Vasile Pruteanu, ministrul turismului politic. Ex-seful CJ Neamt, Vasile Pruteanu, este la al patrulea transfer politic din cariera sa. Dupa Sorin Frunzaverde, inca un presedinte de Consiliu Judetean dezerteaza din PDL si ia calea USL.Spre deosebire de Frunzaverde insa, pentru Vasile Pruteanu, ex-seful CJ Neamt, acest gest reprezinta o intoarcere la matca. El a mai fost membru PNL, partid in care se va reinscrie, ba nici PSD nu i-a fost strain. Daca ar fi fotbalist, despre cel care a parasit ieri echipa lui Pinalti s-ar putea spune ca a schimbat multe tricouri. Cat despre rata de succes a acestor transferuri, el ar putea sa-i faca invidiosi chiar pe Chivu sau Mutu, pentru ca, pana acum, toate s-au dovedit a fi de succes. Asa se face ca, din 2001, Pruteanu a stat in Opozitie, insumat, abia vreo trei ani. Pruteanu si-a inceput cariera politica in PSD, ca prefect al judetului, in perioada in care prefectii erau membri de partid. In 2003 a fost schimbat de Adrian Nastase din functie. Ca urmare, in 2004 a trecut la PNL, obtinand un mandat de deputat in legislatura 2005-2008, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Premiile puse la bataie cu ocazia marii extrageri electorale 2012: "Mergi la vot si castigi o Dacia Logan". Nici nu s-a dat startul oficial al campaniei electorale, ca partidele au inceput sa se intreaca in oferte care sa le garanteze un scor mai mare la alegerile din iunie. Liberalii momesc alegatorii cu tombole la care pot castiga electrocanice, motoscutere si chiar masini, in vreme ce democrat-liberalii pun la bataie tichetele sociale, suportate din bugetele administratiilor pe care le conduc. Gaselnita liberalilor din mai multe judete este o tombola, sub pretextul ca aceasta ar motiva oamenii sa mearga la vor. PNL Suceava pune la bataie televizoare, laptop-uri, telefoane mobile, electrocasnice, iar premiul cel mare este o Dacia Logan. Cei care participa la tombola care le este interzisa membrilor PNL si trebuie sa faca dovada ca au votat. Potrivit presedintelui liberalilor din Suceava, Alexandru Baisanu, care candideaza pentru functia de primar din partea USL, aceasta actiune motiveaza populatia sa mearga la urne, anunta Gandul.

Laszlo Tokes, posibil candidat la Presedintia Ungariei. Dupa demisia lui Pal Schmitt din functia de presedinte al Ungariei, cele cinci partide parlamentare s-au reunit in vederea stabilirii pasilor necesari pentru nominalizarea unui nou presedinte al tarii. Formatiunile din opozitie doresc o personalitate care sa obtina consensul tuturor partidelor, eventual un prestigios reprezentant al mediului academic. Ideea a fost respinsa de premierul Viktor Orban, care doreste "un presedinte activ politic care sa situeze mai la dreapta decat el." Detinand majoritatea de doua treimi in Parlament, Fidesz are dreptul de a nominaliza un candidat. Oficial nu s-a pronuntat nici un nume, dar exista de-acum o lista neoficiala care circula in presa. Numele lui Laszlo Tokes, printre posibilii candidati, a fost evocat in cotidianul "Nepszabadsag" si pe site-ul "Index". Politologul Gabor Torok arata ca definitia lui Orban s-ar potrivi numai pentru doua persoane: Laszlo Kover, presedintele Parlamentului si Laszlo Tokes. Ambii se situeaza la dreapta lui Orban si, esential pentru Fidesz, nu agreeaza partidul "Jobbik", informeaza Adevarul.

Tragediile rutiere, mina de aur pentru mafia din justitie. Media europeana a despagubirilor platite familiilor victimelor accidentelor rutiere nu depaseste 15.000 de euro, dar in Romania au existat si cazuri in care judecatorii au acordat compensatii de 1.000.000 de euro. Cum ajung acesti magistrati la asemenea decizii? Se ascunde si altceva in spatele marinimiei lor? Cati bani ajung cu adevarat la familii? In domeniul despagubirilor acordate victimelor accidentelor de circulatie sau rudelor acestora s-au pronuntat recent cateva sentinte care arata nu doar dezordinea care domneste in acest moment in practica judecatoreasca dar ridica si suspiciuni asupra onestitatii unor magistrati si avocati. Astfel, in conditiile in care media despagubirilor morale acordate de judecatori in Romania este de 20.000 de euro, exista situatii in care acestea depasesc chiar si un milion de euro. Potrivit legii, limita superioara a sumei care se poate plati in domeniu a ajuns anul acesta la 5 milioane de euro, dublu fata de 2010, scrie Romania Libera.

