​O profesoara din Franta le-a cerut elevilor sai sa tina un moment de reculegere in memoria asasinului din Toulouse. O profesoara din Franta a fost suspendata, vineri, dupa ce le-a cerut elevilor sai sa tina un moment de reculegere in memoria ucigasului din Toulouse, Mohamed Merah, informeaza BBC. Potrivit cotidianului regional Paris Normandie, profesoara din Rouen l-a catalogat pe Merah drept o victima a unei copilarii nefericite. De asemenea, profesoara ar fi spus ca legaturile lui Merah cu reteaua terorista al-Qaeda au fost inventate de mass-media si de presedintele francez Nicolas Sarkozy. Majoritatea elevilor au iesit din sala de clasa, desi cativa au ramas, spunand ca au incercat sa inteleaga despre ceea ce vorbea profesoara. In urma masacrului de la institutul evreiesc din Toulouse, scolile franceze au tinut un moment de reculegere in memoria celor sapte victime. Luc Chatel, ministrul francez al educatiei, a condamnat comportamentul profesoarei si a cerut ca aceasta sa fie suspendata imediat. Mohamed Merah a impuscat trei copii evrei si un rabin in cursul diminetii de luni dupa ce, cu cateva zile in urma, a ucis trei soldati. Merah a murit in apartamentul sau din Toulouse, dupa un asediu de 32 de ore.

Sergentul american Robert Bales, suspectat de uciderea a 17 civili afgani, a fost acuzat oficial de crima. Sergentul american Robert Bales, suspectat de uciderea unor civili afgani, intre care si copii, a fost acuzat oficial, vineri, pentru 17 crime si pentru alte sase tentative, potrivit unui comunicat al armatei americane de la Kabul citat de AFP. Potrivit codului militar, "pedeapsa maxima in caz de crima este de expulzare a fortelor armate, degradarea la cel mai mic rang si pedeapsa cu moartea", se arata in declaratie. Totodata, pedeapsa minima in caz de vinovatie este inchisoarea pe viata, cu posibilitatea de eliberare conditionata. In ciuda opozitiei afgane si a presedintelui Hamid Karzai, care a acuzat SUA de lipsa de comunicare, sergentul Bales a fost transferat provizoriu in inchisoarea americana Fort Leavenworth din Kansas. Militarul american a parasit in mijlocul noptii baza militara din Panjwayi si a ucis 16 persoane din doua sate invecinate, printre victime aflandu-se femei si copii, potrivit primelor date ale anchetei. El a revenit ulterior in baza militara si s-a predat.

Imnul lui Borat, cantat pentru echipa de tir a Kazahstanului in timpul unei competitii desfasurate in Kuweit. Echipa de tir a Kazahstanului a ramas inlemnita pe podiumul de premiere al unei competitii desfasurate in Kuweit atunci cand, in difuzoare, in locul imnului national, au rasunat acordurile parodiei realizate pentru filmul Borat de Sacha Baron Cohen, relateaza BBC News. Organizatorii si-au prezentat scuzele si au explicat delegatiei kazahe ca au descarcat parodia de pe internet din greseala. Imnul parodiat din filmul Borat lauda fosta republica sovietica Kazahstan pentru exporturile de potasiu de inalta calitate, precum si pentru cele mai curate prostituate din regiune. Imaginile din timpul ceremoniei o prezinta pe Maria Dmitrienko, medaliata cu aur, ascultand imnul fara emotie si zambind la final. Filmul interpretat de comedianul britanic Sacha Baron Cohen a indignat poporul kazah, iar difuzarea lui a fost interzisa in Kazahstan si Kuweit. Guvernul kazah l-a amenintat, de asemenea, pe Baron Cohen cu o actiune in justitie.

