Guvernul Ponta merge pe varfuri pana la alegeri. O analiza comparativa a programului Guvernului Ponta, dat publicitatii joi seara, si a "Viziunii economice a USL, lansate in mai 2011, arata cum s-au diluat promisiunile electorale ale PSD si PNL in momentul in care au ajuns la putere. In schimb, viitorul executiv pare a fi decis sa accepte conditiile FMI, inclusiv cele prevazute in ultima scrisoare de intentie a guvernului Ungureanu catre aceasta institutie financiara. Programul de guvernare este un lung sir de declaratii de principiu, lipsit de angajamente concrete sau de termene clare de finalizare, scrie EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Hotnews

Chilipiruri imobiliare. Preturile apartamentelor a ajuns la nivelul anului 2004. De ce nu cumpara nimeni. Statistica spune ca ne aflam in cel mai bun an pentru achizitia unui apartament din 2004 incoace. Nesiguranta locului de munca, teama oamenilor ca nu vor putea returna un credit - argumente emotionale - ii opreste sa achizitioneze aceste "chilipiruri imobiliare. "Unul dintre barometrele care arata cu mare acuratete care este momentul oportun pentru o investitie imobiliara il reprezinta raportul dintre pretul cerut de vanzatori si salariul mediu net din respectiva tara. Specialistii sustin ca cu cat acest raport este mai mic cu atat momentul pentru achizitia unui imobil este mai prielnic. Dupa cum se poate vedea din tabelul de mai jos, luna martie (am luat-o ca etalon pentru toti anii examinati) din 2012 inregistreaza cel mai favorabil raport dintre pretul mediu al unui apartament si castigul net, informeaza Romania Libera.

Dragoste la vorbitor ca-n filme. Povestea puscarisului Tarzan, insurat, inselat si divortat dupa gratii. In puscarie, ca si in viata, e o regula: ochii care nu se vad se uita. Femeia, daca nu esti langa ea, sa aduci bani in casa, fuge in bratele altuia. Tarzan a indraznit sa spere si s-a ales cu inima tandari. Acum doi ani, isi unea destinul cu Cati, pentru prima data in Jilava. Sobor de cinci preoti, televiziuni si escorta. Dupa un an, nevasta il anunta ca si-a gasit pe altul. Peste o luna se elibereaza si merge sa rezolve lucrurile barbateste. Penitenciarul Jilava, ora 13.00 dupa-amiaza. Zeci de femei asteapta sa-si vada barbatii. Sarsanele de rafie cu pachete invelite in ziar se odihnesc pe trotuar. Dincolo de porti parca intri pe un platou de filmare. Integral in EVZ.

Miza "de suflet" pentru care Voiculescu ia Ministerul Agriculturii: 2600 hectare din cel mai roditor sol al tarii. Astazi se judeca un nou termen din procesul in care doua companii controlate de Dan Voiculescu incearca sa puna mana pe 2.600 hectare de teren de la stat pe care le exploateaza de mai bine de 10 ani. Voiculescu a fost sprijinit in trecut inclusiv de Academia Romana care i-a concesionat suprafata la un pret derizoriu. Mai multe documente consultate de Romania Libera arata ca SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (GRIVCO) S.A. se afla acum in proces cu Agentia Domeniilor Statului (ADS, subordonata Ministerului Agriculturii) pentru a pune mana pe doua loturi de teren, de 1.235 hectare (in Gostinu, Giurgiu), respectiv 1.424 hectare (in Baneasa, Giurgiu). Urmatorul termen de judecata este azi, la Judecatoria Sectorului 1, relateaza Romania Libera.

Jurnalistul Tudor Tepeneag: Discursul anti-Schengen al lui Sarkozy afecteaza sansele Romaniei de a adera la spatiul fara frontiere. Regizorul si jurnalistul Tudor Tepeneag, angajat al Radio France International si stabilit in Franta din 1982, vorbeste intr-un interviu acordat EVZ despre protagonistii turului doi al prezidentialelor franceze si despre atmosfera in care se desfasoara scrutinul. El atrage atentia ca retorica anti-imigratie a actualului presedinte francez, Nicolas Sarkozy, risca sa dimuneze sansele Romaniei de a se alatura Spatiului Schengen.

