Majoritatea eurodeputatilor romani a votat, saptamana trecuta, o rezolutie care indeamna cele cinci state membre UE care nu recunosc Kosovo, inclusiv Romania, sa o faca. Intre acestia, chiar si fiica presedintelui, Elena Basescu, in conditiile in care seful statului a sustinut ca declararea independentei provinciei Kosovo este un act pe care Romania il considera "ilegal", relateaza Gandul.info. Elena Basescu a explicat insa pentru publicatia citata ca a fost vorba despre o defectiune tehnica si ca ea a votat impotriva.

"Consola de vot a ramas blocata de la un vot anterior. Ar fi fost imposibil sa gresesc tocmai eu votul", a declarat europarlamentara Elena Basescu.

In acest sens, eurodeputata a trimis ziarului Gandul e-mail-urile in care notifica serviciul responsabil de corectarea voturilor ca i s-a blocat consola. Totodata, serviciului i s-a solicitat de mai multe ori modificarea acestui "vot foarte delicat". Cererea de modificare a fost inregistrata, insa serviciul informatic nu a putut schimba votul "din cauza unor probleme tehnice", potrivit unui e-mail pe care biroul Elenei Basescu l-a primit de la serviciul responsabil. Ulterior, Parlamentul a intrat in vacanta de Paste, astfel ca problema a fost amanata.

"Regulamentul Parlamentului spune ca serviciul informatic trebuie sa faca modificarea in decurs de doua saptamani. Acesta este motivul pentru care ei nu se grabesc si nu considera ca e capat de tara", a mai spus Elena Basescu. "Va rog frumos sa ma credeti, n-as fi gresit chiar la votul cu Kosovo", a adaugat europarlamentara.

Daca in cazul Elenei Basescu a fost vorba despre o eroare, alti 17 eurodeputati romani (din totalul de 33) au sustinut in cunostinta de cauza o rezolutie care recomanda Romaniei sa isi schimbe politica externa cu referire la Kosovo, mentioneaza Gandul.info.

La nivelul Parlamentului European, rezolutia a trecut cu 375 de voturi pentru, 97 impotriva si 76 de abtineri. Romania, Spania, Grecia, Slovacia si Cipru sunt cele cinci tari UE care au refuzat in repetate randuri sa recunoasca declaratia de independenta a Kosovo din 2008.