Demonstratii in fata ambasadei Rusiei de la Varsovia, inainte comemorarii accidentului de la Smolensk. Cateva sute de reprezentanti ai dreptei nationaliste poloneze au demonstrat luni seara in fata ambasadei Rusiei la Varsovia, cu o zi inainte de a doua comemorare a prabusirii avionului in care se afla presedintele Lech Kaczynski. Protestatarii au afisat pancarte prin care acuzau autoritatile ruse si guvernul liberal polonez de responsabilitatea acestui accident. Nationalistul Jaroslaw Kaczynski, presedintele partidului Lege si Justitie si fratele fostului presedinte, evoca ipoteza unui atac drept motiv principal al dezastrului. Aeronava Tupolev 154 care il transporta pe presedintele Kaczynski, sotia sa si inalti oficiali polonezi s-a prabusit in data de 10 aprilie 2010, cand incerca sa aterizeze pe aeroportul din Smolensk, in vestul Rusiei. Toti cei 96 de pasageri si membri ai echipajului au fost ucisi. Presedintele polonez urma sa asiste la ceremoniile care marcau a 70-a comemorare a uciderii celor 22.000 de ofiteri polonezi, prizonieri ai Armatei Rosii, de catre politia secreta sovietica, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, la Katyn, in apropiere de Smolensk, scrie AFP.

Presa in DiagonalaFoto: Colaj foto

Facebook va plati 1 miliard de dolari pentru aplicatia Instagram. Facebook va achizitiona aplicatia de photo-sharing pentru telefoane mobile Instagram, platind un miliard de dolari in numerar si actiuni. Instagram s-a lansat in urma cu doi ani si initial era destinat doar utilizatorilor de iPhone pentru photo sharing, dar de saptamana trecuta dispune si de o aplicatie pentru Android. Mark Zuckerberg, CEO Facebook, a anuntat luni tranzactia care se va finaliza la sfarsitul acestui trimestru, adaugand ca reteaua de socializare pe care o conduce va prelua talentata echipa a Instagram. Aplicatia este folosita de peste 30 de milioane de utilizatori din intreaga lume. "De-a lungul timpului, ne-am concentrat asupra construirii celei mai bune experiente pentru impartasirea fotografiilor noastre cu prietenii si familia. Acum, vom putea lucra si mai in detaliu la acest aspect cu echipa Instagram, pentru a va oferi cele mai bune experiente din acest punct de vedere", a declarat Zuckerberg, anunta Reuters.

AIEA anunta ca Iranul este de acord cu reluarea negocierilor nucleare. Negocierile nucleare dintre Iran si sase puteri mondiale vor fi reluate in aceasta saptamana in Turcia, a anuntat luni un reprezentant ONU. "Am cazut de acord cu Iranul pentru lansarea unei noi runde de discutii la Istanbul pe 14 aprilie. Suntem foarte incantati de aceste discutii, care vor aborda preocuparile comunitatii internationale privind programul nuclear iranian, dupa mai mult de un an de la ultima intalnire", a declarat Michael Mann, purtatorul de cuvant al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica. Acordul vine dupa saptamani de dispute diplomatice intre Teheran si Rusia, China, Germania, Franta, Marea Britanie si SUA, informeaza CNN.

Google sarbatoreste 182 de ani de la nasterea fotografului Eadweard J. Muybridge. Google si-a modificat, luni, logoul pentru a sarbatori 182 de ani de la nasterea fotografului Eadweard J. Muybridge, celebru pentru dezvoltarea tehnicii fotografierii multiple, pentru a capta miscarea si a o prezenta sub forma animata. Logoul Google prezinta pozele unui calaret si a calului sau, iar dupa apasarea butonului din mijloc fotografiile se pun in miscare iar calul galopeaza. Eadweard J. Muybridge (9 aprilie 1830 - 8 mai 1904) s-a nascut in Kingston upon Thames, Anglia, dar si-a petrecut cea mai mare parte a vietii in Statele Unite ale Americii. In anul 1879 a inventat aparatul numit zoopraxiscop, considerat primul proiector cinematografic, care proiecta imagini intr-o succesiune rapida, dand impresia unei imagini in miscare. In anul 1877, Eadweard J. Muybridge a reusit sa probeze printr-un negativ fotografic, reprezentand galopul unui cal, ca toate picioarele acestuia sunt intr-un moment in aer, in urma unei dezbateri provocate de fostul guvernator al Californiei, Leland Stanford.

Muzeul Stalinismului se va deschide in orasul natal al dictatorului din Georgia. Casa fostului dictator sovietic Iosif Vissarionovici Stalin din orasul georgian Gori va fi transformata intr-un muzeul dedicat stalinismului, a declarat ministrul culturii si al protectiei monumentelor din Georgia. Muzeul se va transforma pentru a oferi vizitatorilor o imagine completa si impartiala a celor mai importante evenimente ale perioadei staliniste. Pe langa casa in care s-a nascut Stalin, muzeul dispune de o cladire pentru expozitii si de vagonul in care dictatorul a calatorit la conferintele de la Teheran, Yalta si Postdam, dar si de obiecte personale ale acestuia, anunta Ria Novosti.

Armistitiul din Siria, in pericol: Opozitia siriana a respins noile cerinte ale guvernului lui Bashar al-Assad/ Atac asupra unei tabare de refugiati sirieni din Turcia. Rebelii sirieni au respins o cerinta facuta de guvernul de la Damasc cu 48 de ore inainte de intrarea in vigoare a armistitiului negociat de ONU, relateaza BBC News. Autoritatile siriene le-au cerut rebelilor sa ofere garantii scrise ca vor pune punct atacurilor si au solicitat, de asemenea, puterilor straine sa promita ca nu ii vor sustine financiar. Armata Libera Siriana a refuzat sa indeplineasca cerintele guvernului de la Damasc in pofida faptului ca si-a anuntat sprijinul fata de armistiti. Opozantii au catalogat noile cerinte drept un complot al presedintelui sirian Bashar al-Assad pentru a distruge planul de pace negociat de trimisul ONU in Siria, Kofi Annan. Colonelul Riyad al-Asaad, lider al Armatei Libere Siriene, a declarat pentru Associated Press ca, desi trupele sunt "hotarate" sa respecte armistitiul, nu recunosc guvernul lui Assad "si din acest motiv nu vor oferi garantii". Conflictele din Siria s-au intensificat in ultimele zile cu toate ca armistitiul urmeaza sa intre in vigoare marti. (I.C.)