170 ore/sofer pierdute in trafic. Cadoul lui Oprescu! Proiecte care ar putea decongestiona traficul rutier din Capitala sunt conditionate de data alegerilor locale. Cei care traverseaza zona de Nord a Capitalei cu masina pierd intre 80 si 120 de minute in fiecare zi din cauza ca nu pot traversa Pasajul Pipera. Desi a promis ca va inaugura "scurtatura" care ar economisi timpul si banii cheltuiti pe carburanti de soferi, inca de la sfarsitul anului trecut, pe pod nu se poate circula nici in prezent. Pana acum, pasajul a fost inaugurat pe hartie de cinci ori. Ultimul anunt privind deschiderea noului drum a fost facut acum cateva saptamani. Atunci, primarul Capitalei, Sorin Oprescu, spunea ca se va putea circula de Pasti pe pasaj. Acum, data inaugurarii este invaluita in mister, dar cum mai sunt circa doua luni pana la locale, e lesne de inteles cand va taia panglica primarul Oprescu. Biroul de presa al municipalitatii nu a putut oferi o data certa a inaugurarii, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Misiunea lui Basescu pentru guvern: Rosia Montana, Cupru Min si gazele de sist. Plus: "In doua saptamani revizuiti toate redeventele". Presedintele Traian Basescu a cerut astazi guvernului si noului ministru al Mediului, Attila Korodi, sa dea un raspuns rapid investitorilor de la Rosia Montana, Rosia Poieni-Cupru Min si celor interesati de exploatarea gazelor de sist. Motivul: Romania are nevoie de noi locuri de munca. "Din cauza demagogiei si lasitatii demnitarilor romani investitia de la Rosia Montana sta blocata din 1997. As ruga pe inaltii demnitari ai statului roman, pe prea-cinstitii ziaristi si pe prea-cinstitii patroni de presa sa mearga la Rosia Poeni si la Rosia Montana pentru ca par a plange de grija mediului. Eu i-as invita sa vada ce e acum la Rosia Poeni si la Rosia Montana ca nivel de poluare si sa constate acum daca de pe urma exploatarii de catre stat a acestor resurse ceea ce avem acolo inseamna protectia mediului", a spus Basescu la ceremonia de investire a noului ministru al Mediului, Attila Korodi, anunta Gandul.

Ungureanu cauta salvare la ONG-uri. Afla cum pot ajuta acestea statul! Premierul Mihai Razvan Ungureanu a avut, astazi, o intrevedere cu mai multi reprezentanti ai unor asociatii non-guvernamentale, carora le-a cerut ajutorul in vederea organizarii unor alegeri corecte, atat la localele care vor avea loc in iunie, cat si la parlamentarele din noiembrie. Ungureanu a explicat ca doreste sa reia un dialog elementar intre administratia centrala si organizatiile non-guvernamentale, pe fondul "recunoasterii deficitului de relationare", in care aceste organizatii sa aiba un rol corector al initiativelor legislative si creator pentru imbunatatirea administratiei. "Lipsa unei coerente in dialog descalifica actul administrativ. Am nevoie de ajutorul ONG-urilor pentru ca acestea sunt dedicate binelui public, nu binelui asociativ din punct de vedere politic. Sunt un adept fara limite al transparentizarii actului public si a modului de cheltuire a fondurilor", a spus Ungureanu, informeaza Adevarul.

Caracatita lui Dinel din lumea justitiei. Judecatoarele din Bucuresti care l-au scapat pe Dinel Staicu de condamnarea la sapte ani de inchisoare au ajuns ieri la DNA, procurorii demarand o ancheta ampla in acest caz. Conexiunile lui Dinel in lumea justitiei se dovedesc extrem de interesante cu cat ne apropiem mai mult de Craiova. Aici, RL a descoperit doi judecatori de la Curtea de Apel bine conectati la interesele de afaceri ale fostului presedinte al SIF Oltenia. Directia Nationala Anticoruptie a inceput urmarirea penala fata de cei trei magistrati de la Curtea de Apel Bucuresti care au admis contestatia in anulare formulata de Dinel Staicu, decizie in urma careia afaceristul a fost scapat de o condamnare definitiva la sapte ani de inchisoare cu executare. Este vorba de Liliana Badescu, Veronica Carstoiu si Dumitrita Piciarca, toate fiind invinuite de abuz in serviciu si favorizarea infractorului, au declarat pentru RL surse judiciare. Doi dintre judecatori, Piciarca si Carstoiu, au ajuns ieri in fata procurorilor DNA. Aceleasi surse spun ca si Badescu trebuia sa vina tot ieri, insa se pare ca a cerut un nou termen pentru a se prezenta la audieri. Ancheta in acest dosar a fost anuntata chiar de catre procurorul sef al DNA, Daniel Morar, care a spus intr-o emisiune la TVR ca a fost deschisa o ancheta in legatura cu modul in care a fost eliberat Staicu, scrie Romania Libera.

