Cele mai ingenioase cinci metode de scapare folosite de urmaritii international, povestite de sefi din Politia Romana, sub protectia anonimatului. Trei ofiteri cu functii de conducere in cadrul IGPR au vorbit, sub protectia anonimatului, despre metodele ingenioase folosite dupa fuga din Romania de urmaritii international tip Boldea, pentru a nu fi prinsi de INTERPOL. Peste 5.000 de romani au ales sa fuga peste granita pentru a scapa de arest. Dintre acestia, doar 2% nu sunt prinsi niciodata. Restul sfarsesc in celula. Cel mai usor de prins sunt infractorii care se ascund pe teritoriul UE, durata minima de la darea in urmarire pana la capturare fiind de o luna de zile. Cine se ascunde in SUA poate fi cel mai repede recuperat dupa un an de zile, din cauza legislatiei privind extradarea diferita de cea din Europa, relateaza Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Transbaiul. Cu masina in Bucegi, la 1.800 de metri. Cine este pentru? Daca va fi construit, Transbaiul va fi al treilea cel mai inalt drum din Romania, dupa Transalpina (altitudine maxima 2.145 metri) si Transfagarasan (altitudine maxima 2.042 de metri). Transbaiul i-ar permite comunei Valea Doftanei sa primeasca mai multi turisti si chiar sa isi construiasca una sau doua partii de schi, a spus primarul Gheorghe Mosor pentru Adevarul. Mosor spune ca primaria detine 71 de hectare pe care ar putea fi construita o statiune de iarna nou-nouta, scrie GreatNews.ro

Vacante exotice in India pentru medici pe banii bolnavilor de cancer. Nici nu s-a terminat bine scandalul morfinei, ca un alt eveniment tulbura apele in industria farmaceutica. Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, a aruncat recent "bomba" ca un producator de medicamente a invitat oncologi in India, in conditiile in care pacientii se confrunta cu adevarate lipsuri. Reprezentantii Romastru, sponsorul vizitei in Asia, sustin ca s-a urmarit exclusiv "specializarea medicilor intr-o arie de importanta covarsitoare, cea a cancerului la san, principala cauza de mortalitate la femei, in tara noastra", relateaza EVZ.

Boldea in Congo? Numarul de pe care a sunat avea prefix de Kenya, nu de Congo, iar ca sa ajunga in Congo cu masina ar fi trebuit sa strabata 2400 km. Deputatul Mihail Boldea a declarat in exclusivitate pentru gandul ca se afla in Congo, desi presedintele Basescu anunta la pranz ca se afla in Kenya. Prefixul numarului de pe care a sunat Mihail Boldea este 0254, prefixul statului Kenya. Prefixul pentru statul Congo Brazzaville este insa 0242. Intre Nairobi si Kinshasa sau Brazzaville este o distanta de aproximativ 2.400 km, scrie Gandul.

Trenurile-fantoma din Romania: 2 calatori, 2 controlori si un mecanic. O vorba adevarata: trenurile, masina mica. Exista trenuri in Romania care par sa circule in virtutea inertiei. Faptul ca sunt puse in miscare, ca au conductor de locomotiva si controlor de bilete costa de 10 ori mai mult decat venitul din cele cateva bilete vandute. Pe Regionala CFR Timisoara, sunt curse la care se castiga doar 3 lei la o suta de lei cheltuita. In judetul Timis, un astfel de tren consuma 230 de lei pe zi, pentru un drum, ca sa aiba incasari putin peste 6 lei. Este un traseu dus-intors intre Jebel si Liebling, informeaza EVZ.

14.000 de romani "captivi" pe frontul sangeros din Siria. Situatia de securitate din Siria se deterioreaza pe zi ce trece, luptele intre fortele opozitiei si cele guvernamentale sunt tot mai sangeroase, in suburbiile Damascului, ca si in orase precum Homs, Hama, Daraa, Deir Ezzour, Idleb. Potrivit purtatorului de cuvant al MAE, Doris Mircea, la Ambasada Romaniei din Damasc sunt inregistrate, pana acum, 257 de familii de romani, dar numarul cetatenilor romani din Siria este estimat la 14.000 de persoane. Doris Mircea a declarat, pentru EVZ, ca 62 dintre romanii care au solicitat evacuarea imediata din Siria au sosit deja in tara, cu sprijinul ambasadei. Continuarea in EVZ.

De ce a devenit tezaurul Romaniei de la Moscova o himera. Romania incearca, de aproape un secol, fara niciun rezultat, sa-si recupereze tezaurul de la Moscova. Acolo au fost duse, in 1917, peste 93 de tone de aur, dar si documente de stat, colectii particulare, lucrari de arta, si nu in ultimul rand bijuteriile Reginei Maria. Azi, autoritatile romane tac. Pare a fi tacerea neputintei. Rusia a inapoiat tarii noastre, in cateva etape, doar mici parti din intreaga comoara. In 1935, la un an dupa reluarea legaturilor diplomatice intre Bucuresti si Moscova, Rusia a trimis Romaniei 1.445 de lazi cu o greutate de 135 de tone, informeaza Romania Libera.

Figura limita a cersetoarei mecanice. Refuzati si admonestati, cersetorii au inceput sa-si ascunda chipul. Nu te mai privesc in fata rugator, ci au intepenit in posturile cele mai umile si mai insignifiante. Anul trecut au fost depuse la Parlament doua initiative legislative privind interzicerea cersetoriei. Subiectul a fost insa trecut in uitare si nu pare sa existe niciun interes politic pentru reactivarea lui. Probabil ca cei care fac agenda celor doua Camere si-au spus ca nu poti interzice cersitul si cu atit mai putin nu poti sanctiona pe cel care ofera bani, asa cum solicita unul din proiectele legislative, scrie Deutsche Welle.

Uriasii din adancuri. Stai pe fundul apei, cu 50 de kilograme greutate in spate. E intuneric. Parca esti intr-o camera in care cineva a stins lumina si esti nevoit sa cauti pe pipaite. Trebuie sa colectezi probe, sa masori suprafete, sa gasesti cadavre. Apa e rece, plasele pescarilor sunt peste tot, parca inoti prin ceata. Este o zi obisnuita din viata scafandrilor profesionisti. O victima aflata sub apa nu se cauta haotic, ci numai dupa ce este marcat "locul posibilei disparitii" cu ajutorul unor balize. Integral in Romania Libera.

Mihai Eminescu, captivat de vestitul bandit Iorgu Serdaru. Raufacatorii cunoscuti exercita nu de putine ori o fascinatie asupra contemporanilor. Se pare, de pilda, ca Mihai Eminescu a fost captivat de talharul Iorgu Serdaru, celebru pentru furturile si spargerile sale din anii 1870. In manuscrisele lui Eminescu se regasesc astfel mai multe referiri la Serdaru si chiar o balada intitulata "Marele Vestit Banditul Sardariu", in care scriitorul asocia banditului elemente tipice unui haiduc clasic. Dar cine este acest Iorgu Serdaru si cum anume a ajuns el faimos? Continuarea in Adevarul.