Subiectele Zilei: Mortii din morminte, membri in partidul lui Voiculescu; USL, PDL si PP, pe podium in sondaje; Misterele esecului mercenarilor la Sirta; Sebastian Vladescu: "La Rosia Montana nu exista niciun motiv ca proiectul sa nu fie demarat"; Emil Bobu, "sluga perfecta" a sotilor Ceausescu
Emil Bobu, "sluga perfecta" a sotilor Ceausescu. In intregul regim comunist nu a existat figura mai slugarnica decat Emil Bobu (85 de ani), ministru de interne (1973- 1975) si viceprim-ministru al guvernului (1980-1982). Foarte apropiat dupa 1982 de Elena Ceausescu, aflat insa mereu si in spatele lui nea Nicu, Bobu a stat dupa Revolutie cativa ani la inchisoare, iar apoi a disparut din peisaj, incercand sa-si ascunda urmele. Dupa mai multe luni de cautari, Libertatea l-a gasit insa in cartierul bucurestean Floreasca pe fostul mare demnitar comunist. Nascut pe 22 februarie 1927, in comuna Varfu Campului (judetul Botosani), Emil Bobu s-a inscris la 18 ani in Partidul Comunist, aspect care avea sa-i modeleze fundamental destinul. De meserie strungar, Bobu "a ars" repede etapele ascensiunii in ierarhii, in 1961 ajungand deja membru in Marea Adunare Nationala, relateaza Libertatea.
USL, PDL si PP, pe podium in sondaje. USL intruneste 48,4% din intentiile de vot ale alegatorilor care s-ar prezenta la urne, potrivit sondajului realizat de IMAS in luna martie, la comanda ziarului "Adevarul". USL nu a reusit sa ramana la scorul inregistrat pe fondul manifestatiilor populare din ianuarie, cand alianta Opozitiei ajunsese la 53,4%. Greva parlamentara nu pare sa fie un succes de imagine pentru Opozitie, USL coborand, inca din februarie, la 49,2%. In plus, liderii PSD si PNL, Victor Ponta si Crin Antonescu, au avut pozitii divergente pe multe subiecte, in special in privinta modului de raportare la premierul Mihai Razvan Ungureanu. Ponta a avut o atitudine nuantata, in timp ce Antonescu s-a situat pe pozitii critice, anunta Adevarul.
Sebastian Vladescu: "La Rosia Montana nu exista niciun motiv ca proiectul sa nu fie demarat". Intr-un interviu pentru EVZ, Sebastian Vladescu, fost ministru de Finante, explica de ce are sanse acest proiect. Sebastian Vladescu, ministru de Finante in doua echipe guvernamentale, spune ca cei ce se opun proiectului Rosia Montana desconsidera, in primul rand, vointa locuitorilor zonei. Evenimentul Zilei: Putem sa dezamagim, acum, dupa ce am primit felicitari pentru modul in care ne-am facut temele in materie de ajustare a cheltuililor bugetare? Sebastian Vladescu: Strict din punctul de vedere al imaginii externe stam foarte bine pe partea de ajustare fiscala. Dar nu ne va folosi la nimic sa fim cei mai buni din lume. Bine este sa stam in 3%, nu sa ajungem rapid la deficit zero. Integral in EVZ.
Misterele esecului mercenarilor la Sirta. Media sud-africana analizeaza culisele operatiunii clandestine si total privata care viza scoaterea colonelului Muammar Gaddafi din Libia de catre un grup de mercenari din Africa de Sud. Un esec rasunator urmat de tacerea totala a autoritatilor de la Pretoria. Mercenari sud-africani au fost angajati sa il scoata din Libia pe Muammar Gaddafi transferandu-l in Niger, arata South Africa's Rapport, precizand ca la operatiune au luat parte 19 sud-africani, din care doi au fost ucisi, sapte raniti si zece au fost dati disparuti. In toamna, dupa ce dictatorul libian a fost capturat si ucis, autoritatile franceze au cerut explicatii Pretoriei privind prezenta agentilor de protectie sud-africani in convoiul care incercase sa il scoata din tara pe Gaddafi. Integral in Romania Libera.
Garda veche revine la butoanele PDL. Boc, somat in sedinta partidului sa-si anunte candidatura la Primaria Cluj. Emil Boc i-a predat astazi lui Vasile Blaga sefia campaniei electorale a PDL la locale, alegeri in care pedelistii vor sa-l vada pe fostul premier candidat la Primaria Cluj. Mutarea de astazi da sprenate revenirii la butoane a garzii vechi a partidului, cazuta in dizgratie dupa congresul de anul trecut. "Sper ca Blaga va reusi sa coaguleze in jurul lui toate partile partidului. Toti cei care vor sa aduca un plus sa fie pusi la treaba si sa nu fie separari artificiale. E bine sa fie Blaga si Videanu daca se poate", a declarat, pentru gandul, senatorul PDL Radu Berceanu, scrie Gandul.
O fabrica in care muncesc numai artisti. Cum poate fi o "fabrica de pensule" un mediu atat de apreciat intr-un oras care aspira la statutul de capitala culturala a Europei? Ei bine, o fosta fabrica de pe vremea comunismului a ajuns in ultimii trei ani centrul artei din Cluj-Napoca. Povestea de succes a inceput cu ajutorul unei finantari europene. O strada dominata de cladiri reci, institutii, fabrici. Ajungi la poarta. Vezi scris mare, deasupra intrarii, denumirea locului. Si un semafor care isi schimba culoarea, de la verde la rosu, dar nu dupa regulile circulatiei, ci ale societatii actuale, informeaza Romania Libera.
Dan Suciu, purtator de cuvant al Guvernului Ungureanu: Castig de trei ori mai putini bani ca-n mediul privat. Desi are o leafa mai mica decat atunci cand era redactor-sef la The Money Channel, Dan Suciu spune ca a privit noul job ca pe o provocare si ca pe o etapa ce-i va folosi in profesia de jurnalist. Dan Suciu ajunge la Palatul Victoria la ora 8.00 si nu pleaca niciodata pe lumina. Este vocea unui Guvern de criza, aflat in pragul alegerilor, si face ce stie mai bine: transmite informatii. In sala unde se organizeaza conferintele de presa, de obicei e harmalaie, iar Suciu sta in stanga guvernantilor. Chiar daca a schimbat tabara, Suciu se simte tot jurnalist, scrie Adevarul.
Solutia Monicai Macovei pentru deblocarea aderarii Romaniei la Schengen: "Primiti-ne in Schengen si pastram MCV-ul ca o garantie". Cariera politica a europarlamentarului roman Monica Macovei s-a construit pe formarea unor mecanisme eficiente de lupta impotriva coruptiei. Fiind unul dintre putinii politicieni romani care sustin mentinerea mecanismului prin care Uniunea Europeana controleaza si evalueaza eforturile anticoruptie ale statului roman, Monica Macovei a deschis un nou front. De data aceasta la Bruxelles, unde recentul sau raport referitor la conflictele de interese din Agentiile Europene a provocat reactii. Monica Macovei pune la indoiala necesitatea existentei a 28 de agentii europene, intr-o perioada in care cetatenilor europeni li se solicita austeritate si cumpatare. Continuarea pe Deutsche Welle.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
De unde concluzia ca spaga conteaza. Sau macar informatiile interne.