Zagreb: Autoritatile promit ca nu vor uita victimele "Auschwitzului croat". Cetatenii sa nu uite niciodata victimele lagarului de concentrare de la Jasenovac, stabilit in timpul celui de-al doilea razboi mondial de catre regimul pro-nazist croat. "Noi nu trebuie sa permitem sa se uite ca sarbii, evreii, romii, musulmanii si croatii care nu au sustinut politica de atunci au fost omorati in numele natiunii, a unei idei de falsa natiune. Ideile naziste si fasciste nu vor mai exista niciodata in Croatia", a anuntat presedintele Ivo Josipovic. Lagarul de la Jasenovac stabilit in anul 1941, numit si "Auschwitzul croat", a fost una dintre cele 80 de tabere de detentie ale regimului croat pro-nazist. Numarul victimelor de la Jasenovac variaza de la 82.000, conform muzeului local, la 700.000, potrivit surselor sarbe, scrie AFP.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Arheologii bulgari au descoperit un vas antic decorat cu scene erotice. Arheologii din Bulgaria au descoperit in timpul sapaturilor din orasul Sozopol un vas antic grecesc decorat cu o scena erotica. Sapaturile incepute in octombrie 2011 vizeaza unul dintre cele mai mari orase grecesti de pe coasta Marii Negre, cat si o manastire. Directorul Muzeului National de Istorie din Bulgaria, Bojidar Dimitrov, a descris decoratiile prezente pe vasul care dateaza din secolele VII-VI i.Hr. ca scene de sex in grup. "Acest vas, care din pacate a fost descoperit in mai multe fragmente, prezinta o scena erotica puternica, infatisand mai multi baieti si fete facand sex intr-un mod neortodox. Aceste scene sunt relativ rare. Din mii de vase antice descoperite in Bulgaria, nici unul nu prezenta o astfel de scena", a anuntat Dimitrov. Muzeul National de Istorie din Bulgaria nu a prezentat inca fotografii ale descoperirii de la Sozopol, anunta Novinite.

Egiptul a anulat un acord de livrare de gaze catre Israel. Egiptul a anulat acordul incheiat cu firma egipteana care exporta gaze naturale in Israel, din cauza nerespectarii anumitor clauze din contract, a anuntat duminica presedintele unei companii guvernamentale pentru AFP. Compania de stat EGAS si Autoritatea generala egipteana a petrolului "au anulat joi contractul incheiat cu compania egipteana East Mediterreanean Gas (EMG) care exporta gazul catre Israel, pentru ca firma nu a respectat conditiile stipulate in contract", a declarat Mohamed Chouaib, presedintele EGAS. Furnizarea de gaz egiptean Israelului, negociata in timpul regimului Hosni Moubarak, inlaturat de la putere in februarie 2011, face de cateva luni obiectul unor critici dure in Egipt, pretul de export fiind considerat subevaluat. Egiptul furnizeaza 43% din gazul natural consumat de Israel, unde 40% din electricitate este produsa pe baza acestei surse de energie. (V.M.)

ONU a aprobat trimiterea a 300 de observatori in Siria pentru supravegherea planului Ligii Arabe. Consiliul de Securitate al ONU a adoptat in unanimitate o rezolutie care autorizeaza trimiterea a 300 de observatori in Siria pentru a supraveghea incetarea ostilitatilor si aplicarea celorlalte puncte din planul de pace propus de emisarul special al ONU si al Ligii Arabe, Kofi Annan. Cei 300 de observatori militari vor sta in Siria pentru o perioada initiala de 90 de zile. Rezolutia adoptata cere guvernului de la Damasc sa vegheze la buna desfasurare a misiunii si in special sa asigure observatorilor libertatea de circulatie si accesul deplin in toate zonele tarii. Unele state europene au cerut ca in textul rezolutiei sa se includa si amenintarea instituirii unor noi sanctiuni impotriva Siriei, daca armata sa nu se va retrage din orase, dar aceasta solicitare nu se regaseste in rezolutia votata, scrie Reuters.

SUA si Afganistan vor semna un acord de parteneriat pe termen lung, valabil dupa retragerea trupelor NATO. Statele Unite ale Americii si Afganistan au finalizat proiectul unui acord de parteneriat strategic, conceput pentru a determina relatia dintre Washington si Kabul dupa anul 2014. Nu au fost dezvaluite detalii despre continutul acordului. "Proiectul de acord care prevede un parteneriat pe termen lung intre Afganistan si SUA a fost finalizat si semnat la Kabul de catre oficialii ambelor delegatii. Acum este gata pentru a fi semnat de catre presedintii celor doua tari, de Congresul SUA si de Parlamentul din Afganistan", scrie un comunicat al presedintiei afgane. Cei 130.000 de soldati NATO care ajuta guvernul afgan de zece ani in lupta impotriva insurgentei talibanilor isi vor incheia operatiunile si se vor retrage pana la sfarsitul anului 2014, anunta AFP.