Silviu Prigoana: "Toate puterile au nevoie de tampiti care sa voteze niste lucruri". Deputatul PDL Silviu Prigoana sustine, intr-un interviu exclusiv acordat "Evenimentului zilei", ca a readus in spatiul public discutia despre reintroducerea pedepsei cu moartea pentru a educa electoratul. El spune ca partidele prefera sa-i tina pe romani in ignoranta, pentru a fi mase de manevra la alegeri. Stilul dvs. mai excentric v-a ajutat in politica sau v-a daunat? Definiti ce inseamna din punctul dvs de vedere excentric. Prezenta frecventa in tabloide sau initiative de genul reintroducerii pedeapsei cu moartea. Nu stiu daca m-au ajutat sau m-au incurcat, cert e ca eu am facut in viata politica exact ce mi-a cerut electoratul. Daca electoratul mi-a cerut "dom'le, vezi care-i treaba acolo cu legea prostitutiei", m-am dus si m-am orientat si am depus proiectul de lege. Ca n-a trecut prin Parlament, asta a fost. Dar a fost pentru prima data in istoria Parlamentului Romaniei cand 114 deputati s-au abtinut de la vot. Adica n-au fost nici pentru, nici impotriva. S-au abtinut, dintr-o falsa pudoare, ca ce-o sa zica nevasta, ce-o sa zica popa. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Cum a crescut factura la caldura cu 70 la suta intr-un an. Topul oraselor cu cele mai mari pierderi in sistemul centralizat de termoficare. Facturile la caldura si apa calda in Bucuresti au crescut in luna februarie cu 70% fata de aceeasi perioada din 2011 si cu 20% fata de ianuarie 2012, potrivit datelor furnizate gandul de Liga Asociatiilor de Proprietari Habitat. Astfel, doua persoane care locuiesc intr-un apartament cu doua camere vor plati, in medie, pentru incalzire si apa calda in Capitala circa 230 lei, pentru trei camere costul va fi de 288 de lei, in timp ce patru persoane, intr-un apartament cu patru camere, vor plati 360 de lei. Mihai Mereuta, presedintele Ligii Habitat, explica aceste costuri prin faptul ca luna februarie a fost cea mai rece din aceasta iarna, cu o temperatura medie exterioara de minus 5,7 grade Celsius. Oficialii RADET sustin ca temperatura scazuta este singurul motiv pentru care creste pretul facturii pe februarie, anunta Gandul.

Cum se face vames un frate de ministru: peste noapte. "Adevarul" demonteaza una dintre cele mai ingenioase forme de rasplata a clientelei politice: angajarea ca vames a neamurilor sau a apropiatilor. Azi, despre doua cazuri: unul de la Salaj, celalalt de la Brasov. In familia actualului ministru al Economiei, Lucian Bode, s-a intamplat in toamna trecuta un lucru minunat: fratele sau, Dumitru, a ajuns peste noapte vames. Inainte fusese paznic pe domeniul de vanatoare de la Balc al lui Ion Tiriac. Schema prin care fratele actualului ministru a ajuns vames este halucinanta si bate orice record de distanta si de timp: seful Vamilor de la Bucuresti avea nevoie de un om la Constanta si l-a gasit in patru zile exact in cealalta parte a tarii, la Simleul Silvaniei, informeaza Adevarul.

De ce accepta Nuclearelectrica o paguba de 34 de milioane de euro. Desi autoritatile romane s-au angajat fata de institutiile internationale sa rezilieze contractele cu "baietii destepti", companiile producatoare de energie continua vanzarile preferentiale de curent electric. Pentru fiecare contract incheiat cu "baietii destepti" de marile companii producatoare de energie din subordonea statului pagubele "incasate" sunt de zeci de milioane de euro. Cu toate acestea, de mai bine de un an dupa ce autoritatile romane s-au angajat fata de institutiile financiare internationale sa stopeze aceste contracte paguboase, companiile din energie incearca, din nou, sa incheie noi contracte care sa ocoleasca bursa OPCOM. O intreaga "retea de complicitati" conlucreaza la contractele paguboase de energie cu "baietii destepti", spune specialistul in sisteme si piete de energie, Jean Constantinescu, scrie Romania Libera.

