​Aristotel Cancescu a greblat cu Grapa bugetul Brasovului. Firmele subalternilor politici ai presedintelui CJ Brasov au cheltuit banii publici, apoi au intrat in faliment. In numele promovarii turismului, Consiliul Judetean Brasov a impartit milioane de euro firmelor apropiatilor si subalternilor politici ai presedintelui Consiliului Judetean, Aristotel Cancescu. O buna parte din aceasta suma a fost data fara licitatie catre firme care au avut legaturi cu Sebastian Grapa, consilier judetean PNL si mana dreapta a presedintelui Consiliului Judetean. O mare parte a acestor firme au fost bagate ulterior, probabil intentionat, in faliment. In campania electorala din 2008, Aristotel Cancescu a inaugurat, cu fast, punctul de informare turistica din Sacele, eveniment prezentat drept o uriasa realizare, un pilon de rezistenta pentru promovarea turistica a judetului, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Biblioteca Nationala isi deschide luni portile pentru public. La peste jumatate de secol de la primele discutii, dupa trei ani de la reluarea lucrarilor la noua cladire (incepute inca din 1986) si la patru luni de la inaugurarea oficiala, noul sediu al Bibliotecii Nationale, situat in bulevardul Unirii, isi va deschide luni portile pentru publicul larg. Intr-o prima faza, vor fi disponibile sapte din cele 14 sali de lectura si spatiile multifunctionale, unde vor fi organizate diverse activitati, precum expozitii, conferinte sau ateliere demonstrative, si unde, in zonele special amenajate, va putea veni oricine are nevoie de un loc propice studiului, inclusiv grupuri de elevi si studenti care lucreaza la proiecte comune. In incinta Bibliotecii Nationale urmeaza sa fie deschise si doua cafenele, anunta Gandul.

Agathon: Modelul litoralului bulgaresc poate fi si al nostru! Federatia Patronala din Turism si Servicii, al carei presedinte este fostul ministru Dan Matei Agathon, a realizat un studiu mai amplu din care reiese ca turismul romanesc si reprezentantii acestuia trebuie sa invete de la modelele de succes din jurul sau. Cel mai la indemana model este, desigur, cel bulgaresc. "Daca facem o comparatie intre Romania si Bulgaria, observam ca ambele tari au facut parte din blocul comunist, au iesit in acelasi timp din el, au o clima asemanatoare, tipul de turism cerut de relief este aproximativ acelasi si in ambele tari exista conditii pentru turismul cultural. In plus, Romania are avantajul Deltei Dunarii", arata liderii Federatiei, informeaza Adevarul.

Cand vom putea traversa Romania pe autostrada? Un sfert din cei peste 800 de kilometri ce separa extremitatile Coridorului IV de transport pe teritoriul Romaniei, anume localitatile Constanta si Nadlac-Arad, nu au selectat constructorul. Romanii nu vor putea circula integral pe autostrada intre granita de est a Coridorului IV de transport pan-european, respectiv Nadlac-Arad, si cea de est la Constanta mai devreme de sase ani, arata calculele ziarului "Romania libera" coroborate cu datele Ministerului Transporturilor. Pentru aproximativ un sfert din lungimea totala a acestui coridor, de 865 kilometri, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) nu are la acest moment nici macar constructorii selectati. Licitatiile pentru gasirea acestora fie abia au inceput, fie urmeaza sa fie demarate in urmatorii ani, scrie Romania Libera.

