Milioane de euro din gunoaie de doi bani. Iridex Grup a castigat, cu oferte anticoncurentiale, licitatia de concesionare a gropii de gunoi ecologice a Bacaului. Firma a cerut numai un ban pentru sortarea tonei de gunoi, dar ar putea ajunge sa castige peste 50 de milioane de lei. Firmele specializate in operarea gropilor de gunoi aplica, mai nou, trucurile asfaltatorilor, pentru a castiga incorect licitatiile pentru administrarea gropilor de gunoi ale marilor orase. Profitand de faptul ca se puncteaza fiecare lucrare in parte, smecherii pun preturi derizorii la majoritatea operatiunilor, pentru a castiga maximum de puncte si "umfla" costurile la una, cel mult doua dintre operatiuni. In acest mod, firma se asigura si ca va castiga licitatia, dar si ca va obtine profitul. Metoda este ilegala, legea si regulamentele impun ca ofertantii sa dovedeasca ca pot face fiecare operatiune in parte cu profit, tocmai ca sa nu recurga la dumping pentru a castiga licitatia. De multe ori insa, functionarii din comisiile de licitatii ale primariilor, inchid ochii, din incompetenta sau poate din interes, si declara castigatoare tocmai oferta "trucata", scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Jurnalist Realitatea TV batut in scara blocului. Jurnalistul, angajat la Realitatea TV, a fost agresat de doi barbati. Unul dintre ei purta cagula, iar celalalt sapca. "Ambii erau niste oameni corpolenti, sportivi. Erau bine facuti", asa si-a descris ziaristul agresorii. Bucura sustine ca nu i-au luat nici banii, nici telefonul pe care il avea asupra sa. "In scara blocului lumina era stinsa, desi la noi, de obicei, e tot timpul aprinsa. Individul, un baiat foarte corpolent, cu sapca pe cap, trasa in jos, m-a abordat si... Prima conversatie a fost un pumn in ochi, care mi s-a umflat. Mi-a spus ceva surprinzator: <>. Dupa care a venit un altul care avea pe fata o cagula si mi-a mai aplicat o mica corectie: o bata peste maini", a povestit Bucura. Pe scara au iesit vecinii speriati, care au sunat la Politie, anunta Adevarul.

Povestea unui imens esec: ratarea investitiei Mercedes in Romania. Romania a pierdut in urma cu trei ani ocazia unica de a avea o uzina Mercedes pe teritoriul ei. Nemtii au ales in cele din urma o mica localitate din Ungaria, unde au adus investitii de 1,2 miliarde de euro si 5.000 de locuri de munca. Care au fost atuurile ungurilor in fata romanilor? Vantul bate cu putere, umfland hainele pe muncitorii care coboara din masinile personale si se indreapta relaxati spre Kapu 1 (poarta 1). Sunt in fata parcului industrial de 800 de milioane de euro al celor de la Daimler. Totul e la scara mega. Parcarile care inconjoara halele de productie sunt pline de automobile B-Class proaspete, a caror vopsea scanteiaza pentru prima oara sub razele soarelui. Pe pista care inconjoara parcul industrial se aude fosnetul rotilor care ruleaza cu viteza mica cand intr-o directie, cand in cealalta. Li se face rodajul. Cateva tiruri platforma sunt pline ochi cu masini, pregatite sa plece spre toate colturile Europei. Undeva in departare, intr-o parte a parcului industrial, se vad niste cosuri de unde iese un fir de abur. In fata mea o sigla uriasa Mercedes se invarte mandra pentru a fi vazuta din toate directiile. Pe autostrada M5, cand te apropii de breteaua de intrare in oras sunt reclame uriase cu imaginea unei masini Mercedes B-Class langa care e scris: "Made in Kecskemet", informeaza Romania Libera.

