Intoarcerea printre basarabeni a singurului poet roman din Kazahstan. Copiii in costume populare incep sa dea semne de neliniste in fata indicatorului de la intrarea in sat. Nelinistit e si calul pe care calareste un baietandru. Colacii, sarea, vinul, catrintele, pantofii cu toc-cui, iile, primarita, fotografii, cameramanii, totul e pregatit. Si tocmai acum si-a gasit un autoturism condus de un tip cu ochelari de soare si steguletul Federatiei Ruse lipit in parbriz sa iasa din sat, dispersand putin adunarea cu profil traditional. Automobilul rusofil demareaza, gazdele se regrupeaza in urma pe sosea, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Dezvaluirile lui Pacepa III: Statul trebuie sa fie acolo unde e nevoie de el, la fel si libertatea. Generalul Ion Mihai Pacepa, fostul director adjunct al Departamentului de Informatii Externe din Romania comunista, a dat avertismente in mesajul sau intitulat "Tarul Putin", ca regimul lui Putin va continua, cu si mai multa lejeritate politica statului "asa cum este nevoie de el" si a libertatii "unde este nevoie de ea", deci un regim dictatorial. In 1999, cand devenea presedinte, Vladimir Putin scria, in eseul sau, "Rusia in zorii noului mileniu": "Statul trebuie sa fie unde si cum e nevoie de el, iar libertatea trebuie sa existe acolo unde este nevoie de ea si in forma in care este nevoie de ea". Integral in Adevarul.

Romanii despre criza din Europa: "E jalee!..." Jurnalistul Ionut Teianu traieste din 1991 in Franta si spune ca aici criza se simte abia de doi ani, cu adevarat, insa a adus cu sine schimbari dramatice in viata oamenilor: locuintele sau scumpit, bancile nu dau imprumuturi decat cu supragarantii, iar patronii nu mai angajeaza decat pe perioade determinate scurte. Cel mai bine se vede criza in randul clasei de mijloc, dominanta in Franta: oamenii au rarit simtitor iesirile la restaurant. "Toata lumea merge mai putin la restaurant, acesta e primul lucru vizibil. Acum e vazuta ca un lux", explica Ionut Teianu. Integral in EVZ.

100.000 de euro profit la un kilogram de cocaina vandut in cluburile de lux din Bucuresti. Medicamente pentru mama", "oua" sau "minute". Toate aceste expresii inseamna, de fapt acelasi lucru: cocaina. Cel mai scump drog de pe piata romaneasca reprezinta totodata una dintre distractiile preferate ale multora dintre clientii cluburilor de lux din Bucuresti. 500 kilograme de droguri au capturat politistii romani anul trecut. Din acestea, aproape jumatate sunt halucinogene de mare risc, cum ar fi cocaina, a caror valoare de piata ajunge la aproximativ 20 milioane de euro. Cifrele, desi impresionante, reprezinta doar o parte din consumul real de stupefiante din Romania, caci acest obicei se raspandeste tot mai mult in tara noastra. Iar clientii cluburilor de lux sunt principalii cumparatori de cocaina, cel mai scump drog de pe piata romaneasca, relateaza Romania Libera.

Bucurestiul lui Oprescu. Patru hingheri la un oras cu 60.000 de maidanezi. Asociatia pentru Supravegherea si Protectia Animalelor Bucuresti (ASPA) are in subordine patru hingheri. Acestia, intr-o duba, inarmati cu o pusca cu tranchizilizant, ar trebui sa stranga de pe strazile Capitalei cei aproximativ 60.000 de caini comunitari. Insa exista o problema: in masina lor, potrivit legii, nu au voie sa transporte mai mult de 10 patrupede. Dintr-un calcul simplu reiese ca, daca ar munci fara pauza toate zilele anului si ar face doua transporturi pe zi, cei patru hingeri ar reusi sa stranga toti maidanezii in 8 ani, scrie EVZ.

Universitatile, dupa modificarea regulilor de admitere la facultate in 2012: "NU organizam examen anul acesta". Ministrul Educatiei, Catalin Baba, a dat un ordin prin care schimba partial modalitatea de admitere in invatamantul superior incepand de anul acesta. Astfel, daca pana acum, multe facultati isi selectau studentii in baza mediilor sau notelor din anii de liceu si a mediei de la bacalaureat, anul acesta vor trebui sa se rezume doar la acest din urma criteriu, pentru ca organizarea unui examen de admitere este practic imposibila. Acele facultati care isi selectau studentii si pe baza rezultatelor din liceu, vor putea lua in calcul doar mediile si notele de la bacalaureat, pentru ca sustinerea unui examen trebuia anuntata cu cel putin sase luni inainte, lucru imposibil avand in vedere faptul ca prima sesiune de admitere in majoritatea facultatilor se desfasoara in luna iulie, informeaza Gandul.