Improprietaririle scandaloase fata cu proprietarii de 15%. Legile privind retrocedarea proprietatilor confiscate de comunisti catre fostii proprietari sau mostenitorii acestora au fost fie lacunare, fie insotite de vicii de procedura, care le-au facut in mare parte inoperante. Nu doar Justitia romana, acuzata in multe cazuri de coruptie, i-a facut pe multi proprietari sa-si caute dreptatea la CEDO, ci si legile votate de parlament nu atit pentru beneficiarii de drept, cit pentru clientela politica. Asa se face ca dupa 22 de ani multi dintre romani pot sa spuna pe drept cuvint ca proprietatea nu este garantata in Romania, asa cum este scris in Constitutie. Tot raul a inceput prin Legea 112/1995 prin care cea mai mare parte a caselor nationalizate de comunisti au fost vindute chiriasilor la preturi derizorii. Regimul Iliescu a gindit legea respectiva nu atit pentru "bietii chiriasi saraci" care nu aveau bani sa-si cumpere sau sa construiasca o locuinta, ci pentru fostii activisti comunisti, fostii militieni ori securisti care au servit regimul. Pentru serviciile prestate, regimul comunist le-a oferit cu chirie modica vile si apartamente luxoase. Tot pentru serviciile prestate, regimul fesenist le-a oferit posibilitatea sa cumpere acele vile si apartamente contra unor sume derizorii, anunta Deutsche Welle.

Alexandru Nazare, ministrul Transporturilor si Infrastructurii: "Actiuni clare impotriva calatoriilor frauduloase". In ultimii ani, fiecare ministru care a trecut pe la sefia Transporturilor a promis ca romanii nu vor mai putea calatori cu trenul fara bilet. Promisiunile au ramas neonarate, iar "mersul cu nasul" ia amploare. Cititi mai jos cum vede cel mai tanar ministru al Cabinetului MRU sectorul feroviar si ce vrea sa faca in mandatul scurt de cateva luni. EVZ: Ati aprobat recent un ordin prin care salariatii CFR pot aplica amenzi pentru furturile de componente feroviare. Cate amenzi s-au aplicat pana acum? Alexandru Nazare: S-au stabilit echipele care pot aplica aceste amenzi, am cerut si directorilor de companii sa fie cat mai stricti. Nu va pot da acum un cuantum al amenzilor. CFR Calatori va trebui sa prezinte un plan prin care sa-si creasca incasarile. Planul nu vizeaza scumpirea biletelor, ci impune o eficienta de colectare. CFR Calatori va trebui sa ia actiuni clare din acest punct de vedere. Integral in EVZ.

Stelian Fuia, ministrul Agriculturii: "Nimeni nu pleaca din tara cu pamantul in geanta". Fuia sustine ca liberalizarea pietei funciare nu va crea un aflux de investitori straini. A lucrat sapte ani la compania Monsanto, specializata in organisme modificate genetic, motiv ce a starnit protestul devenit deja faimos prin "bagarea stiuletilor in duba". Vrea experti nemti care sa ne invete sa ne asociem si specialisti olandezi care sa ne arate cum sa lucram pamantul mai eficient. Dupa ce s-a razgandit de trei ori intr-o singura saptamana, Stelian Fuia s-a hotarat si spune ca face toate demersurile pentru a impiedica strainii sa cumpere terenuri agricole in Romania odata cu liberalizarea pietei funciare in 2014. Cu toate acestea, "nu trebuie sa ne speriem ca o sa vina unii sa cumpere terenuri", scrie Adevarul.

Ofensiva Rusiei incepe in Transnistria. Politica fara manusi a Moscovei privind vecinatatea apropiata revine in actualitate dupa multi ani chiar la granita Romaniei, iar declaratiile vicepremierului Dimitri Rogozin, emisar special al presedintelui Rusiei, par amenintatoare pentru o zona care nu si-a gasit inca pe deplin echilibrul. Republica Moldova, pentru a avea garantia unitatii tarii, trebuie sa recunoasca rolul Rusiei "ca unic stat care dispune de forta si autoritate politica in regiune", subliniaza Dimitri Rogozin, fostul ambasador al Rusiei la NATO, sugerand ca incepe o noua epoca pentru fostele state desprinse din Uniunea Sovietica aflate acum in mrejele Uniunii Europene. "E o declaratie intr-o nota proprie, care nu schimba in nici un fel lucrurile", ne-a declarat un inalt diplomat roman sub protectia anonimatului, explicandu-ne ca spusele lui Rogozin fac parte dintr-o retorica politicianista", anunta Romania Libera.