Spre o noua etica a fiscalitatii. Autoritatile minimalizeaza plangerile populare privind caracterul apasator al fiscalitatii, considerandu-le ignorante, dar fara sa bage de seama ca se pierde ceva pretios la nivelul coeziunii sociale. Donatiile in favoarea saracilor nu se bucura de un tratament privilegiat. Fie ca sponsorizezi un campionat de carting, ca platesti expeditia unui alpinist sau ca dai bani unei fundatii de caritate, este din puctul de vedere al statului acelasi lucru. Donatiile sunt tratate nediferentiat. Or, statul tocmai acest lucru ar putea sa faca: sa diferentieze. Piata este neutra, dar scutirile de impozit au tocmai rostul de a incuraja anumite comportamente, dupa cum amenzile au un rol disuasiv. Este de remarcat ca in alte planuri, statul nu ramane deloc neutru, intervenind in favoarea unor grupuri minoritare (discrimnarea pozitiva ), dar saracia este ceva prea vechi, care vine de prea departe ca sa intre in atentia politicilor speciale. Statul are desigur strategii de combatere a saraciei, dar ele sunt nu doar insuficiente, ci si antipatice uneori pentru restul societatii, care nu mai pare dispusa, mai ales in vreme de criza, sa-si imparta veniturile cu altii intr-un mod indistinct si incontrolabil, anunta Deutsche Welle.

Dosarul transferurilor. Avocatul Tonel Pop: "La Apel se pot da pedepsele maxime". Cunoscutul avocat crede ca s-au comis multe erori in redactarea rechizitoriului si ca alta instanta poate schimba radical decizia. Instanta de judecata din cadrul Tribunalului Bucuresti a avut nevoie de nu mai putin de trei ani pentru a decide ca toti cei opt inculpati in "Dosarul Transferurilor" sunt nevinovati. Ioan si Victor Becali, Cristi Borcea, George Copos, Gigi Netoiu, Mihai Stoica, Gica Popescu si Jean Padureanu au fost ieri achitati, pe motiv ca "fapta nu exista", dupa cum ne-a precizat o sursa judiciara. Cei opt oameni de fotbal nu au scapat insa definitiv de emotii. Procurorii au facut recurs la decizia Tribunalului Bucuresti, acesta urmand sa fie judecat la Curtea de Apel. Sentinta se poate schimba la Apel. Chiar daca Tribunalul Bucuresti i-a declarat nevinovati pe cei opt oameni de fotbal, lucrurile se pot intoarce. Curtea de Apel poate acorda chiar si pedepsele maxime pe care le-au cerut procurorii. Bineinteles, la fel de posibil este ca si Curtea de Apel sa mentina actuala sentinta", a declarat avocatul Tonel Pop ieri, pentru EVZ.

Programul "Lapte si corn", sistat in scolile din Prahova, dupa cazurile de toxiinfectie la copii. Programul "Lapte si corn" a fost sistat in toate scolile din judetul Prahova, dupa ce 66 de persoane, intre care 63 de copii, au fost diagnosticate cu toxiinfectie alimentara in urma consumului de produse distribuite in cadrul acestui program, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit unui comunicat emis, marti seara, de Inspectoratul Scolar Prahova, derularea programului "Lapte si corn" este intrerupta in toate scolile din judet, dupa ce 63 de elevi si trei adulti care au consumat produse distribuite in cadrul acestui program au fost diagnosticati cu toxiinfectie alimentara. Marti seara, noua elevi erau in continuare internati in Spitalul de boli infectioase din Ploiesti, starea lor de sanatate fiind buna. In replica, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, a spus ca institutia nu a primit nicio adresa oficiala privind motivele sistarii programului si nici nu i s-a comunicat cine isi asuma aceasta masura, scrie Gandul.

Cum vor serba maghiarii si germanii ardeleni Pastele. Unele dintre traditii au fost preluate si de romani, altele au ramas doar in comunitatile de maghiari. Pastele protestant ori romano-catolic in Ardeal inseamna obiceiuri pastrate de sute ani. Unele dintre ele au fost preluate si de comunitatile de romani. Altele au fost modernizate. Daca la "stropit" batranii foloseau apa, acum tinerii s-au modernizat si au trecut la parfumuri. In unele sate, de Paste, ei impodobesc brazi care se agata de portile fetelor nemaritate. Si in acest an, pe langa oua rosii, miel, cozonac, vin, in Ardeal, Pastele maghiarilor si germanilor sunt asteptate tocmai pentru traditiile care au ramas neschimbate. Pentru multi, Pastele inseamna Bucovina. Insa, traditii de Paste demult uitate de altii se pastreaza bine si in Ardeal. De la incondeiatul oualor, la stropitul fetelor sau chiar la impodobirea unor brazi, toate sunt obiceiuri intalnite de Inviere, anunta Romania Libera.