Cum sunt furati romanii la supermarket. Un comunicat sec al celor de la ANPC demonstreaza, din nou, ca romanii au o soarta din ce in ce mai vitrega. Nu este de ajuns ca somajul a ajuns la cele mai ridicate cote din Europa, nu-i de ajuns ca trebuie sa suporte dictatura bancilor comerciale, iata ca sunt furati si la cantar. In documentul prezentat de Protectia Consumatorului sunt evidentiate, alaturi de mojiciile in care se intrec marii comercianti (Carrefour, Billa, Metro etc), abateri grave, de la lege, etica si civilizatie. Mai ales a unor producatori de "produse de post", scrie VerticalNews.ro

Culmea justitiei. Dinel Staicu: Sunt responsabil! Judecatorii: Esti nevinovat! Prabusirea Bancii Internationale a Religiilor poate fi considerata una dintre marile pete ale justitiei. Desi s-a dovedit ca aceasta banca a intrat in colaps dupa ce a fost devalizata cu 180 miliarde lei care au ajuns la Dinel Staicu, nimeni nu a fost gasit vinovat. Culmea, Staicu a si recunoscut in fata anchetatorilor care au fost adevaratele sale intentii. Dinel Staicu (Nutu) a fost condamnat initial pentru devalizarea Bancii Internationale a Religiilor (B.I.R.), printr-o decizie definitiva, de sapte ani de inchisoare. El a fost scapat de Curtea de Apel Bucuresti, care intr-o cale extraordinara de atac a decis anularea condamnarii. Cum a evoluat dosarul Staicu? Continuarea in Romania Libera.

Relevanta recensamantului la suspendarea presedintelui. Presedintele s-a temut mereu ca va fi suspendat, altfel nu ar fi cerut reexaminarea legii referendumului. Cu toate ca a afisat aproape mereu o mare siguranta de sine, seful statului a fost foarte nesigur, mereu framantat de nelinisti personale, ceea ce explica in cele din urma agresivitatea sa iesita din comun. Nici prietenii sai politici nu au putut explica in ultimul timp conduita sa nu doar exagerata ca ton, (trivialitati verbale, insinuari neonorante), dar si gresita ca orientare (de exemplu revizionismul antimonarhic si recuperarea partiala a lui Ion Antonescu), scrie Deutsche Welle.

Medic intre doua lumi. Un medic roman specialist in pediatrie a gasit formula perfecta pentru a practica medicina atat in Vest, cat si in Romania. Sase saptamani lucreaza la Bucuresti intr-o clinica privata, o saptamana face garzi in Marea Britanie. Mii de medici tineri din Romania cauta o solutie ca sa emigreze pentru a avea o viata mai buna in viitor. Alte cateva mii aleg sa ramana in tara, alaturi de familie, in speranta ca sistemul se va moderniza si nu va mai fi nevoie de spaga pentru un trai decent. Dar cum e sa gasesti solutia perfecta? Sa fii cu un picior in Romania si cu unul in strainatate? Integral in Romania Libera.

Macovei baga spaima in lacomii Europei. Eurodeputatul roman semnaleaza conflicte de interese la varful unor agentii europene si cheltuieli exagerate din bugetul UE: zeci de mii de euro dati pentru consilii de management sau misiuni in Caraibe. Cheltuirea a 300.000 de euro pentru decorarea "ecologica" a sediului central al Agentiei Europene de Mediu de la Copenhaga, a carei fatada a fost "tencuita" cu plante, va trebui si ea justificata. Agentia Europeana a Medicamentului (cu sediul la Londra), Agentia Europeana de Mediu (cu sediul la Copenhaga) si Autoritatea pentru Siguranta Alimentara (cu sediul la Parma) vor fi supuse unor verificari suplimentare din cauza suspiciunilor privind conflictele de interese in care se afla unii dintre directori si din cauza unor cheltuieli exagerate din fondurile europene, scrie Adevarul.

Citeste si: