Harta conflictelor politice: Batalia pentru Romania. Noutatea alegerilor locale din acest an este aceea ca primarul va fi ales dintr-un singur tur, pe criteriul "cine are cele mai multe voturi acela ia mandatul". Din acest motiv, prima sansa o are, desigur, cel mai bine plasat in preferintele alegatorilor, chiar daca nu detine majoritatea absoluta. Mai mult, este avantajat candidatul care detine deja functia de primar/presedinte de consiliu judetean. Consecinta este ca surprizele in privinta castigatorilor vor fi minime: fiecare isi va pastra pozitiile. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Iubirile si patimile lui Lucretiu Patrascanu. Anchetatorii Securitatii au descoperit si "exploatat" idilele sotilor Elena si Lucretiu Patrascanu cu prieteni de familie. Ramasitele pamantesti ale acestora au fost reunite pe fundul lacului Snagov. Ca atatia altii din generatia sa, Patrascanu a fost sedus in tinerete de teoria bolsevica a iubirii "ca un pahar cu apa". Apa bei cand ti-e sete, intr-o relatie amoroasa ramai cat ti-e pe plac. O carte de istorie nu e niciodata incheiata. Noi documente am aflat chiar si dupa pregatirea pentru Editura Curtea Veche, a celei de-a treia editii a volumului "Lucretiu Patrascanu - moartea unui lider comunist" (Premiul Academiei Romane in 2003). Caci, odata rostogolit, bulgarele acestui caz semnificativ pentru istoria comunismului atrage alte dezvaluiri, scrie Adevarul.

Rodica Stanoiu si Securitatea: "N-as putea sa fiu sincera!". CNSAS a confirmat ca ministreasa a facut politie politica intre 1963 si 1987. A facut galagie, dar numele ii era compromis. A disparut din atentia publica. La televizor n-a mai aparut. Ziarele pomeneau de ea doar la termenele din procesul in care contesta verdictul CNSAS. In mai implineste 73 de ani, dar e inca verde. Spune despre ea: "Am ratat ocazia sa devin o baba ridicola!". Rodica Stanoiu e o pensionara de lux. Are 3.700 de lei pensie. Ministreasa Justitiei din timpul ultimului mandat iliescian sta intr-un ansamblu de vile din Pipera. Pe stradela privata, blocata de o poarta telecomandata, intri doar de-ti deschide cineva. Doamna te intampina, cu un zambet ca al fostului presedinte Iliescu, in biroul ei de la etaj. In fapt, un fel de dulap cu carti cu un birou pe o latura. Tipicara, nu-l lasa pe fotoreporter sa indeparteze o veioza ce pica prost in imagine. Unde a disparut Rodica Stanoiu? Continuarea in EVZ.

Cum a reusit Curtea Constitutionala sa lase pensionarii fara 291 de milioane de euro, printr-o virgula inexistenta. Sorin Paveliu, expert in domeniul sanatatii si bun cunoscator al procedurilor legislative explica decizia Curtii Constitutionale nr. 224/2012 cu privire la contributia datorata de anumite categorii de pensionari pentru sistemul de sanatate. Pe site-ul Curtii Constitutionale (CC) putem citi Decizia nr.224 din 13 martie 2012. CC a trebuit sa faca fata unei avalanse de sesizari privind neconstitutionalitatea articolului 259 (2) din Legea sanatatii (asa cum a fost modificata de Guvernul Boc in decembrie 2010 printro OUG), respingindu-le pe toate pina la aceasta data, scrie EurActiv.ro

"Nu va scoateti tara la licitatie ca pe un mizilic!" Vezi ce spune realizatorul documentarului "Wild Carpathia" despre Romania. Fostul prezentator al BBC, in prezent realizator de programe pentru Travel Channel, a explicat pentru "Romania Libera" cum poate fi salvata si cum poate fi exploatata turistic "ultima zona salbatica a Europei". Documentarul "Wild Carpathia" realizat de Charlie Ottley prezinta zona muntilor Carpati si padurile seculare ale Transilvaniei, obiceiurile si traditiile dar si ocupatiile ancestrale ale taranilor. In finalul peliculei, Ottley il are ca invitat pe Printul Charles pe care il prezinta drept un "admirator devotat" al Transilvaniei. Documentarul s-a bucurat de un succes enorm, fiind tradus in 20 de limbi si difuzat in 120 de tari, scrie Romania Libera.

