Israelul nu are capacitatea de a distruge instalatiile nucleare ale Iranului printr-un atac aerian preventiv, arata un raport pe probleme de aparare. Israelul nu ar fi capabil sa distruga obiectivele nucleare ale Iranului printr-un atac preventiv din cauza flotei aeriene de care dispune, Israelul fiind astfel fortat sa gaseasca mijloace alternative de atac, dupa cum arata un important raport pe probleme de aparare citat de The Telegraph. Expertii considera ca optiunile militare ale Israelului sunt limitate si presupun un mare risc, in cazul in care s-ar lua in calcul lansarea unei rachete cu raza lunga de actiune din Israel sau un raid direct al fortelor speciale asupra facilitatilor nucleare ale Iranului. Publicatia militara Jane's Defence Weekly si-a exprimat, de asemenea, indoiala referitor la capacitatea Israelului de a organiza o operatiune de succes si a specificat ca ar intampina "dificultati substantiale". "Distanta semnificativa dintre cele doua state si caracteristicile instalatiilor militare ale Iranului ar transforma orice atac aerian 'surpriza' intr-o operatiune de mare risc pentru ca Israelul sa actioneze pe cont propriu", a concluzionat publicatia militara printr-un studiu recent. Israelul a reusit sa distruga un reactor nuclear al lui Saddam Hussein in 1982 si a atacat un alt reactor sirian in 2007. Pentru a tinti Iranul, Israelul ar trebui sa lanseze numeroase atacuri aeriene, iar avioanele sale ar trebuie sa fie realimentate cu combustibil din zbor. Institutul britanic pentru Studii de Aparare si Securitate (RUSI) arata ca nu este suficient un singur atac din partea Israelului, mai ales ca instalatiile nucleare ale Iranului sunt construite in subteran, spre deosebire de cele din Irak sau Siria. "Iranienii sunt experti ai constructiilor din beton din cauza problemelor pe care le au cu seismele", explica Malcolm Chalmers. Inalti functionari britanici au avertizat ca Israelul si-ar putea surprinde aliatii cu un atac surpriza asupra Iranului, un atac al fortelor speciale, lucru de care Israelul nu este strain. Astfel, un raid al trupelor de comando ar putea fi lansat de pe o nava care sa transporte sub acoperire elicoptere prin Golful Persic sau chiar prin intermediul unui submarin. "Au mai facut-o si inainte si sunt capabili sa lanseze operatiuni neobisnuite", a declarat un fost comandant al fortelor speciale aeriene britanice. El a mentionat ca un posibil raid al Israelului ar implica in jur de 60 de oameni si s-ar concentra asupra unei singure tinte, probabil asupra uzinei subterane de imbogatire a uraniului de la Fardow. Alte metode de atac ar putea include lansarea unor rachete balistice Jericho cu incarcatura exploziva conventionala sau lansarea unor rachete de croaziere de pe submarin. Pentru o intelegere mai buna a posibilitatilor Israelului, o sursa din securitatea israeliana a afirmat: "Nu gandi conventional. Suntem prea inteligenti pentru asta".

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

O biserica din Nigeria s-a prabusit de Pasti din cauza unei furtuni, omorand 22 de persoane. Douazeci si doi de credinciosi au murit iar alti 31 au fost raniti in prabusirea unei biserici din centrul Nigeriei provocata de o furtuna puternica in timpul sarbatorii pascale, a anuntat duminica un purtator de cuvant oficial. Accidentul s-a produs sambata seara in statul Benue unde biserica catolica Sfantul Robert, la Adambge, s-a prabusit din cauza ploilor puternice, relateaza AFP. "Ca urmare a ploilor puternice si a unei furtuni de sambata seara, cladirea bisericii catolice Sfantul Robert din Adamgbe s-a prabusit, omorand 22 de credinciosi in timp ce alti 31 au fost raniti", a spus un purtator de cuvant al autoritatilor locale, Cletus Akwaya. Printre morti se numara 14 femei si sase copii, dintre care unul in varsta de doi ani, a spus acesta. "In curtea bisericii avea loc slujba pascala. Cand a inceput ploaia, urmata de o furtuna, cei aproximativ 3.000 de credinciosi s-au inghesuit in biserica", a spus el. Furtuna a rupt mai intai acoperisul, apoi peretii s-au prabusit, a adaugat purtatorul de cuvant. Mortii au fost transportati la morga spitalului din Vandeikya, un oras mare aflat in apropierea locului dramei.

