Silviu Prigoana: "Vreau sa fiu primar pentru mine si familia mea". Silviu Prigoana crede ca se pricepe la administratie mai bine decat politologul Cristian Preda, a carui excludere din partid a cerut-o saptamana trecuta, si nu se teme ca si-a indepartat in acest fel electoratul educat din Bucuresti, fiindca pentru acesta a pregatit un program separat de refacere a vechilor constructii din Capitala. Prigoana declara ca oricine va face o replica a unei case de patrimoniu va fi scutit de impozite si taxe toata viata. Capitala pe care o are ca model este Praga, fiindca e "curata si bine conservata" si nu are caini vagabonzi. Silviu Prigoana declara ca, daca in sase luni de la preluarea functiei de primar general va mai fi vreo haita de caini in Bucuresti, isi va da demisia. Pe de alta parte, deputatul PDL este de parere ca scandalurile i-au facut bine, de aceea le-a si transformat in marketing. Integral in Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Premierul si Presedintele de hartie. Doi ani din mandatul lui Traian Basescu contra modificarii Constitutiei. Aceasta este oferta adresata Opozitiei de catre presedinte. In schimbul modificarii legii fundamentale, PSD si PNL ar putea obtine un lucru pe care il cereau insistent cu prilejul miscarilor de protest din ianuarie: prezidentiale organizate odata cu parlamentarele. Atunci de ce a respins USL propunerea presedintelui, in loc sa incerce sa castige Presedintia Romaniei anul acesta, anticipat, si nu in 2014, la termen? Dincolo de reflexele liderilor PSD si PNL care, banuind capcane, au inclinatia de a refuza din oficiu orice vine de la Basescu, iesirea acestuia de pe scena politica ar fi incurcat calculele electorale ale USL, relateaza EVZ.

"Nimeni nu da factura aici". Intermediarii de legume si fructe din piata angro de pe strada Pucheni, in Bucuresti, nu emit documente fiscale pentru ceea ce vand si isi permit asta deoarece autoritatile statului nu-i controleaza. Romania libera a realizat traseul complet al contrabandistilor de legume si fruncte. Am mers pe drumul acestora de la punctele de plecare, din Grecia si Bulgaria, surse preferate de marfa ale samsarilor romani, pana la destinatie, in pietele romanesti. In primul episod, reporterii incognito au cumparat din Bulgaria o tona de portocale, varza, cartofi, mere, salata si alte produse, pentru care au obtinut doua facturi inutile pe teritoriul Romaniei, informeaza Romania Libera.

Marian Cozma, romanul erou la unguri. Ungurii au schimbat numele localului din Veszprem in fata caruia Marian Cozma a fost injunghiat in noaptea de 7 spre 8 februarie 2009. Dupa mai bine de trei ani, EVZ a fost din nou la locul uneia dintre cele mai abominabile fapte din istoria linistitului oras maghiar. Locuitorii din Veszprem nu l-au uitat pe Marian Cozma. Jucatorul roman a fost ucis in noaptea de 7 februarie 2009, in urma unei altercatii cu un grup de maghiari de etnie roma. Avea 26 de ani si era considerat una dintre marile sperante ale handbalului romanesc. Integral in EVZ.

Avortul, doar cu aviz de la psiholog. PDL promoveaza o lege care sa rezolve criza demografica a Romaniei. Un nou de act normativ, care vizeaza modificarea legii avortului, ar putea schimba regulile dupa care se fac in Romania intreruperile de sarcina la cerere. Daca pana in prezent avortul voluntar era un act consimtit intre pacienta si medicul ginecolog, deputatii PDL Sulfina Barbu si Marius Dugulescu, initiatorii proiectului, doresc ca in viitor femeile sa apeleze si la serviciile unui psiholog inainte de a face o intrerupere de sarcina. Acesta ar trebui sa le consilieze in privinta riscurilor medicale si psihologice la care se expun in momentul in care apeleaza la aceasta procedura. Apoi, psihologul trebuie sa le dea femeilor care doresc sa faca intrerupere de sarcina un certificat, fara de care acestea nu vor mai putea face avort, mai arata propunerea de act normativ, sustinuta de 51 de deputati si senatori. Continuarea in Gandul.

