"Blonda" lui Oprescu si o licitatie masluita. Expertii Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor verifica nu mai putin de sase plangeri depuse in urma organizarii unei licitatii de catre Administratia Strazilor Bucuresti (ASB). Mai mult, Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) sustine ca licitatia trebuie anulata, pentru ca Administratia a incercat sa modifice regulile in timpul jocului. Miza: un contract in valoare de 198 de milioane de lei, fara TVA, privind lucrari de proiectare, executie si administrare a semnalizarii rutiere orizontala si verticala, anunta EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

USL schimba macazul si inaugureaza axa Bucuresti-Moscova-Beijing. Traian Basescu, promotorul unei politici externe care s-a bazat in ultimii opt ani pe axa Bucuresti-Washington, se afla pentru prima data fata in fata cu un ministru de Externe, Andrei Marga, care-si asuma o noua axa: Bucuresti-Moscova-Beijing. Declaratiile noului ministru de Externe arata ca politica externa a USL se sprijina pe o altfel de filozofie privind relatiile internationale, pornind de la admiratia pe care o are Andrei Marga fata de Vladimir Putin si luand in calcul prioritatile acestuia: Rusia si China. Este prima declaratie de razboi a USL fata de Traian Basescu si in viitor principalul motiv de divergenta intre presedinte si noua majoritate. Primele declaratii ale profesorului Andrei Marga, ca viitor sef al diplomatiei romane, urmarite cu mare atentie de toti ambasadorii acreditati la Bucuresti, au facut apologia lui Vladimir Putin, informeaza Romania Libera.

Dezvaluirile care vor schimba conceptia despre alimentele sanatoase. Locul unde nasul electronic demasca falsul in mancare. Branza de capra din lapte de vaca sau branza de Sibiu facuta langa Bucuresti, smantana cu gelatina, parizer "umflat" cu sorici sau oua cu dioxina cancerigena. Sunt produse pe care le puneti in cosul de cumparaturi, fara sa stiti ca ar putea fi daunatoare sau ca pur si simplu va pacalesc. De acum inainte, producatorii trebuie sa fie atenti la ce ingrediente pun in mancare, pentru ca toate retetele pot fi verificate de autoritati la Institutul de Bioresurse Alimentare din Bucuresti, singurul centru de cercetare in domeniul alimentatiei din tara, cu dotari de ultima generatie. Aici se adreseaza atat producatorii care vor sa-si verifice marfa, dar si consumatorii, independent sau prin Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului. Integral in EVZ.

Nou scandal la Ministerul Educatiei. Acuzatii serioase de plagiat impotriva lui Ioan Mang. Asupra lui Ioan Mang, desemnat de Victor Ponta ministru al Educatiei, planeaza suspiciuni serioase de plagiat. Romania libera a identificat doua articole publicate de Mang in care acesta reproduce pasaje, tabele preluate din texte mai vechi care apartin altor autori. La audierea in comisiile de specialitate ale Parlamentului, Ioan Mang, propus de Victor Ponta pentru functia de ministru al Educatiei, a fost chestionat de un deputat in legatura cu activitatea profesionala a acestuia. Ioan Mang este senator PSD, dar de profesie inginer in domeniul calculatoarelor, fiind si profesor universitar la Universitatea Oradea. Parlamentarul Doinita Chircu a vrut sa stie ce va face ministrul desemnat al Educatiei in cazul in care se va dovedi ca acesta ar fi plagiat o alta lucrare stiintifica. Integral in Romania Libera.

Ponta in fruntea bucatelor. O atmosfera de toropeala, parlamentari plictisiti, discursuri lipsite de stralucire, o rumoare gererala si un bufet mult mai animat decat sala de plen. Asa a aratat ieri Parlamentul la votul de investitura al Cabinetului Ponta. Noul guvern a trecut acest examen cu succes: 284 de voturi "pentru" si 92 "impotriva". Sigur pe voturile sale, Ponta a reusit sa fie plicticos in primul sau discurs sustinut in fata parlamentarilor ca potential premier. Cei care l-ar fi ascultat, ar fi putut auzi ca este "prima persoana care a fost desemnata ca prim-ministru si care si-a serbat majoratul dupa decembrie 1989". Din pacate pentru Ponta, nici macar propriii sai colegi nu au reusit sa fie atenti prea mult timp, relateaza EVZ.