Lectia unui esec. Unificarea dreptei si clarificarea doctrinara a scenei politice romanesti au fost compromise grav in ultimii ani tocmai de catre aceia care militau mai mult in favoarea lor. Aluziile lui Sorin Frunzaverde la reunificarea dreptei au provocat mai curand neliniste. Partizanii USL au fost tentati sa vada in strategia fostului militant PDL semnele incipiente ale tradarii. Cu toate acestea, cuvintele sale ar putea primi si o alta interpretare: dreapta ar trebui reunificata nu prin absorbtia PNL-ului, asa cum se incercase pana nu demult, ci prin disparitia PDL de pe scena politica. Cu alte cuvinte, proiectul strategic de clarificare doctrinara ar ramane in vigoare, dar cu alt centru de gravitatie. Din acest punct de vedere, nu ar exista nicio contradictie intre rezolutiile USL privind refuzul colaborarii cu presedintele Traian Basescu si colaborarea ulterioara cu vechii colegi din PDL, anunta Deutsche Welle.

Romanii, un popor de golani? VerticalNews incepe azi o campanie despre si cu oameni. Despre indiferenta si solidaritate, despre ignoranta si compasiune. Despre noi. Si cand este mai potrivit sa vorbim despre oameni decat in preajma Sarbatorilor de Paste? Pe langa lista lunga de fapte si ganduri la cele cateva zile de relaxare si liniste ce ne asteapta, suntem putin mai atenti cu cei din jur. Ne propunem sa fim mai buni, sunam poate mai des acasa, ne amintim de o promisiune facuta demult, ne cerem iertare sau iertam. Este asta ipocrizie sau numai ignoranta? Spiritul civic in Romania este in moarte clinica, ca invatamantul, sanatatea. Politetea, respectul si solidaritatea au capatat intelesuri arhaice si chiar desuete. Ne place sa ne consideram un popor ospitalier si ridicam aceasta calitate la rang de brand de tara. Departe de realitate, insa. Indiferenta si tupeul au devenit calitati pentru supravietuire ale unui popor manelizat, scrie VerticalNews.

Secretul din spatele etichetei. De ce carnea este nociva chiar daca nu e injectata cu hormoni. Desi nu sunt dopati direct cu hormoni, vitele si puii din ferme ii "fabrica" oricum din cauza regimului alimentar intensiv. Puii de carne iau in greutate de aproape 20 de ori intr-o luna. Nu fac altceva decat sa manance, in 24 de ore iau pauza o ora ca sa doarma. Desi din momentul aderarii la Uniunea Europeana legea interzice clar injectarea animalelor cu hormoni, procedeul este, de fapt, altul: faptul ca sunt trecuti pe regim de ingrasare face ca organismul lor sa secrete in mod fiziologic hormoni de crestere, care nu sunt distrusi prin preparare termica si trec usor in organismul consumatorilor. Astfel, povestea sanilor mari la baieti din cauza carnii "tunate" nu este chiar fum fara foc. Nu toti consumatorii sunt afectati, dar copiii, fiind in crestere, sunt cei mai predispusi la dereglari, atrag atentia medicii, scrie EVZ.

Culisele "alegerii" lui Nicolae Ceausescu. Cvintetul Gheorghe Maurer, Nicolae Ceausescu, Alexandru Draghici, Chivu Stoica si Emil Bodnaras a manevrat succesiunea. Ei au impus ultimul lider comunist al Romaniei. In mod cert, Gheorghe Gheorghiu-Dej i-a pus problema succesiunii intai lui Ion Gheorghe Maurer, apropiatul sau colaborator. Luat prin surprindere de gravitatea bolii, Dej i-a propus lui sa continue cele incepute impreuna, a relatat Maurer (Lavinia Betea, "Partea lor de adevar", Compania, 2008). Obiectiile lui Maurer - nu e roman, nici muncitor - sunt consensuale grilei uzitate atunci in lagarul comunist european pentru capii partidelor la putere. Dej a avansat apoi solutia cu Gheorghe Apostol, prim-vicepresedinte al Consiliului de Ministri si subordonat direct lui Maurer. In cazul lui era si precedentul exercitiului de prim-secretar al CC al PMR din perioada 1954-1955. Atunci, Apostol trecuse cu brio testul mimarii "conducerii colective". N-a iesit din cuvantul lui Dej. Nici macar in scaunul lui Dej nu se asezase, dupa propria-i marturisire, anunta Adevarul.