​Primavara a venit cu un val de sinucideri. Romanii nu rateaza nicio metoda: streangul, otrava, saritul de la inaltime sau glontul. Cei mai multi dintre cei care incheie socotelile cu viata aleg moartea violenta. Streangul sau aruncarea de la inaltime sunt in top. Oamenii cu bani prefera, insa, pistolul si glontul. Graficul sinuciderilor urmeaza acelasi tipar aproape an de an, sustin criminalistii si medicii legisti consultati de EVZ. Spanzurarea, injunghierea ori aruncarea de la inaltime sunt caile alese de cei care vor sa moara. "Cei care se hotarasc sa o faca, aleg un mod de suicid fara cale de intoarcere", a precizat un medic legist. Criminalistii sustin ca sunt anumite perioade din an in care au loc mai multe sinucideri ca de obicei. "Primavara si toamna sunt perioadele din an in care incidenta sinuciderilor e mai mare. De asemenea, in preajma sarbatorilor, fie Paste, fie Craciun, se constata o crestere a actelor sinucigase sau a tentativelor", a explicat, pentru EVZ, un criminalist.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

USL aduce 10.000 de oameni la marea reuniune anti-Basescu de la Romexpo. Esecul negocierilor dintre PSD si PNL pentru primariile din Capitala a scos din program lansarea candidatilor. In aplauzele a aproximativ zece mii de oameni, sambata va avea loc la Romexpo lansarea oficiala a tandemului Victor Ponta - premier, Crin Antonescu - presedinte si adoptarea rezolutiei prin care se interzice ca USL sa colaboreze cu PDL sau cu Traian Basescu. In schema initiala gandita de organizatori pentru Congresul extraordinar al USL trebuiau sa fie lansati si candidatii pentru alegerilor locale. In ultima clipa, aceasta bucata a fost scoasa din program, deoarece negocierile pentru stabilirea candidatilor USL la primariile de sector s-a blocat la sectorul sase. Scuza oficiala folosita de cei din Opozitie este ca lansarea ocupa prea mult timp, ea urmand sa fie reprogramata pentru inceputul lunii mai. Liberalii il sustin pentru Primaria sectorului 6 pe Rares Manescu, in timp ce social-democratii insista pentru nominalizarea senatorului Gabriel Mutu. Pesedistii au si o varianta de rezerva - trecerea conservatorului Stefan Florescu la PSD si nominalizarea lui drept candidat pentru Sectorul 6. In cadrul negocierilor, liberalii i-au amenintat pe partenerii de alianta ca se poate ajunge la candidaturi separate pentru primaria acestui sector, anunta Gandul.

Vesti despre chelnerii si tinichigiii lui Basescu. In Romania exista un sistem de invatamant care bate orice liceu teoretic sau facultate. Scolile Cooperatiei Mestesugaresti pregatesc absolventi in functie de cerintele din piata muncii. "Avem prea multi filosofi si prea putini chelneri sau tinichigii" - se plangea presedintele Basescu vorbind despre racordarea scolii romanesti la nevoile de pe piata muncii. Si totusi, exista o zona in care dorintele presedintelui sunt realitate: scolile aflate sub patronajul sistemului mestesugaresc. Aproape 1.000 de elevi, de la clasele primare pana la cei de liceu, au vizitat saptamana aceasta atelierele Colegiului UCECOM "Spiru Haret" din Bucuresti. Copiii au aflat ce presupune munca intr-un salon de coafura, ce fac un mecanic auto, un lacatus sau un tehnician mecatronist. In salonul de coafura, ucenicii la stilistica le-au explicat elevilor tot ce voiau sa afle despre ingrijirea parului. Apoi i-au invitat pe scaune pentru o demonstratie - fetele s-au ales cu bucle, iar baietii cu "tepi", informeaza Adevarul.

Cine este presedintele care a unit Republica moldovenilor cu Romania. Ion Inculet a avut un rol hotarator in Unirea Basarabiei din 1918, apoi a murit de inima rea cand URSS a cotropit teritoriul romanesc dintre Prut si Nistru. 128 de ani s-au implinit ieri de la nasterea uneia dintre cele mai importante personalitati din istoria Romaniei. Este vorba de Ion Inculet, cel care a condus, practic, Republica Democratica Moldoveneasca, din ianuarie pana in martie 1918. El a avut un rol extrem de important in zadarnicirea proclamarii unei republici bolsevice la Chisinau, la finalul primului razboi mondial, apoi in unirea Basarabiei cu Romania. Ion Inculet s-a nascut la data de 5 aprilie 1884, in satul Razeni, pe atunci in judetul Lapusna. Localitatea sa natala se afla aproape de Chisinau, oras in care a studiat la Scoala Teologica Ortodoxa si la Seminarul Teologic Ortodox, dupa cei patru ani de studii primare in satul natal. Ion Inculet a fost unul dintre elevii eminenti, insa, la finalul Seminarului, in loc sa se indrepte spre o cariera ecleziastica, el a decis sa urmeze cursurile unei facultati de stiinte exacte. Astfel, el a devenit student al Facultatii de Matematica si Fizica a Universitatii din Dorpat, in Estonia de azi, la fel ca si un alt erou al romanilor basarabeni, Pantelimon Halippa, cu care apoi Ion Inculet avea sa devina coleg in Sfatul Tarii de la Chisinau. Ion Inculet nu a ramas in Estonia decat un an. Apoi, el s-a transferat la Universitatea Imperiala din Sankt Petersburg, capitala de atunci a Imperiului Rus. La finalul studiilor, Ion Inculet a devenit profesor de fizica si matematica in diferite scoli private din capitala Imperiului Rus, scrie Romania Libera.