Florinela Georgescu, director executiv - ANM: "Vom avea o vara blanda". Vremea, altfel decat o stiti! Intr-un interviu acordat EVZ, directorul executiv al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Florinela Georgescu, dezvaluie ca nu trebuie sa ne speriem de temperaturile ridicate din aceasta luna. In urma cu 54 de ani, in aceeasi perioada, au fost inregistrate peste 40 de grade in Baragan. Ea spune ca exista tendinta de a avea veri secetoase. Oficialul ANM precizeaza ca ploile din ultima perioada au fost benefice pentru culturile agricole. Totusi, agricultorii din sud-estul Romaniei isi pot face griji daca nu ploua in urmatoarea perioada. Continuarea in EVZ.

Doina Melinte, atleta: "Era obligatoriu sa ne uitam la Telejurnal''. Doina Melinte isi aminteste perioada liceului, de la Bistrita, unde a facut "carte serioasa" intr-o atmosfera de "tabara prelungita", pentru ca statea la internat in camera cu alte 20 de fete. Tine minte si acum primele ore de Sport, intr-un Camin Cultural satesc, dotat cu doua saltele. Nu a uitat nici ca ar fi putut sa devina balerina, pentru ca in clasa a III-a a castigat o selectie regionala. Numai ca pana la urma a facut atletism de performanta, datorita profesorilor din liceu si competitiilor scolare care existau pe atunci. Ideea ca urma sa devina contabil si sa lucreze intr-un birou i-a displacut intr-o asemenea masura ca a transformat Cetatea Sucevei intr-un urias teren de antrenament. Integral in Adevarul.

Sex cu politicieni. Nume sonore in scandalul de la bordelul Nana Club. Pe unul il vedeti toata ziua pe "sticla". Imensul scandal sexual din 2010, care a zguduit lumea politica din Cluj, a ajuns acum la final. Matroana bordelului clandestin Nana Club, Natalia Strechi, a fost condamnata la 3 ani si 8 luni cu executare, pentru proxenetism si trafic de persoane. In acelasi timp, politicienii implicati in scandal isi vad mai departe de viata, iar unul apare deja inscris pentru un nou mandat la alegerile locale, de peste o luna. Bordelul, care beneficia de masuri de securitate drastice, intrarea facandu-se numai pe baza de parola si prin tastarea unui cod cunoscut doar de clientii agreati, era frecventat de VIP-uri din lumea politica si de afaceri. Nana Club avea camere speciale pentru doritorii de "servicii speciale". Continuarea in EVZ.

Protocolul PSD - UNPR: norocul, taxa de solidaritate si bunurile comune. Protocolul de sustinere semnat de PSD si UNPR are cinci puncte, printre care si votul UNPR pentru investirea Guvernului Ponta in sedinta de plen care va avea loc luni. La randul lor, social-democratii vor trebui sa sustina initiativa legislativa uneperista de inistituire a "taxei de solidaritate" pe averile foarte mari, in actuala sesiune legislativa. "Taxa de solidaritate" este o initiativa destul de controversata, care se potriveste, insa, ca o manusa guvernarii de stanga specifica PSD. S-a mai discutat in Parlament despre adoptarea impozitului pe averile mari, insa la vremea respectiva Senatul a respins initiativa, scrie Adevarul.

La Bucuresti nimeni nu agreaza MCV-ul. Cum va aborda noul Guvern subiectul delicat al Mecanismului de Verficare si Cooperare? Guvernele anterioare au incercat la un moment dat sa forteze ridicarea monitorizarii, amenintand cu denuntarea sa unilaterala. Consilierul prezidential pe atunci, Leonard Orban, facuse cateva aluzii la acest lucru, iar ministrul de externe in functiune, Teodor Baconschi, a declarat explicit ca Romania ar putea denunta unilateral mecanismul de supraveghere. Oficialii romani au renuntat insa destul de repede la acest tip de abordare, care nu promitea nimic pozitiv si au incercat o tactica mai subtila. Ei au admis ca MCV este ceva pozitiv, dar au solicitat ca el sa se aplice si altor state cum ar fi bunaoara Croatia care tocmai solicita incheierea negocierilor de aderare, relateaza Deutsche Welle.