Un proiect de lege care prevede ca "votul este obligatoriu pentru toti cetatenii romani cu drept de vot", depus in 2011 de deputatii Tudor Ciuhodaru (UNPR, fost PSD si PC) si Mircia Giurgiu (independent, fost PDL), a fost aprobat tacit de Senat, informeaza ziarul Gandul. Potrivit proiectului legislativ, cei care nu isi exercita dreptul de vot vor fi amendati cu 1.000 de lei, sanctiunile ulterioare mergand pana la retragerea acestui drept.

Proiectul a fost aprobat tacit de Senat, printre alte zeci de legi, din lipsa de cvorum, si a ajuns in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este forul decizional. Intr-un punct de vedere trimis senatorilor, Guvernul reaminteste ca aceasta lege contravine Constitutiei Romaniei, unde se arata ca votul este un drept al cetatenilor, nu si o obligatie.

Cei doi deputati au propus ca cei care nu se prezinta la vot sa fie amendati, in prima faza, cu 1.000 de lei. Apoi, la a doua abatere, o noua amenda si restrictionarea accesului la facilitati fiscale, ajutoare si indemnizatii acordate de statul roman. La a treia abatere, amenda se aplica din nou, doar ca acum romanul care nu voteaza va primi interdictie sa mai voteze vreodata.

"A fi un cetatean al acestei tari este un drept, dar si o obligatie (...) Vreti sa se schimbe ceva in tara asta? Aveti dreptul si obligatia sa va prezentati la vot. Este un minim de implicare cetateneasca, ce nu costa nimic, dar care arata ca putem sa ne determinam cu adevarat viitorul. Este singura sansa de a schimba ceva. Se creste reprezentativitatea si se elimina frauda electorala", a explicat deputatul iesean Tudor Ciuhodaru pentru Gandul.

Intrebat daca nu ar fi mai adecvat spiritului democratic ca cetatenii romani sa fie lasati sa decida singuri daca voteaza sau nu, deputatul clujean Mircia Giurgiu a raspuns pentru Gandul: "Nu ar trebui lasati sa decida. Si acum sunt lasati sa decida si nu participa la vot. Daca nu participa, atunci o mana de oameni hotaraste pentru ei. Avem parlamentar cu 34 de voturi, primari cu cateva zeci de voturi".