Catalin Baba: "Nu e o drama sa nu iei Bacalaureatul. Examenul va fi corect". Catalin Baba este clujean, la fel ca fostul premier Emil Boc, cel care l-a ajutat mult in cariera politica. Este un ardelean usor atipic: are un temperament energic, gesticuleaza si nu vorbeste molcom. Evenimentul zilei: Domnule ministru, aveti in vedere schimbari pentru Bacalaureatul din acest an? Catalin Baba: Nu, in niciun caz. Anul acesta se va organiza la fel ca anul trecut, nu este nicio modificare in ceea ce priveste structura, materia, forma de prezentare, totul ramane la nivelul la care a fost anul trecut. Cand am venit pe functia de ministru am spus ca unul dintre pilonii mandatului meu va fi stabilitatea sistemului. Trebuie sa recunoastem ca in ultimii 20 de ani s-au schimbat foarte mult lucrurile, uneori in bine, alteori intr-o directie care nu fost neaparat cea buna. O responsabilitate pe care mi-o asum este ca Bacalaureatul sa fie la fel de corect ca cel de anul trecut. Integral in EVZ.

Solutia ingenioasa pentru salvarea celei mai statornice pasari din Romania. Salvarea celei mai mari colonii de starci de noapte din Transilvania a fost posibila prin aplicarea unei metode pe cat de ingenioase, pe atat de neasteptate - construirea unei "insule" subacvatice, in zona lacurilor de la Iernut, judetul Mures. A fost astfel posibila sustinerea cuiburilor deasupra apei, in locul cel mai bun pentru aceste pasari migratoare. Conceptul de "insula subacvatica" sau "insula de salcami" poate sa para utopic. Dar de la teorie s-a trecut imediat la fapte, in judetul Mures, mai precis in zona lacurilor de la Iernut. Toata treaba au facut-o oamenii de la Asociatia pentru Protectia Pasarilor si a Naturii "Grupul Milvus", relateaza Romania Libera.

Tiganii din Fantanele, lautarii lui Dumnezeu. Satul Fantanele nu s-a mutat cu totul la Berlin, asa cum a relatat, saptamana trecuta,presa germana. Au ramas aici peste 2.000 de oameni. Toti tigani, toti lautari, aproape toti penticostali. La inceputul saptamanii trecute a aparut o noua stire cu tigani romani pe fluxurile agentiilor straine: 700 de tigani romani s-au mutat, din satul Fantanele (judetul Dambovita), intr-un ansamblu de blocuri din cartierul berlinez Neukolln. Tiganii n-au facut nimic rau. Impresionant e doar numarul: 700! Ce a ramas, atunci, la Fantanele? Pustietate? Ruine? Nu, Fantanele traieste. Am fost acolo, i-am luat pulsul si traieste Fantanele, n-a murit, scrie Adevarul.

Autismul, copiii si metoda ABA - o posibila cale spre lumea din afara. La fiecare 1.000 de copii care se nasc in lume, doi sufera de autism, o tulburare care se manifesta prin ruperea legaturilor cu lumea exterioara si trairea intensa a vietii interioare. In Statele Unite, rata este chiar mai mare: Centrele pentru Controlul si Preventia Bolilor au raportat ca la 1.000 de copii, 11 au autism. Numarul de persoane diagnosticate cu autism a crescut dramatic incepand cu anii '80, in parte din pricina schimbarii metodelor de diagnosticare. Daca intr-adevar a crescut incidenta bolii ramane o intrebare fara raspuns deocamdata, informeaza GreatNews.ro