Grecia: Creditorii internationali au blocat un miliard de euro din imprumutul extern prevazut initial la 5,2 miliarde de euro. Grecia va primi joi doar 4,2 miliarde de euro din imprumutul extern prevazut initial la 5,2 miliarde de euro, in timp ce tara traverseaza o perioada de incertitudine politica, a dezvaluit pentru AFP o sursa guvernamentala europeana. "Miliardul de euro suplimentar, asa cum era prevazut intial, nu era imediat necesar", a precizat sursa guvernamentala. Responsabilii zonei euro ar trebui sa valideze miercuri seara eliberarea acestei transe de imprumut, insa incertitudinile care planeaza asupra Greciei au determinat anumite tari sa ceara asigurari. "Nu este vorba de un blocaj. Transa de bani trebuie eliberata", a declarat aceeasi sursa, care a recunoscut ca impasul politic in care se afla Grecia "ingrijoreaza lumea intreaga". Consilierul economic al guvernului grec, Ghikas Hardouvelis, si-a exprimat ingrijorarea in privinta acordarii sau nu a acestei transe de imprumut. Mai multi responsabili europeni au afirmat ca Atena va trebui sa-si respecte angajamentele fata de creditorii internationali daca vrea sa ramana in zona euro.

Martor in procesul lui Anders Breivik: Breivik striga de bucurie in timp ce tragea asupra tinerilor aflati pe Insula Utoya. Anders Behring Breivik striga de bucurie in timp ce tragea asupra tinerilor aflati pe Insula Utoya, a declarat miercuri o femeie care a supravietuit in urma atacului de anul trecut, din regiunea capitalei norvegiene, in care au fost ucise 69 de persoane, relateaza AFP. Tonje Brenna a povestit tribunalului din Oslo cum, refugiata intr-un colt al falezei, a auzit strigatele de bucurie ale atacatorului, in timp ce cadavrele se prabuseau in jurul ei, pe 22 iulie 2011. "Sunt absolut convinsa ca am auzit strigate de bucurie", a afirmat tanara de 24 de ani, prima supravietuitoare a atacului care a depus marturie impotriva atacatorului norvegian. Asezat in boxa, la doar cativa metri de ea, Breivik, care nu a parut afectat de emotii de la inceputul procesului sau, a dat din cap in semn de dezaprobare in momentul depunerii marturiei secretarei generale a Miscarii Tineretului Laburist (AUF). Desi judecatorii ii pun la indoiala sanatatea mintala, Breivik a negat ca ar fi ras in timpul atacului armat. "De ce as fi ras cand ma aflam acolo? Nu este adevarat. Este oribil. Nu as fi zambit", a declarat el in fata Curtii. Chiar daca refuza sa pledeze vinovat, extremistul de dreapta, in varsta de 34 de ani, recunoaste ca a deschis focul asupra membrilor AUF reuniti la o tabara de vara pe Insula Utoya, imediat dupa ce a detonat o bomba langa sediul Guvernului din Oslo. Cele doua atacuri, pe care afirma ca le-a comis pentru a apara Norvegia de islam si multiculturalism, s-au soldat in total cu 77 de morti. Judecatorii tribunalului din Oslo vor da un verdict final in acest caz in luna iulie.

Francois Hollande isi va reduce salariul cu aproximativ 30%. Noul presedinte francez, Francois Hollande, va emite un decret prin care isi va reduce propriul salariu si pe cel al membrilor de cabinet, informeaza The Guardian, fiind asteptata o reducere de 30%. Mutarea presedintelui francez vine in contrast cu decizia fostului presedinte Nicolas Sarkozy, care si-a oferit o marire de 170% la preluarea functiei. Un alt set de masuri prevazut de Francois Hollande reprezinta eliminarea scutirilor de taxe pentru cei bogati, dar si inghetarea pretului la combustibili timp de trei luni pentru a usura buzunarele natiunii. Totodata, Hollande a lasat sa se inteleaga ca va continua sa locuiasca in apartamentul sau, desi este putin probabil sa se intample acest lucru din cauza protocolului de securitate.

Grecia: Alexis Tsipras a anuntat ca nu va forma un guvern de coalitie. Liderul stangii radicale Syriza, Alexis Tsipras, a anuntat miercuri ca va renunta sa formeze un guvern de coalitie, dupa ce a esuat sa formeze o majoritate "pentru un guvern de stanga", care sa se opuna masurilor de austeritate, informeaza AFP. "Nu ne puteam realiza visul de a avea un guvern de stanga pentru ca nu aveam o majoritate. Joi, voi incredinta mandatul presedintelui si vom continua sa participam la procedurile prevazute in Constitutie", a declarat liderul stangii radicale in fata grupului sau parlamentar, dupa intalnirea pe care a avut-o cu liderii partidelor din Grecia. Pentru a alcatui o alianta de stanga, Alexis Tsipras s-a intalnit cu liderii partidelor de stanga: comunistii KKE au refuzat orice colaborare cu Syriza, la fel ca si stanga democratica sau Partidul Verzilor, care nu au reusit sa obtina 3% din voturi pentru a intra in Parlament.

Un avion rusesc cu 44 de persoane la bord a disparut in Indonezia. Un avion rusesc Suhoi Superjet-100 cu 44 de persoane la bord a disparut miercuri, in timpul unui zbor demonstrativ in apropiere de Jakarta (Indonezia), au anuntat autoritatile indoneziene citate de RIA Novosti. Autoritatile indoneziene au sugerat ca este posibil ca avionul sa fi fost deturnat sau sa se fi prabusit in munti din cauza vizibilitatii scazute. Avionul Suhoi Superjet-100 se afla in timpul unui zbor demonstrativ. Comunicarea dintre turnul de control si aeronava s-a intrerupt dupa 20 de minute de la decolare, la scurt timp dupa ce pilotii au cerut permisiunea sa coboare de la 3.000 de metri altitudine la 1.800 de metri. Pilotii au inceput procedura si au disparut de pe radar inainte de a atinge altitudinea dorita. Manevra a avut loc intr-o regiune muntoasa, la circa 100-120 de km distanta de capitala indoneziana Jakarta. "Avionul a disparut de pe ecranele radarelor in regiunea Bogor (sudul Jakartei). Continuam cautarile si nu stim daca s-a prabusit sau nu", a declarat pentru AFP Gagah Prakoso, purtatorul de cuvant al Agentiei nationale pentru operatiuni de salvare, informeaza Mediafax. Avionul efectua un zbor demonstrativ organizat special pentru prezentarea meritelor noului model civil de avion Superjet 100 (SSJ100), fabricat de catre grupul rus Suhoi, care tocmai a obtinut certificarea pentru Europa. Persoanele de la bord erau invitate sa ia parte la acest zbor, a precizat Herry Bakti, insarcinat cu transportul aerian in cadrul Ministerului Transporturilor. "Avionul trebuia pur si simplu sa efectueze un zbor deasupra regiunii, dupa care sa aterizeze pe aeroportul Halim" din Jakarta, de unde a decolat cu putin timp inainte, a precizat acesta pentru AFP. "Am pierdut toate comunicatiile cu avionul, atat cele radar, cat si cele radio, catre ora 14.50 (10.50, ora Romaniei), dar continuam cautarile. Nu putem confirma daca s-a prabusit sau nu", a adaugat oficialul. Zborul de demonstratie facea parte dintr-un turneu international organizat de catre Suhoi, in cadrul caruia avionul urma sa fie dus in Kazahstan, Pakistan, Myanmar, Laos si Vietnam, potrivit Ambasadei Rusiei la Jakarta, care nu a putut fi contactata miercuri seara.