Cea mai cruda soarta a unui om: "Sistemul medical romanesc mi-a bagat doi copii in mormant, unul dupa altul". Acum trei ani, seara, pe un ger cumplit, primea un telefon de la spital sa vina sa-si ia fiul, ca e mort si ca medicii nu mai avusesera ce sa-i faca. Vestea a cazut ca un trasnet in inima bietei mame care il vazuse in urma cu cateva ore, bine sanatos, si se intreba ce cautase la spital. La un an dupa tragedie, isi scotea si fata cu picioarele inainte din spital, dupa ce fusese plimbata de la o maternitate la alta in timp ce se chinuia sa aduca pe lume un copil inainte de termen, informeaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Fara scoala, dar educati. Unschooling-ul a aparut in America anilor '70, ca metoda de educatie la domiciliu. Spre deosebire de homeschooling - o miscare mult mai cunoscuta, inclusiv publicului roman - unschooling-ul este total nestructurat. Nu exista programa, teste sau materii, copiii afland lucrurile de care au nevoie fara ca un curriculum sa le spuna ce si in ce ordine trebuie sa invete, scrie Adevarul.

O lume a dezmatului. Cum se duce de rapa "prostitutia pe bon fiscal". Ca orice piata a serviciilor, saloanele de masaj erotic cunosc, in ultima perioada, un moment dificil. Sunt atat de multe, incat majoritatea patronilor au hotarat sa lase din pret, sa gaseasca locuri cu chirii mai mici si sa caute sa dea lovitura cu clientii straini. Sunt mult mai putini, sesizeaza italianul Maurizio Cerasino, si el fost proprietar de salon. In 2004, cand a venit prima oara in Romania, se gandea sa revina si sa deschida o afacere. A venit peste trei ani, in 2007, cand a inceput sa faca planuri. A mers in toate saloane erotice - i-a fost usor - erau patru, cinci, nu mai multe. Si nu i-au placut. Integral in EVZ.

"Infern" sau fabulatii? Cat de adevarate sunt plangerile detinutilor din Centrul de Straini din Arad. Detinutii din Centrul de Cazare a Strainilor Luati in Custodie Publica din judetul Arad s-au plans ar fi fost batuti, maltratati si abuzati psihic de angajatii centrului. Apelul lor a ajuns pana la organizatiile internationale pentru migratie. In replica, autoritatile spun ca acuzatiile sunt fabulatii, iar ONG-urile romanesti nu au primit nici o plangere. "Suntem in infern", le transmiteau saptamana trecuta detinutii din centrul aradean celor de la organizatia Migreurop, cu sediul in Paris. Detinutii s-au plans ca sunt batuti, ca nu li se da apa si ca sunt abuzati psihic de gardieni. Centrul gazduieste, in momentul de fata, 51 de straini, toti barbati, intrati ilegal in tara, carora li s-a respins cerea de azil si urmeaza sa fie repatriati, informeaza Romania Libera.

Cand OTV a nascut "monstri". Scurt istoric "senzational". Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a anuntat, saptamana aceasta, ca injumatateste perioada de acordare a licentei OTV, din cauza propagandei politice pe care postul o face de cateva luni incoace pentru Partidul Poporului. Ceea ce inseamna ca "aventura" lui Dan Diaconescu printre audiente facute cu benzi galbene stridente (preluate, de altfel, si de televizuni cu pretentii), pe care cuvantul "Senzational" a tronat ani de zile, s-ar putea sfarsi. Raman in urma sute de momente inregistrate prin studiourile lui Diaconescu, clipe incredibile care au dus chiar la inventarea unui nou cuvant: "otevizare", cu intelesuri deloc flatante. Continuarea in EVZ.

Marea Britanie adopta taxa pe fast food. De cand ar putea fi introdusa o astfel de masura si in Romania. Marea Britanie se alatura tarilor europene, printre care Germania, Ungaria si Danemarca, care au introdus taxa pe alimentele de tip fast-food, denumita de jurnalistii britanici "taxa pe produse de patiserie", ca masura de a combate obezitatea. Incepand cu luna octombrie a acestui an, britanici vor trebui sa scoata mai multi bani din buzunare pentru preparatele de la patiserie, pentru puiul la rotisor si carnatii inveliti in foietaj. Pana in prezent aceste alimente erau scutite de TVA, dar odata cu adoptarea acestei masuri taxa pe valoarea adaugata va fi de 20%, relateaza Gandul.

Drama eroului Basarabiei, Pantelimon Halippa. Una dintre personalitatile care au contribuit decisiv la Unirea Transilvaniei cu Romania a fost Pantelimon Halippa, presedintele Sfatului Tarii, Parlamentul Basarabiei, care a decis Unirea cu Romania la 27 martie 1918. El era considerat un adevarat erou al Basarabiei, cu un statut asemanator cu cel al lui Iuliu Maniu in Transilvania. Pantelimon Halippa a fost luptator impotriva absolutismului tarist si a fost arestat de ultimul tar al Rusiei, Nicolae al II-lea. Apoi, dupa proclamarea Republicii, dupa prima revolutie din 1917, Pantelimon Halippa, in calitate de reprezentant al taranimii basarabene, a devenit membru al Parlamentului din Petrograd, in timpul regimului condus de social-democratul Kerenski, relateaza Romania Libera.

Mircea Baniciu: In liceu am dat foc la usa clasei. Cantecul lui, "Andrii Popa" (singurul care-i apartine din toata discografia Phoenix), este si acum unul dintre cele mai iubite (daca nu cel mai iubit) al trupei. Initial, nici nu era prevazut sa intre pe discul "Mugur de fluier". Prima chitara a venit ca recompensa pentru intrarea la liceu, dupa ce, in gimnaziu, se remarcase prin "nazbatii". Educatia muzicala nu i-a lipsit, dar nu s-a facut in scoala, unde profesorul de Muzica nu i-a dat mai mult de 7, ignorand cunostintele sale de pian si de chitara. Putea deveni un arhitect cunoscut, dar succesul cu Phoenix l-a determinat sa ramana dedicat scenei. Integral in Adevarul.

Bucuresti punkt Bonn: Finantarea bisericilor. Dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Legea Fundamentala a Germaniei Federale a preluat de la Constitutia interbelica (a Republicii de la Weimar) articolele referitoare la garantarea libertatilor religioase individuale si colective si, totodata, pe cele care stipuleaza separarea statului de biserica. De altfel, in spatiul german, cu o populatie totala de aproape 82 de milioane de locuitori (50,7 milioane dintre acestia declarandu-se crestini) divizata aproape egal in zone catolice si protestante (aproape 25 de milioane in fiecare denominatie), ar fi fost, eventual, nevoie de doua religii de stat, scrie Deutsche Welle.