbaj "puternic si violent" si sa-si arate aprecierea pentru sprijinul acordat de "statele prietene". Assad a fost sfatuit, de asemenea, ca regimul ar trebui sa "scurga" mai multe informatii privind capacitatea militara a Siriei, pentru a convinge publicul ca tara ar putea rezista unei provocari militare.

Parlamentul iranian l-a audiat pe presedintele Mahmoud Ahmadinejad. Presedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a aparut miercuri, in fata Parlamentului, pentru o ancheta fara precedent privind managementul economic si politic al Iranului, potrivit agentiei de presa IRNA, citata de RIA Novosti. Ahmadinejad este primul presedinte din istoria tarii convocat de Parlament de la fondarea Republicii Islamice in 1979. Liderul iranian a fost convocat de un grup de deputati pentru a raspunde acuzatiilor de administrare defectuoasa a economiei tarii si de sfidare a liderului suprem, Ayatollahul Ali Khamenei. Ahmadinejad a fost acuzat, de asemenea, ca a incercat sa relaxeze regulile islamice privind vestimentatia femeilor sau a relatiilor dintre sexe, precum si irosirea fondurilor pentru subventiile de stat. Presedintele iranian a aratat o atitudine sfidatoare si, uneori, batjocoritoare, respingand incercarile de a-l face de ras cu intrebari. "Am fost pregatit sa raspund intrebarilor inainte de alegeri", a raspuns Ahmadinejad, referindu-se la cele mai recente sondaje de opinie parlamentare. "Dar m-am gandit ca ar putea avea un impact asupra rezultatului alegerilor si ca apoi as fi fost invinuit. Sunt cel mai usor de blamat", a adaugat presedintele iranian.

Premierul chinez: O noua tragedie precum Revolutia culturala ar putea avea loc in China. O "tragedie istorica ca Revolutia Culturala ar putea avea loc din nou, in China, in cazul in care reformele politice si economice nu sunt puse in aplicare", a avertizat miercuri premierul chinez Wen Jiabao citat de AFP. "Daca reforma politica nu are succes, reforma economica nu poate fi finalizata... Noi probleme au aparut in societate, iar acestea nu pot avea o rezolvare totala", a mai declarat primul-ministru in timpul conferintei sale de presa anuale.