Dej si epoca sa: iubirile, limuzinele, restaurantele. Viata incepuse sa se schimbe spectaculos. Lui Dej ii placea sa traiasca si ii lasa si pe altii sa o faca. Asa se face ca pe strazile Bucurestiului aparusera masinile occidentale, stofele englezesti, barurile cu program de striptease, deschise pana dimineata, restaurantele erau pline si deschise pana la 2.30 noaptea. Viata se schimba spectaculos. Dupa teroare, urma o perioada de tihna si trai bun. Despre aceasta perioada si omul care a patronat-o, am discutat cu Dan Ciachir, un scriitor ce a facut o pasiune pentru respectiva epoca. "Lui Dej ii placeau restaurantele inca din tinerete, intocmai cum ii placeau si regelui Carol al II-lea. In ocurenta cu ei, atat maresalul Antonescu cat si Ceausescu nu numai ca le evitau, dar le detestau de-a dreptul", povesteste Dan Ciachir. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Teorie socanta: Tezaurul romanesc de la Moscova a ajuns in America! Obligata de imprejurari militare si politice, Romania a fost obligata, in 1917, sa transfere la Moscova intreaga sa avutie, de la tezaurul Bancii Nationale, de peste 93 de tone de aur, pana la bijuteriile Reginei Maria, colectii particulare, lucrari de arta si odoare manastiresti. In primul episod al serialului nostru am aratat cum a fost Romania la un pas de-a ramane fara intreg teritoriul national. Noua putere bolsevica de la Moscova a planuit arestarea regelui Ferdinand si transformarea tarii noastre intr-o republica sovietica inglobata in noul imperiu sovietic, scrie Romania Libera.

Revolutia din `89. Reportajul emotionant al jurnalistului Mihai Razvan Ungureanu: "Blugii ne erau plini de sange". Zilele trecute, premierul Mihai Razvan Ungureanu i-a dat o lectie usturatoare de gramatica moderatorului Mihai Gadea, la Sinteza zilei. Ce nu scrie in CV-ul primului ministru e ca, inainte de '89, a fost si jurnalist. In Opinia Studenteasca din 26 decembrie '89, el a publicat un emotionant reportaj despre evenimentele de atunci. "Dumnezeu stie daca m-as fi gindit vreodata, la virsta asta, ca exista o Moarte pe care s-o imprastie cei care vorbesc tot romaneste", scria Mihai Razvan Ungureanu. Va redam textul integral, obtinut impreuna cu colegii de la Opinia Studenteasca. Continuarea in EVZ.

Istoria mijloacelor de transport din Bucuresti. Cum ne-am dat jos din caruta si ne-am suit in automobil. Pana in secolul al XIX-lea Bucurestiul nu a cunoscut transportul public. Nici nu se punea problema ca stapanirea sa le asigure romanilor niste mijloace de transport in comun: saracii mergeau pe jos sau in caruta trasa de boi, cei mai instariti isi permiteau sa calareasca, iar boierii nu se dadeau jos din calestile lor impodobite luxos, dar adesea cu un gust indoielnic daca le dam crezare scriitorilor din epoca, relateaza GreatNews.ro

Miza uriasa in Afacerea "Mita la judecator". SRI si DNA au distrus visul de un miliard de euro al unor mega-afaceristi. In spatele mitei de la Curtea de Apel Timisoara se ascunde o afacere de 1 miliard de euro. Lupta mare s-a dus pe toate fronturile intre mai multi afaceristi romani si straini care au vrut sa puna mana pe o exploatare cu o valoare de un miliard de euro. In jurul acestor cercuri de afaceri sunt nume importante din business-ul romanesc. Judecatorul Catalin Serban, vicepresedinte al Curtii de Apel Timisoara ar fi luat mita suma de 50.000 de euro, prin intermediul sotiei lui, pentru a interveni pe langa magistrati. Acestia judecau doua litigii care vizau afacerea estimata la un miliard de euro, informeaza EVZ.

Cat de aproape a fost Romania sa devina "republica sovietica". In urma cu 95 de ani se consuma unul dintre cele mai triste si, totodata, controversate episoade din istoria Romaniei: transferarea la Moscova a tezaurului romanesc. Documentele scoase recent din arhiva BNR ofera o perspectiva spectaculoasa asupra acestui eveniment. Vor ajuta acestea si la recuperarea bogatiilor confiscate de rusi? Una dintre cele mai complete carti scrise despre povestea transferului tezaurului romanesc in Rusia este cea aparuta anul trecut sub semnatura istoricilor Cristian Paunescu si Marian Stefan, relateaza Romania Libera.

Vicepresedintele partidului lui Laszlo Tokes ne explica ce vor, de fapt, ungurii. Vicepresedintele regional al Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Papp Elod, a acceptat sa discute cu reporterii "Adevarul" despre platforma electorala a PPMT, despre autonomia Tarii Secuilor, dar si despre valorile minoritatii maghiare, care inspira platforma electorala a Partidului Popular. Elod a vorbit despre un nou mod de reprezentare al minoritatilor in Parlament, dar si despre necesitatea formarii unui partid care sa reprezinte cu adevarat minoritatea maghiara si nu sa fie o punte de legatura intre Putere si minoritate. Integral in Adevarul.

Guvernarea ca iluzie bine intretinuta. Spunea cineva ca, in definitiv, nu e nevoie ca guvernul Ungureanu sa faca ceva, e suficient sa dea impresia ca face. Se pare ca guvernul a luat acest sfat in serios. Primul ministru, Mihai Razvan Ungureanu, a plecat la Bruxelles anuntand ca va face acolo demersuri pentru o mai buna cheltuire a fondurilor europene. Cu siguranta insa ca problemele sunt in tara si ele au fost numite de multe ori: birocratie excesiva, coruptie, lipsa de informare, ca sa vorbim doar de acele defecte remediabile, scrie Deutsche Welle.