Claudia Boghicevici, ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale: "Vom infiinta crese la locul de munca al parintilor". Ministerul Muncii a fost in centrul a numeroase dispute in ultima perioada. De la scandalurile cu asistenti maternali, pana la cele legate de drepturile pentru pensionari sau pentru tati, la toate s-au cautat raspunsuri aici. Ministrul Claudia Boghicevici vorbeste despre strategiile pe care le are in vedere pentru perioada urmatoare, in domenii pe care le pastoreste. Integral in EVZ.

"Alo, ii salutam pe ascultatorii nostri!". Parlamentarii traiesc psihoza interceptarii telefoanelor. Unii parlamentari spun ca am ajuns mai rau ca pe vremea lui Ceausescu si toate convorbirile sunt interceptate de serviciile secrete sau de diferite firme private. Altii sustin ca totul este doar o psihoza, o reminiscenta a perioadei comuniste. Gandul a provocat mai multi parlamentari din randul opozitiei si al puterii sa raspunda la intrebarea: "Credeti ca va sunt interceptate convorbirile telefonice?". Pentru cei care au raspuns "nu", a fost adaugata o noua intrebare: "Ati glumit cu partenerii de dialog despre faptul ca sunteti ascultati?" "M-as simti jignit sa nu imi fie ascultate telefoanele pentru ca in momentul de fata avem vreo sapte servicii secrete si banuiesc ca macar unul dintre ele sa se ocupe si de telefonul meu", spune candidatul PDL la Primaria Capitalei, Silviu Prigoana. Continuarea in Gandul.

Oenolog de top din Romania: "Vinul se mesteca, nu se bea". "Mestecati vinul, nu va grabiti sa-l inghititi. A degusta e un lucru sfant" - iata cuvintele unuia dintre oamenii din Romania care produc vin. Am fost la locul lui de munca, in judetul Arad. O adevarata lectie despre vinuri, pentru ca in fata noastra se afla un oenolog, doctor in Horticultura, sef de lucrari la catedra de Horticultura a Universitatii de Stiinte Tehnice si Umaniste din Targu Mures, si nu in ultimul rand administratorul podgoriei Minis - Balla Geza. Turismul viticol abia incepe sa fie "gustat" in Romania. Primii care au batut la portile cramelor romanesti au fost strainii, putini la numar, daca ne gandim ca Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism raporta in 2007 cel mult 2.000 de astfel de clienti, informeaza Romania Libera.

Scriitorul Matei Visniec, despre alegerile din Franta: "Un element de ultim moment va decide votul".

Francezii se vor duce duminica la vot, in cadrul primului tur al alegerilor prezidentiale din Franta. Ei vor alege pe cine vor trimite in turul al doilea, care va avea loc in 6 mai. Favoritii acestei competitii, de care depinde nu numai viitorul Frantei, ci si al Uniunii Europene, sunt actualul presedinte, Nicolas Sarkozy (57 de ani, Uniunea pentru o Miscare Populara), si candidatul socialist, Francois Hollande (57 de ani). Scriitorul roman stabilit in Franta Matei Visniec vorbeste, intr-un interviu acordat gandul, despre interesul Romaniei in aceste alegeri, despre campania electorala, precum si despre despre posibilul castigator al acestor alegeri, relateaza Gandul.

Pistolar, datorita profei de romana. Isi aminteste si acum data exacta: 13 februarie 1977, ziua in care a tras pentru prima data intr-un poligon, in urma unei selectii facute in scoala, "pe baza de note bune". Mirosul de praf de pusca il atrasese insa catre acest spatiu cu mult inainte, iar in clasa I sarea gardul, alaturi de alti pusti din cartierul aradean din apropiere de "UTA" ca sa colectioneze tuburi de cartuse. La primul concurs a tras record national, dar era cat pe ce sa renunte la sport, tocmai pentru ca "rezultatele la invatatura" incepusera sa sufere din cauza cantonamentelor si competitiilor. E nemultumit ca astazi "sportul e lasat mai la coada" in scoala, dar e optimist in privinta viitorului acestei discipline sportive in Romania, relateaza Adevarul.