Lipsa de solidaritate = ruina unei natiuni. In dezacord cu propriul program de austeritate, vocile cele mai sonore ale PDL acuza astazi guvernul ca nu "reintregeste" salariile si ca se limiteaza la masuri incomplete. Declaratiile fostului premier Emil Boc surprind prin lipsa de atasament fata de propriul program de reforme. Daca este fireasca critica la adresa ministrului Ioan Mang, este nepotrivit modul in care fostul premier cauta sa decredibileze politica economica a guvernului. Ca initiator al unor masuri de austeritate menite sa limiteze deficitele structurale, un politician ca Emil Boc ar trebui sa respire usurat ca noul Guvern nu da curs unor cheltuieli nemasurate. Ar trebui cel putin in sinea lui sa fie impacat si sa-si indrepte criticile in alte directii. Fostul premier face in schimb declaratii mai potrivite unui politician din tabara stangii: "La nici o saptamana de la instalare, a atras atentia liderul PDL, Guvernul Ponta fugareste leul in fiecare zi, iar potentiala majorare a salariilor bugetarilor este deja inghitita sau pe cale sa fie inghitita de inflatie si de majorarea cursului". Sau in alta varianta: "Nu vor mai fi multe zile pana cand vom constata ca majorarea salariilor va fi mancata de inflatie si curs", scrie Deutsche Welle.

Un cercetator roman a vazut cum alearga atomii in molecula. O echipa de cercetatori, din care face parte si un roman, a reusit in luna martie sa surprinda pentru prima data in istorie cum se misca atomii intr-o molecula. Aplicatiile multiple ale uluitoarei descoperiri sunt inca dezbatute. Cosmin Blaga, cercetator la Ohio State University, e putin racit. A prins, asa, o gripa de primavara, de asta, la telefon, glumeste: "Am racit ca un copil". Pare un om normal, cu picioarele pe pamant. Desi poate vorbi despre necunoscute din fizica la un nivel pe care nu oricine il poate pricepe. Cosmin e singurul roman care a vazut, pentru prima data in istorie, cum "alearga" atomii intr-o molecula. Face parte dintr-o echipa de oameni de stiinta care a reusit sa "filmeze", concret, cu aparatura speciala cu laser cum au loc reactiile la nivel atomic. O descoperire anuntata in luna martie, ale carei dimensiuni multiple inca mai sunt discutate. De ce a plecat romanul in SUA nu e un secret. Aici, in anii 2000, cand Cosmin a terminat facultatea, cercetarea in domeniul sau, al laserelor, era practic inexistenta. Dar acum, spune cercetatorul, intr-un interviu acordat in exclusivitate EVZ, e optimist in ce priveste domeniul fizicii in Romania.

Motivare soc in dosarul politistilor "spagari" de la Albita. Citeste cum judecatorul dinamiteaza dosarul. Dosarul politistilor de frontiera de la Albita a fost restituit la DNA Bucuresti pentru ca cei patru procurori care au anchetat cazul nu ar fi stabilit concret ce mita au luat oamenii legii, nu ar fi descris faptele, nu ar fi identificat nicio persoana care a dat mita. In luna aprilie 2011, 47 de politisti au fost trimisi in judecata de procurorii DNA Bucuresti pentru infractiuni de coruptie. Judecatorul Curtii de Apel Iasi, care a decis in aprilie 2012 restituirea dosarului la DNA, motiveaza pe 54 de pagini ce "greseli" au facut procurorii in cursul urmaririi penale si la intocmirea rechizitoriului. Astfel, magistratul sustine ca desi procurorii anticoruptie mentioneaza in rechizitoriu ca politistii de frontiera de la Albita au luat mita de 700 de ori, anchetatorii nu au reusit sa identifice nici macar o persoana care a dat bani sau alte bunuri, informeaza Adevarul.

Ungureanu: Imi doresc sa nu vad Romania tranzactionata in piata pe un pumn de arginti. Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a declarat, miercuri, la Zalau, ca nu isi doreste sa vada "Romania tranzactionata in piata pe un pumn de arginti" si nici "tradata pentru interese meschine", scrie Mediafax. "Imi doresc sa nu vad Romania data populismului politic, sa nu vad aceasta tara tranzactionata in piata pe un pumn de arginti, sa nu o vad tradata pentru interese meschine", a declarat Mihai Razvan Ungureanu la Zalau, unde a participat la lansarea candidatilor PDL Salaj. El a afirmat ca, "timp de patru ani, PDL a facut eforturi foarte mari si sacrificii si mai mari, adica exact ceea ce trebuie pentru ca Romania sa nu cada in deziluzie si sa nu isi piarda speranta". "Cei care am primit mandatul in februarie am stiut de ce venim la guvernare: pentru ca aceasta tara sa isi regaseasca suflul. Va doresc sa va uitati in ochii celui pe care il veti vota si sa ii spuneti: "Ai promis, fa!", a spus el, scrie Romania Libera.