In Grecia, discutiile cu privire la constituirea unui guvern format din tehnocrati si sustinut de majoritatea parlamentarilor vor continua marti. Presa internationala vorbeste despre o posibila "schisma monetara" si precizeaza ca politicienii joaca periculos la cacealma, mai ales ca acestia par incapabili sa lase deoparte interesele electorale si sa formeze cat mai curand un guvern. Un nou guvern i-ar permite, de asemenea, Greciei sa primeasca o noua transa de imprumut in luna iunie, in valoare de 8 miliarde de euro.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

"Grecia: ultimele negocieri inainte de intoarcerea la urne", scrie Le Figaro. In ciuda situatiei financiare critice, partidele politice din Grecia par incapabile sa lase deoparte interesele electorale. Grecia nu mai detine decat 2 miliarde de euro in cuferele sale. Este putin daca Grecia continua sa plateasca salariile celor 800.000 de functionari publici - 400.000 in 1981, la venirea socialistilor la putere. Pentru a putea respecta termenele, statul trebuie sa primeasca o transa de 8 miliarde de euro din partea creditorilor internationali in luna iunie. Aceasta suma va fi eliberata doar dupa ce reprezentantii BCE, FMI si EU vor constata ca reformele structurale au fost implementate cu succes. Grecia sta pe loc de doua luni, fiind paralizata de propriul proces electoral. Asadar, situatia financiara a Greciei este critica si risca sa fie declarata in stare de faliment pe 30 iunie.

Liderul socialist grec Evangelos Venizelos si-a exprimat luni pesimismul in legatura cu formarea unui guvern de coalitie, insa a cerut partidelor care participa la negocieri sa se lupte pentru a obtine o solutie, relateaza Reuters. De asemenea, stanga radicala Syriza a respins luni propunerea presedintelui Greciei de formare a unui guvern de tehnocrati, pentru a evita repetarea alegerilor in cateva saptamani.

"Niciun progres in negocierile coalitiilor grecesti", scrie BBC News. Negocierile pentru formarea unui nou guvern au esuat dupa o ora de discutii, insa vor continua marti, dupa ce alte trei incercari de formare a unui nou guvern s-au terminat fara niciun rezultat. Stanga radicala Syriza, al doilea mare ocupant al fotoliilor din Parlamentul grec, nu a participat la discutii si a declarat ca nu se va alatura unei coalitii care va recurge la reduceri suplimentare.

"Iesirea Greciei din zona euro, un semn rau pentru Europa", informeaza BBC News. Iesirea Greciei din zona euro ar reprezenta un semn "foarte negativ" pentru restul Europei, a avertizat comisarul european pentru Afaceri Monetare, Joaquin Almunia. El a precizat ca "duopolul" franco-german in politica zonei euro a subminat rolul Uniunii Europene in gestionarea crizei. Almunia a afirmat ca Parlamentul European a fost, intr-o anumita masura, marginalizat de Franta si Germania.

"Ticaie ceasul pentru sperantele Greciei de a forma o coalitie", scrie CNN. Eforturile Greciei de a forma o coalitie guvernamentala au esuat luni, ceea ce ar putea duce tara mai aproape de o iesire din zona euro. Presedintele grec Karolos Papoulias a convocat pentru marti principalele trei partide pentru a cauta o solutie. Karolos Papoulias a adus in discutie posibilitatea formarii unui guvern condus de tehnocrati, cu sprijin din partea partidelor politice, potrivit liderului partidului socialist Pasok. Grecia are termen pana joi fie sa formeze un nou guvern fie sa organizeze noi alegeri parlamentare. In lipsa unui guvern, Grecia ar putea ramane fara bani pentru plata datoriilor catre creditorii internationali si ar putea iesi din zona euro.

"Politicienii greci trebuie sa puna capat impasului si sa formeze un guvern, in timp ce pietele financiare se prabusesc", titreaza The Telegraph. Politicienilor din Grecia li s-a cerut sa ia "decizia corecta" pentru a evita "consecintele teribile" ale impasului in care se afla si pentru a evita iesirea Greciei din zona euro. Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a declarat ca Europa nu poate decat "sa spere" pentru un acord politic la Atena, dupa ce euro a atins cel mai mic nivel in raport cu lira in ultimii trei ani si jumatate. Raoul Ruparel, director al Open Europe, a declarat ca Grecia va trimite un semnal ingrijorator pietelor in cazul in care nu ramburseaza din obligatiuni. "Fondul Monetar International si-ar putea retrage sprijinul financiar acordat daca Grecia nu-si va onora datoriile", a adaugat Ruparel.

"Liderii europeni si pietele financiare se pregatesc pentru iesirea Greciei din zona euro", noteazaThe Guardian. Pietele financiare se pregatesc pentru o posibila iesire a Greciei din zona euro, dupa o zi de turbulente politice si economice. Elita politica a Europei a admis pentru prima data ca mentinerea intacta a monedei unice in Grecia s-ar putea dovedi imposibila. Actiuni, petrol, euro, toate s-au vandut pe fondul asteptarilor partidelor anti-austeritate, care ar putea acumula sprijin suplimentar pentru o a doua runda de alegeri, ce ar putea avea loc luna viitoare. In timp ce politicienii joaca periculos la cacealma, o posibila "schisma monetara" ar putea creste costurile de imprumut pentru Spania si Italia.

"Zona euro are 'intentia ferma' de a pastra Grecia in zona Euro", informeaza Le Monde. Tarile membre ale zonei euro "au intentia ferma de a pastra Grecia" in uniunea monetara, a asigurat luni presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Junker, dupa o intalnire a ministrilor de finante la Bruxelles. "Posibilitatea ca Grecia sa iasa din zona euro nu a reprezentat subiectul unei dezbateri, nimeni nu a sustinut acest lucru in timpul reuniunii", a subliniat el. Junker a insistat ca Grecia trebuie sa formeze un nou guvern si ca grecii trebuie sa faca sacrificii in continuare, deoarece "reformele structurale sunt necesare mai mult ca oricand".