Mohamed El-Erian, CEO Pimco: Portugalia va avea aceeasi soarta ca a Greciei. Mohamed El-Erian, directorul executiv al Pimco - cea mai mare companie de gestionare a fondurilor de obligatiuni - a declarat pentru Der Spiegel ca Portugalia va fi urmatorul stat din zona euro care va avea probleme majore. El-Erian crede ca pana finele anului situatia Portugaliei va cere interventie financiara suplimentara din partea Bruxellului. Anul acesta economia Portugaliei ar trebui sa se contracte ce 3,3% in urma masurilor de austeritate pe care guvernul incearca sa le impuna cu 78 miliarde de euro primiti de la UE si FMI. Directorul Pimco este insa de parere ca bani nu vor ajunge si Portugalia va fi nevoita sa ceara mai mult de la aceleasi organisme, scrie The Guardian.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Serghei Lavrov: Trupele NATO trebuie sa ramana in Afganistan. Rusia solicita ramanerea trupelor NATO in Afganistan pana la momentul in care afganii vor putea gestiona singuri toate problemele de securitate ale tarii, a anuntat ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Rusia sustine ca are dreptul de a face aceasta solicitare de prelungire a mandatului NATO in Afganistan, datorita contributiei in cadrul efortului international. Dupa 10 ani de prezenta in Afganistan, fortele NATO care sustin guvernul de la Kabul nu au reusit sa anihileze toate focarele cu insurgenti talibani, in ciuda celor 130.000 de trupe desfasurate. Coalitia condusa de SUA a decis retragerea tuturor trupelor de lupta pana la finele anului 2014. Intre timp, militarii americani instruiesc fortele de securitate afgane pentru preluarea controlului asupra propriei lor tari. SUA negociaza pentru stabilirea unor baze militare permanente in Afganistan dupa 2014 printr-un parteneriat strategic pe termen lung. Partea rusa este nemultumita de aceste negocieri pe care le numeste ciudate si sustine ca daca este necesara o prezenta militara straina in zona, atunci mandatul NATO trebuie prelungit, anunta AFP.

Arheologii bulgari au descoperit cea mai veche manastire din Europa. Arheologii bugari sustin ca au descoperit cea mai veche manastire crestina din Europa. Potrivit cercetatorilor, Manastirea Sfantul Anatasie din Zlatna Livada, care este functionala si astazi, a fost intemeiata in 344 chiar de sfantul al carui nume il poarta. Pana in acest moment cea mai veche manastire crestina atestata in Europa este Candida Casa din Scotia infiintata la 371. Bulgarii au facut studii in interiorul unei pesteri si au dovezi ca sfantul Atanasie a pusnicit aici chiar langa actuala manastire. In plus prin studierea arhivelor de la Vatican au aflat ca Sfantul a partcipat in 343 la Consiliul de la Serdica - numele vechi al Sofiei. Zlatna Livada se afla intre Constantinopol si Serdica. Sfantul Atanasie a fost pentru timp indelungat episcop al Alexandriei. Are lucrari importante in domeniul teologiei si a fost una din figurile cheie ale dogmaticii crestine, informeaza Novinite.

Un fost agent CIA anunta ca Fidel Castro stia despre asasinarea lui John F. Kennedy. Una din intrebarile istoriei ramasa fara raspuns revine in atentie datorita unui fost agent CIA. A fost implicat Fidel Castro in asasinarea lui John F. Kennedy? Oficial, liderul de la Havana a fost disculpat de acuzatie intrucat ancheta a stabilit ca simpatizantul comunist Lee Harvey Oswald a actionat de unul singur. Cu toate acestea fostul agent Brian Latell, care a studiat in anii 60 situatia din Cuba fiind expertul CIA pentru problemele din America Latina, sustine ca Fidel Castro a fost implicat in asasinat. Potrivit acestuia, in dimineata zilei de 22 noiembrie 1963 Castro a cerut serviciilor secrete de la Havana sa nu mai asculte comunicatiile radio ale CIA si sa fie atenti la orice detaliu care ar veni din Texas. Patru ore mai tarziu John F. Kennedy era mort. Agentul CIA - care va lansa o carte despre acest subiect luna viitoare - sustine ca Fidel stia de asasinat si ca nu a facut nimic ca sa il opreasca. Latell nu sustine insa faptul ca Oswald ar fi actionat la comanda liderului cubanez. Cartea promite sa dezvaluie si alte amanunte interesante legate de relatia dintre Cuba si SUA, intre care tentativele de asasinat la adresa lui Castro. SUA a incercat eliminarea acestuia prin metode dintre cele mai diverse, de la tigari care explodeaza pana la stilouri otravite. Toate aceste tentative de asasinat ar fi incetat dupa moartea lui Kennedy, scrie The Guardian.

Jurnalistii britanici arestati in Libia au fost eliberati. Cei doi jurnlaisti britanici retinuti in Libia, Nicholas Davies si Gareth Montgomery-Johnson, au fost eliberati din arest duminica. Jurnalistii care lucreaza pentru postul iranian Press TV English au fost arestati la Misrata pe 21 februarie de catre militia condusa de Swehli Faraj. Potrivit militiei, britanicii au fost cercetati pentru intrare ilegala in tara si spionaj pentru ca fusesra prinsi in timp ce filmau intr-o zona "sensibila" si pentru ca miscarile si comportamentul lor era "suspicios". Potrivit lui Omar al-Khadhraoui din partea ministerului de interne, Davies si Montgomery-Johnson au fost eliberati dupa ce autoritatile s-au convins ca acestia nu au comis nicio ilegalitate, anunta AFP.