​Ucigasul de la Toulouse poate ataca din nou - procuror. Potrivit procurorului sef Francois Molins, vinovatul pentru atacul intreprins asupra unei scoli din Toulouse este vanat de catre politie si ar putea intreprinde un nou atac. Procurorul a declarat ca ucigasul este extrem de hotarat in actiunile sale si comite crime cu premeditare alegandu-si victimele in functie de rasa si religia acestora. Molins a declarat ca asasinul este un antisemit sau un terorist, adaugand ca cele doua notiuni nu se exclud. Ucigasul a lovit luni pentru a treia oara in ultimele opt zile, scrie CNN.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Uniunea Europeana va impune noi sanctiuni Siriei, Iranului si Belarusului. Uniunea Europeana pregateste noi sanctiuni pentru Siria, Iran si Belarus, intrucat in cele trei tari nu s-au facut progrese. Cel mai probabil sanctiunile vor fi discutate si aprobate in cadrul intalnirii ministrilor de externe ce va avea loc la Bruxelles joi sau vineri. Pentru Siria se va extinde lista de persoane si organizatii cu interdictii de intrare in spatiul UE, dar se va continua si procedura de inghetare a activelor. Asupra Siriei exista deja sanctiuni care vizeaza Banca Nationala si comertul cu metale pretioase. Totodata se va discuta si situatia prezentei diplomatice la Damasc, unde sase tari si-au inchis deja reprezentantele. Referitor la Iran se va solicita interzicerea exporturilor de echipamente si software ce pot fi folosite in interceptarea comunicatiilor. Si aici se vor adauga inca 18 persoane pe lista cu interdictii de intrare in spatiul UE. La inceputul lunii martie Catherine Ashton a transmis o scrisoare oficiala la Tehran din partea Chinei, Frantei, Germaniei, Rusiei, Angliei si SUA solicitand reluarea discutiilor asupra programului nuclear iranian. Solicitarea a ramas pana astazi fara raspuns. Belarusul va primi sanctiuni pentru atitudinea avuta fata de opozitie, asupra careia represiunea este in continua crestere de la controversatele alegeri prezidentiale care l-au desemnat in functie pe Alexander Lukasenko. Si aici vor fi adaugate mai multe persoane si entitati pe lista cu interdictii de intrare in spatiul UE, dar si pe cea cu activele inghetate, anunta AFP.

Obama se va intalni cu Putin dupa preluarea mandatului prezidential. Presedintele rus Vladimir Putin si Barack Obama s-au inteles pentru o intalnire imediat dupa ce primul va depune juramantul in data de 7 mai. Vestea a fost anuntata marti de ministrul rus de externe Sergei Lavrov care a declarat ca Obama a fost cel care l-a sunat pe Putin in data de 10 martie, iar cei doi au discutat indelung despre aspecte cheie din relatia ruso-ameicana, informeaza Ria Novosti.

Vaticanul isi exprima dezamagirea fata de abuzurile clericilor catolici din Irlanda. Intr-un raport publicat marti, Vaticanul isi exprima pozitia de dezamagire si indignare fata de actele pacatoase si criminale comise de clerul catolic vinovat de abuzuri asupra copiilor din Irlanda. Vaticanul considera ca scandalul a deschis rani vechi si i-a facut pe oameni sa isi piarda increderea in pastorii lor. Raportul recunoaste ca niste copii inocenti au fost supusi abuzurilor de catre clericii in mainile carora fusesera incredintati. In plus subliniaza ca organismele care ar fi trebuit sa fie vigilente in asemenea cazuri au esuat in a-si face datoria, scrie BBC.

Venezuela: Atac planuit impotriva contracandidatului lui Hugo Chavez. Presedintele venezuelean Hugo Chavez a declararat la televiziunea nationala ca serviciile secrete au fost informate asupra unui plan de atac impotriva lui Henrique Capriles Radonski, contracandidatul sau in alegerile prezidentiale din octombrie. Presedintele a subliniat ca atacul nu vine din partea actualei conduceri si ca a ales sa faca publica informatia pentru a arata tarii ca guvernul este garantul pacii si securitatii. Radonski a interpretat cu totul altfel declaratiile lui Chavez pe care le-a catalogat drept iresponsabile si pornind de la informatia oferita de acesta a incercat sa arate ca poporul traieste in insecuritate, anunta AFP.

In Estonia si Letonia vor circula autobuze cu imaginea lui Stalin. In data de 9 mai pe strazile capitalelor Estoniei si Letoniei vor circula autobuze decorate cu portretul lui Iosif Vissarionovici Stalin. Campania numita "Autobuzul victoriei" a avut loc pentru prima data in mai 2010 in Sankt Petersburg, iar in 2011 s-a derulat in mai multe orase rusesti si ucrainene. Initiatorii campaniei sustin ca nu sunt angajati politic in nicio organizatie, dar ca doresc sa contracareze mistificarile aduse in istoria Rusiei in legatura cu Stalin. Totodata, prin mesajul lor vor sa ii felicite pe toti vetaranii cu ocazia aniversarii Marii Victorii obtinute de Josif Stalin. Fostul dictator sovietic este insa considerat in Estonia si Letonia ca fiind figura principala care a orchestrat ocuparea celor doua state de catre URSS, dupa cel de-al doilea razboi mondial, informeaza Ria Novosti.