Armele hipersonice americane reprezinta o amenintare pentru Rusia - Dmitry Rogozin. Cercetarile americane in domeniul armelor hipersonice care ar trebui sa ajunga la un rezultat concret pana in 2015 reprezinta o amenintare serioasa in special la adresa Rusiei, a declarat vineri vice-premierul Dmitry Rogozin. Pornind de la proiectele americanilor, Rusia isi propune sa puna bazele unui competitor national care sa construiasca arme hipersonice. La inceputul acestui an India anuntase ca are un proiect comun cu Rusia pentru crearea unei rachete hipersonice ca succesor ar rachetei sale supersonice de croaziera BrahMos. Rusia a facut cercetari in perioada sovietica in realizarea armelor hipersonice, dar nu a produs pana acum acest tip de armament, scrie Ria Novosti.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Hotnews

A treia incercare de formare a guvernului din Grecia a esuat. Liderul socialistilor greci Evangelos Venizelo a anuntat ca abandoneaza incercarea de a forma un guvern nou. Venizelo este al treilea lider care incearca sa adune o coalitie de guvernare dupa alegerile neconcludente de duminica. Incercarile sale de discutie si negociere cu celelalte partide au esuat, iar opiniile raman divizate asupra planului de austeritate cerut de UE si FMI in schimbul salvarii Greciei. Criza datoriilor este la un pas de a scoate Grecia din zona euro. Evangelos Venizelo va anunta maine in mod oficial presedintele Karolos Papoulias de insucces si spera ca acesta va reusi sa puna presiune pe partide in timpul intalnirii programate pentru duminica, pentru ca acestea sa isi asume responsabilitatea. Analistii sunt totusi sceptici asupra sanselor pe care preseditele le are in obtinerea unei coalitii de salvare nationala. Daca si aceasta ultima incercare esueaza se vor organiza noi alegeri. Alegerile de duminica au aratat o preferinta a electoratului pentu partidele ce se pronunta impotriva planului de austeritate si impotriva partidelor aflate pana acum in coalitia de guvernare, anunta BBC.

Slovenia a aprobat un set de masuri de austeritate pentru stabilizarea financiara a tarii. Parlamentul Sloveniei a votat vineri o revizuire a bugetului pe 2012 si a adoptat un set de masuri de austeritate care sa duca la stabilizarea financiara a tarii si sa ii reduca deficitul fiscal. Potrivit premierului Janez Jansa, acesta este primul pas pe calea iesirii din criza si va fi dublat de masuri care sa impulsioneze economia. Joi, guvernul a semnat un protocol cu sindicatele pentru diminuarea cu 8% a salariilor din sectorul bugetar, taierea bonusurilor pentru perioada de concedii si reducerea beneficiilor din serviciul de sanatate, informeaza AFP.

Un avion de lupta disparut in cel de-al doilea razboi mondial a fost descoperit in Sahara. Un avion de lupta intr-o stare de conservare extraordinara a fost descoperit in desertul Sahara, la 70 de ani dupa ce a disparut in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Avionul P-40 Kittyhawk de fabricatie americana a fost gasit de un polonez care lucra pentru o exploatare de pertrol, la o distanta de peste 320 km de primul oras. Se crede ca pilotul, Dennis Copping in varsta de 24 de ani in 1942, a intampinat probleme in timpul zborului dar a reusit sa aterizeze pe nisip. Istoricul militar Andy Saunders considera ca acesta a supravietuit impactului. Argumentul sau este prezenta unei parasute agatate de o parte a avionului pentru crearea unui adapost. In plus, radioul si bateriile erau scoase din interiorul avionului ca si cum pilotul a incercat sa le foloseasca dupa aterizare. Totodata, ramasitele lui Dennis Copping nu s-au descoperit in zona. Cel mai probabil acesta a plecat prin desert incercand sa gaseasca o cale de scapare si ar fi murit in incercarea sa. Andy Saunders considera acesta descoperire a fi echivalentul aviatic al mormantului lui Tutankhamon, scrie MSNBC.

Israel: Presedintele Shimon Peres a fost operat cu succes de hernie. Presedintele israelian Shimon Peres a fost operat vineri de hernie abdominala la centrul medical Sheba. Peres a descoperit hernia in timpul vizitei efectuate in Canada, dar nu si-a intrerupt programul intorcandu-se in tara vineri asa cum era programat. Potrivit medicilor, operatia s-a realizat cu succes iar presedintele va fi externat cel mai probabil duminica, anunta Haaretz.com.