Traficul cu arme din spatele embargoului. State aflate sub embargo cheltuie miliarde pentru achizitionarea ilegala de arme. In ultimul deceniu, peste 2,2 miliarde de dolari in arme si munitii au fost exportate spre tari supuse unor astfel de sanctiuni. In iulie, la ONU urmeaza sa fie negociat un tratat international privind comertul cu arme clasice. Cifrele continute in noul raport al organizatiei umanitare Oxfam intitulat "Arta detaliului" demonstreaza in ce masura statele au incalcat flagrant 26 de embargouri internationale in vigoare in ultimul deceniu, embargouri decretate de ONU sau organizatii regionale. Si, in pofida acestor sanctiuni, mai multe tari au reusit sa cumpere un arsenal considerabil. Continuarea in Romania Libera.

Marea invazie spaniola. "Adevarul" va prezinta tot ce trebuie sa stiti despre cei 20.000 de iberici care au inceput sa ajunga in Bucuresti si despre modul in care acestia vor afecta viata in Capitala in urmatoarele 48 de ore. Paradoxal, intr-o perioada in care fotbalul romanesc e la pamant, Bucurestiul a ajuns capitala sportului-rege. Cel putin in urmatoarele 48 de ore, toate privirile vor fi atintite asupra Romaniei. Incepand de ieri, pe Aeroportul "Henri Coanda" au inceput sa aterizeze primele zboruri dintre cele 60 care ii vor aduce la Bucuresti pe fanii lui Atletico Madrid si pe cei ai lui Athletic Bilbao, relateaza Adevarul.

Dosarul "Posta" - finalul unei afaceri "netimbrate". Fostii sefi ai Postei Romane sunt pe punctul de a afla prima sentinta a instantei in controversatul dosar penal care a scos la iveala prejudiciul de aproape patru milioane euro adus institutiei. Tribunalul Bucuresti se apropie de finalizarea cercetarii judecatoresti si de pronuntarea verdictului in primul dosar de coruptie al fostului sef al Postei Romane, Dan Mihai Toader, trimis in judecata in 2009 de procurorii anticoruptie pentru abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave. In acelasi dosar mai este judecat pentru complicitate la abuz in serviciu si spalare de bani chiar controversatul Marcel Pacuraru, om de afaceri apropiat de Sorin Ovidiu Vintu. Maine ar putea fi ultimul termen al procesului de fond daca Pacuraru nu va fi iarasi internat in spital, scrie Romania Libera.

Sectorul public este suveran in Romania. Asa numita "reintregire" a salariilor se adreseaza doar unei treimi din numarul total al angajatilor din Romania, sectorul privat continuand sa sufere pana cand economia va cunoaste un reviriment real. Consensul cu privire la cresterea salariilor pune in umbra un aspect mai putin fericit: deficitul bugetar va creste. Nici incasarile suplimentare la bugetul de stat, nici cresterea productivitatii nu ar ingadui o crestere a salariilor, care va fi posibila pur si simplu prin cresterea deficitului. Ministrul desemnat al Finantelor, Florin Georgescu, a vorbit explicit despre "majorarea deficitului bugetar, respectand tinta limita de 3% in relatia cu Uniunea Europeana", scrie Deutsche Welle.

Apuseni. Muntii in care frumusetea nu apune niciodata. Un cap de pod pe care tarani rumeni in obraji isi vand bunatatile te anunta ca ai ajuns in Garda de Sus. Autobuzul opreste cu zgomot si aici coboara multa lume, cei mai multi indesandu-se pe usa prea mica pentru rucsacurile lor. Esti la poarta de intrare intr-o lume dubla, in care vei cunoaste muntii si pe dinafara si pe dinauntru, iar motii te vor impresiona cu bucatele si priceperea lor. Te afli exact pe podul pe sub care Ariesul cel rapid si lacom rapeste apele curate ale Gardei si pleca cu ele la vale, neinduplecat. Inalti privirea pentru a zari ceva varfuri muntoase, dar deocamdata nu ai privilegiul acesta. Continuarea pe GreatNews.ro