Caderea guvernului Mihai Razvan Ungureanu si desemnarea unui nou prim-ministru al Romaniei, Victor Ponta, nu au trecut neobservate in presa internationala, insa subiectului nu i s-a acordat o importanta deosebita. The Economist face referire la caderea guvernului Ungureanu prin titlul celebrei melodii semnate de formatia Queen, "Another one bites the dust", in timp de AFP realizeaza un scurt portret al noului prim-ministru desemnat: Un lup tanar al politicii. Avand un aer de elev model, el isi afiseaza admiratia pentru Che Guevara. BBC, CNN, Le Monde si The Wall Street Journal scriu si ele despre eveniment.

Guvernul condus de Mihai Razvan Ungureanu a fost demis vineri, dupa 78 de zile de functionare, in conditiile in care motiunea de cenzura a USL "Opriti guvernul santajabil. Asa nu, niciodata!" a fost votata de 235 de parlamentari. Liderul USL, Victor Ponta, a fost desemnat de Traian Basescu noul prim-ministru al Romaniei, el urmand sa prezinte in scurt timp programul de guvernare si lista guvernului. Cateva titluri din presa internationala, desi nu se acorda o importanta deosebita acestui subiect:

The Economist despre caderea guvernului Ungureanu: Another one bites the dust. "The Romanian government falls: Another one bites the dust" si-a intitulat The Economist un articol in care discuta despre caderea guvernului Ungureanu. "La mai putin de trei luni dupa ce a preluat mandatul, guvernul roman a cazut. Administratia de centru-dreapta, condusa de Mihai Razvan Ungureanu, fost sef al serviciilor de informatii, a pierdut votul de incredere cerut de opozitia de stanga. Cand a fost inaintata motiunea putini au fost cei care au crezut ca guvernul este in pericol. Insa in saptamanile recente acesta a fost afectat de o serie de plecari", scrie publicatia britanica. Titlul face referire la celebra melodie semnate de formatia Queen, "Another one bites the dust"

AFP despre Victor Ponta: Un lup tanar al politicii. Avand un aer de elev model, el isi afiseaza admiratia pentru Che Guevara. Liderul PSD, Victor Ponta, desemnat vineri prim-ministru de catre presedintele Traian Basescu, este "un tanar lup al politicii care are ambitia de a intra in curtea celor mari", scrie agentia franceza de presa AFP intr-un articol in care il prezinta pe Victor Ponta. "Cu aerul sau de elev model, isi afiseaza admiratia pentru revolutionarul bolivian Che Guevara si se declara «un om de stanga pur si dur»", considera jurnalistii AFP. Agentia de presa trece in agenda activitatea politica a lui Victor Ponta, remarcand ca este unul dintre cei mai tineri deputati din Romania si ca detine sefia Partidului Social Democrat de mai bine de doi ani. "Cu toate ca este considerat mai moderat decat colegul sau liberal, Antonescu, el a surprins in ultimele luni opinia publica prin declaratii calificate drept «socante» de catre mass-media", mai scrie AFP.

Publicatia Index.hu, una dintre cele mai importante publicatii online din Ungaria, titreaza: "Guvernul roman a cazut pe o problema maghiara". Index.hu arata ca motiunea de cenzura initiata de USL a fost adoptata cu 235 de voturi. Publicatia maghiara explica si ca motiunea de cenzura care a dus la caderea guvernului are la baza nemultumirea opozitiei fata de infiintarea Facultatii in limba maghiara de la UMF Targu Mures.

"Seful opozitiei de stanga a fost desemnat noul prim-ministru al Romaniei", scrie Le Monde. Publicatia franceza face o descriere scurta a noului premier: Victor Ponta, in varsta de 39 de ani, de profesie jurist, a ocupat functia de procuror pana in 2001. De asemenea, Victor Ponta este unul dintre cei mai tineri deputati din Romania. Motiunea de cenzura depusa de opozitie acuza guvernul ca ar fi favorizat primarii apartinand partidului aflat la putere si ca le-ar fi fost alocate fonduri publice in apropierea alegerilor locale de pe 10 iunie.

"Guvernul Romaniei pica in urma votului de incredere", arata The Wall Street Journal si BBC News. Publicatia economica scrie ca guvernul de dreapta al Romaniei a devenit victima austeritatii din Europa si ca a pierdut in mod neasteptat in urma votului de vineri din Parlament. Votarea motiunii de cenzura pune sub semnul intrebarii dorinta politicienilor de a urma masurile dureroase de austeritate, necesare pentru consolidarea finantelor.

The Wall Street Journal scrie ca parlamentarii au cautat sa se distanteze de programul nepopular al Guvernului Romaniei, de reducere a cheltuielilor, precum si de acuzatiile de coruptie si clientelism, care au starnit furia publica.

"Guvernul Romaniei pica in urma votului din Parlament", informeaza CNN. Motiunea de cenzura depusa de liderii aliantei USL, care au acuzat cabinetul Mihai Razvan Ungureanu de lipsa de transparenta in vanzarea resurselor naturale ale Romaniei, a fost votata cu 235 de voturi, cu patru mai multe decat minimul necesar. Victor Ponta a fost singurul nume sugerat dupa ce presedintele Traian Basescu a invitat toate partidele politice sa propuna un prim-ministru. Membrii coalitiei de opozitie au inaintat numele lui Ponta, in timp ce alte partide s-au abtinut de la nominalizari.

CNN noteaza faptul ca unele voci din interiorul coalitiei nu au fost totusi de acord cu nominalizarea lui Victor Ponta. Ion Iliescu, fostul presedinte social-democrat al Romaniei, a declarat ca tara are nevoie de un guvern independent in urmatoarele sase luni, atunci cand au loc alegerile parlamentare. Emil Boc, liderul PDL, si-a exprimat dezamagirea, declarand ca grupul minoritatilor a tradat si a votat pentru motiunea de cenzura.