Grecia inchiriaza politisti cu 30 de euro pe ora, in incercarea de a combate efectele masurilor de austeritate. Politist de inchiriat, 30 de euro pe ora: oricine are mijloacele necesare poate de acum inainte sa ceara intarirea fortelor de ordine si dotarilor sale, o inovatie menita sa amplifice incasarile publice, a precizat duminica ministerul pentru protectia civila, potrivit AFP. Ministerul a confirmat intr-un comunicat adoptarea la finalul lunii martie a unei decizii ministeriale in acest sens, "in scopul amortizarii costului utilizarii dotarilor si infrastructurii politiei, si de a le moderniza". Aceasta reforma, care a fost adoptata in secret, a fost dezvaluita de ziarul Proto Thema. Potrivit acestuia, pretul variaza de la 30 de euro pe ora pentru un ofiter de politie sau 40 de euro pentru o masina de patrula, la 200 de euro pentru o celebritate sau 1.500 pentru un elicopter. Potrivit ministerului, inchirierea se va face numai in "cazuri exceptionale" si nu va primi aprobare daca va reduce capacitatea operationala a fortei de munca. Gama de servicii variaza de la "escorta pentru transporturi de materiale periculoase sau de opere de arta", la "insotirea de persoane" sau realizarea de filme. Acestea au fost disponibile gratis timp de mai multi ani, a precizat ministerul, care a fost acuzat in mai mult randuri in ultimii ani ca ofera favoruri elitei politice si economice. Departamentul spera de asemenea ca practica se va extinde "in multe tari din Uniunea Europeana".

Hugo Chavez s-a intors in Cuba pentru o noua runda de radioterapie. Presedintele venezuelean Hugo Chavez s-a intors duminica in Cuba pentru o noua sesiune de radioterapie impotriva cancerului, anunta CNN. El a fost intampinat pe aeroportul Jose Marti din Havana de liderul cubanez Raul Castro. Hugo Chavez, in varsta de 57, nu a mentionat tipul de cancer de care sufera, in timp ce guvernul de la Caracas a facut publice prea putine detalii referitoarea la starea de sanatate a presedintelui, alimentand astfel zvonurile despre starea de sanatate a acestuia si viitorul politic al tarii. Liderul venezuelean s-a intors joi, in Venezuela, dupa o a doua runda de radioterapie in Cuba. Chavez a petrecut anul acesta 34 de zile in Havana. Presedintele venezuelean Hugo Chavez a sustinut, de asemenea, joi, un discurs in orasul natal Barinas, unde a vorbit despre lupta sa cu cancerul si s-a rugat la Dumnezeu sa-i crute viata, motivand ca mai are multe lucruri de facut pentru tara si poporul sau. De altfel, liderul venezuelean a sustinut ca se recupereaza, adaugand ca "are multa credinta, multa speranta si multa vointa pentru a invinge aceasta amenintare". Hugo Chavez a suferit doua operatii anul trecut in care i s-a extirpat o tumora canceroasa de marimea unei mingi de baseball din zona pelvisului si a fost de mai multe ori in Cuba pentru chimioteraptie si radioterapie.

Politia din Sankt Petersburg a arestat doi activisti pentru drepturile homosexualilor. Politia din Sankt Petersburg a arestat doi activisti pentru drepturile homosexualilor, motivand incalcarea unei noi legi, care interzice "promovarea homosexualitatii" in randul minorilor, relateaza CNN. Cei doi barbati au fost arestati joi, dupa ce au pichetat impotriva legii, intrata in vigoarea in luna martie. Sankt Petersburg-ul este una dintre cele patru regiuni din Rusia in care se acorda amenzi pentru raspandirea "propagandei gay" in randul minorilor, potrivit agentiei de stiri Itar-Tass. Celelalte regiuni in care se interzice "promovarea homosexualitatii" sunt Ryazan, Arkhangelsk si Kostroma. Activistii homosexuali din Sankt Petersburg au contestat legea in instanta, sustinand ca orice referire la homosexualitate poate fi pedepsita acum cu o amenda. Departamentul de Stat american si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea, inainte ca legea sa fie adoptata de autoritatile din Sankt Petersburg. Purtatorul de cuvant al Departamentul de Stat american, Victoria Nuland, a declarat ca legea "va restrictiona grav libertatea de exprimare si mitingurile lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor si transexualilor si, intr-adevar, toti rusii. Dupa cum a afirmat secretarul american Hillary Clinton, drepturile homosexualilor reprezinta drepturile omului, iar drepturile omului sunt drepturile homosexualilor". Parlamentul European si-a exprimat, de asemenea, ingrijorarea in privinta legislatiei regionale care limiteaza drepturile homosexualilor.