Miliarde de euro pierdute din cauza coruptiei. Mita si alte avantaje materiale obtinute pe cai ilegale vor duce la pierderi de 250 de miliarde de euro in economia germana, in cursul acestui an, potrivit unui studiu al Universitatii Linz. Calculele Institutului de cercetare din Linz s-au bazat pe indicele de perceptie a coruptiei, lansat in 1995, unul dintre cele mai cunoscute instrumente ultilizate de Transparency International. Conform recentelor evaluari, in ultimii ani, in Germania nivelul coruptiei a ramas nemodificat. "Sa fim multumiti ca fenomenul nu a luat amploare", spune Friedrich Schneider, coordonator al studiului. Conform ultimului index Transparency International dat publicitatii, Germania se gaseste pe locul 14 in topul tarilor cu cea mai putina coruptie. Republica Federala se mentine pe aceasta pozitie din 2003 incoace. Tara care intampina cele mai putine probleme din cauza coruptiei este Noua Zeelanda. Mai corupti ca germanii sunt englezii, americanii si francezii, anunta Deutsche Welle.

Laszlo Borbely: La "Rabla 2012" ar putea fi mai putine masini. Ministrul Mediului spune ca programul de casare a masinilor mai vechi de 10 ani trebuie continuat si in anii urmatori. Programul "Rabla 2012" incepe astazi. Pentru aceasta noua etapa, care se va incheia pe 19 noiembrie, Administratia Fondului pentru Mediu a alocat un buget de 114 milioane de lei, cu ajutorul caruia ar urma sa fie scose din uz circa 30.000 de automobile mai vechi de 10 ani. Ca si in cazul campaniilor trecute, pentru fiecare masina casata se va acorda un tichet valoric de 3.800 de lei, care poate fi folosit la achizitionarea unei masini noi. De asemenea, la cumpararea unui automobil nou se pot folosi trei cupoane valorice. Intr-un interviu acordat EVZ, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a dat mai multe detalii legate de campania "Rabla" si a spus ce asteptari are de la noul program. Integral in EVZ.

"Reteta" agriculturii: exportam ieftin, importam scump. Preturile la care importam produse agroalimentare sunt cu pana la 40% mai mari fata de cele la care vindem aceleasi produse in afara. Anul trecut, Romania a exportat produse agroalimentare in valoare de 3,9 miliarde de euro, in timp ce valoarea produselor importate s-a ridicat la 4,3 miliarde de euro, potrivit balantei comerciale prezentate vineri de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, bazata pe datele Institutului National de Statistica si ale Autoritatii Nationale a Vamilor. Deficitul comercial (decalajul dintre valoarea exporturilor si cea a importurilor) in sectorul agricol s-a ridicat astfel la 376 de milioane de euro. Cu toate ca deficitul a scazut cu 48,5% fata de nivelul din 2010, acesta ramane la un nivel ingrijorator, mai ales in contextul in care valoarea importurilor a crescut cu 498,3 milioane de euro in 2011, care a fost un an agricol exceptional, cu recolte peste asteptari, scrie Adevarul.

Anchetatorii au gasit cocaina acasa la nepotul lui Duduianu. Traficantul de droguri care a ranit un jandarm sambata seara, in cartierul bucurestean Titan, este nepotul liderului clanului Duduianu. Locuinta sa si a celuilalt traficant retinut sambata seara sunt perchezitionate de cei de la Crima Organizata si procurorii DIICOT. Anchetatorii au gasit deja o importanta cantitate de cocaina, dar continua sa caute si alte probe care ar putea fi utile in dosar, arata Romania TV. Politistii de la Crima Organizata si procurorii DIICOT perchezitioneaza la aceasta ora locuintele celor care l-au agresat noaptea trecuta pe jandarmul de la Brigada Speciala de Interventie. Este perchezitionata locuinta nepotului interlopului Duduianu, cel care a incercat sa-l injunghie pe jandarm. Perchezitiile au loc intr-un complex rezidential din Sectorul 3 al Capitalei. Pana la aceasta ora, anchetatorii au gasit o cantitate importanta de cocaina, dar perchezitiile continua, in cautarea altor probe care s-ar putea dovedi utile in dosar, anunta Romania Libera.