Italia: Guvernul a adoptat liniile principale ale reformei pietei muncii, cel mai mare sindicat anunta greva generala. Guvernul italian condus de Mario Monti a adoptat vineri in consiliul de ministrii principalele linii ale unui proiect de reforma a pietei muncii, puternic contestat de cel mai mare sindicat al tarii, CGIL, care a anuntat declansarea unei greve generale, relateaza AFP. "Consiliul de ministri a adoptat (...) un proiect de lege de reformare a pietei muncii (...) cu intentia de a crea o piata a muncii dinamica, flexibila, (...) capabila sa contribuie la crestere si la crearea de locuri de munca", a anuntat guvernul, intr-un comunicat. Potrivit guvernului, acest proiect, susceptibil sa sufere modificari in Parlament, o data cu adoptarea sa definitiva, ar trebui in timp sa "favorizeze o distributie mai corecta a diferitelor forme de munca", in conditiile in care in prezent sunt puternic protejate locurile de munca pe durata nedeterminata. In ciuda a doua luni de negocieri cu partenerii sociali, guvernul nu a reusit sa ajunga la un acord global, din cauza opozitiei CGIL, cea mai mare confederatie sindicala a tarii, si care se opune ferm modificarii articolului 18 din statutul angajatilor, legat de concedieri. In prezent, articolul 18 interzice concedierile fara "justa cauza". Proiectul guvernului prevede ca, in caz de concediere considerata abuziva, angajatorul poate fi condamnat la plata unei indemnizatii, si nu la reintegrarea angajatului, spre deosebire de situatia din prezent. CGIL nu a acceptat aceasta ultima prevedere si a anuntat, pentru o data care urmeaza sa fie stabilita, o greva generala de opt ore. Pentru o concediere disciplinara (absente, erori etc...), un judecator va trebui sa decida intre reangajare sau plata unei indemnizatii, potrivit noului proiect de lege. Doar in cazul concedierilor discriminatorii (femei insarcinate, apartenenta religioasa, spre exemplu) este prevazuta obligarea reangajarii salariatului.

China va renunta la donatiile de organe din partea prizonierilor executati. China a hotarat sa renunte treptat, in urmatorii cinci ani, la practica de a folosi organele de la prizonierii executati, anunta presa de stat chineza, citata de BBC. Oficiali chinezi au precizat ca ar putea inlocui acest lucru printr-un nou sistem de donare pentru transplanturile de organe. Organele provenite de la prizonieri reprezinta doua treimi din totalul transplanturilor din China, conform estimarilor mass-media de stat. Grupurile pentru drepturile omului afirma ca persoanele condamnate la moarte sunt presate sa doneze organe si estimeaza ca in China sunt condamnati la moarte mii de prizonieri anual. Autoritatile chineze au infirmat insa aceste acuzatii, dar statisticile oficiale sunt considerate secret de stat, conform BBC. Cifrele oficiale de la ministerul chinez al Sanatatii arata ca 1,5 milioane de persoane au nevoie de un transplant, insa doar 10.000 beneficiaza de acest lucru, anual. Huang Jiefu, ministrul adjunct al Sanatatii, a afirmat ca in unele zone a inceput testarea unui sistem public de donare a organelor, relateaza agentia de stat Xinhua. Acesta a precizat ca donatiile de organe de la prizonieri nu sunt ideale, pentru ca infectiile sunt numeroase, afectand ratele de supravietuire pe termen lung ale celor care primesc organele. De asemenea, tara se confrunta cu o lipsa severa a donatorilor de organe, partial din cauza faptului ca multi oameni nu doresc sa doneze organe din convingerea ca o persoana trebuie sa fie ingropata ca intreg. Acest lucru a condus la inflorirea pietei negre. Chiar daca autoritatile au scos in afara legii traficul de organe cu cinci ani in urma, piata neagra ramane in continuare o problema. Crucea Rosie din China a mentionat ca orientarea autoritatilor ar trebui sa priveasca ajutoarele financiare acordate familiilor donatorilor de organe decedati, pentru a reduce comertul ilegal de organe.