Cine va da avizul ultim pentru Rosia Montana? Viitorul ministru al Mediului va fi nevoit sa-si asume raspunderea pentru administrarea celor mai controversate proiecte: exploatarea aurului cu cianuri si extragerea gazului de sist. La capatul unei intrevederi de aproximativ doua ore cu premierul Mihai Razvan Ungureanu, ministrul mediului si padurilor, Laszlo Borbely, a demisionat. DNA solicitase procurorului general sa obtina acordul Parlamentului pentru declansarea urmaririi penale impotriva sa, intr-un dosar de trafic de influenta si omisiuni in declaratiile de avere. Fostul ministru avusese si o urgenta consultare politica cu colegii sai din conducerea Uniunii, cu care a convenit, se pare, ca cea mai buna cale ar fi demisia. Ar fi existat si alta varianta daca Laszlo Borbely ar fi fost sustinut de primul ministru, dar acest lucru nu s-a intamplat. Precedentele au fost de altfel foarte drastice: ministrii liberali Teodor Atanasiu, Tudor Chiuariu si Paul Pacuraru au fost suspendati din functie de presedintele Traian Basescu, fiind oricum obligati ulterior sa demisioneze. Ministrul Laszlo Borbely nu avea niciun motiv sa creada ca s-ar fi bucurat de un tratament diferit. In plus, nu exista nici un indiciu potrivit caruia premierul ar avea puncte de vedere distincte de ale presedintelui, anunta Deutsche Welle.

S-a deschis sezonul pentru biciclisti. Trasee optime si cat costa sa inchiriezi o bicicleta. Bucurestenii au la dispozitie, incepand de vineri dimineata, un serviciu mai performant pentru ciclism. Asociatia MaiMultVerde anunta deschiderea sezonului ciclist din 2012 si a primelor trei centre din reteaua Cicloteque odata cu venirea primaverii. Maine, 6 aprilie, vor fi deschise centrele din Parcurile Tineretului, Titan si Herastrau. 100 de biciclete si echipamentul de protectie necesar sunt puse la dispozitia amatorilor de mers pe bicicleta din Bucuresti in fiecare zi a saptamanii intre 12.00 si 20.00. Cicloteque este un serviciu de bike-sharing pus la dispozitia bucurestenilor de Asociatia MaiMultVerde. Incepand cu 2012, serviciul se autosustine din inchirierea bicicletelor din centrele din Bucuresti, informeaza VerticalNews.

Sergiu Nicolaescu: "Ca politician, eu nu am furat nimic". La cei 82 de ani ai sai, pe care-i va implini peste cateva zile, regizorul Sergiu Nicolaescu este inca in verva. El a povestit, pentru EVZ, ca acum, in Romania, se pot face doar filme de "apartament". Vizibil marcat de trecerea timpului, cu riduri adanci care-i brazdeaza fata, dar imbracat lejer, tinereste, intr-o camasa de blugi si pantaloni raiati, Sergiu Nicolaescu este departe de a inceta lupta cu viata si cu societatea. Nascut in 1930, in Targu-Jiu, Nicolaescu a trait din plin bombardamentele din '44, din Timisoara, a fost martorul abdicarii regelui Mihai, a asistat la schimbarea a doi dictatori comunisti, a facut o revolutie, zeci de filme si scenarii. Acum, are un singur regret: ca nu mai poate apuca ziua in care Romania o va lua pe drumul cel bun. Integral in EVZ.

Apune era Jeffrey Franks. Urmeaza era Erik de Vrijer. Olandezul Erik de Vrijer va prelua din vara sefia delegatiei FMI la Bucuresti, dupa ce mandatul de trei ani al americanului Jeffrey Franks va expira. Dupa ce a invatat sa joace hore la Busteni, a devenit fan al sarmalelor si a citit in limba romana concluziile de la finalul vizitelor la Bucuresti, Jeffrey Franks, seful delegatiei Fondului Monetar International (FMI) in Romania, se pregateste de final de mandat. Americanul Jeffrey Franks a condus in ultimii trei ani negocierile FMI cu Romania, in cadrul acordului stand-by, in valoare de 20 de miliarde de euro, incheiat in mai 2009, dar si in cel de tip preventiv demarat in primavara anului trecut si aflat, in prezent, in derulare. La sfarsitul acestei luni, Franks va face ultima vizita in Romania, in calitate de sef al misiunii, urmand ca din vara sa-i predea stafeta expertului olandez Erik de Vrijer, directorul adjunct al departamentului pentru Europa din cadrul FMI si sef al misiunilor din Franta si Belgia, anunta Adevarul.

Efectele "curateniei din vami"? Spaga de 70 de lei pentru o tona de marfa adusa din Bulgaria. Reporterii incognito ai Rl au refacut drumul contrabandistilor de legume si fructe aduse din Bulgaria si Grecia. Dupa ce au cumparat 1000 de kilograme de portocale, mere, salata si alte produse, fara sa aiba documente justificative, jurnalistii au ajuns la punctul de trecere a frontierei Ruse-Giurgiu. Desi, nu a trecut decat un an de la arestarile pentru coruptie care au avut loc in vamile romanesti, reporterii sub acoperire au constatat ca unii functionari si-au pastrat vechile obiceiuri: daca primesc spaga sunt dispusi sa inchida ochii la marfa care intra in tara fara acte, contribuind astfel la prosperitatea samsarilor si pagubirea bugetului de stat, informeaza Romania Libera.