Boris Tadic: Alegerile din 20 mai reprezinta "un referendum pentru Uniunea Europeana". Partidul Democrat din Serbia (DS), condus de Boris Tadic, a anuntat joi ca al doilea tur al alegerilor prezidentiale programat in data de 20 mai reprezinta de fapt "un referendum pentru aderarea la Uniunea Europeana". In primul tur al alegerilor Tadic a ocupat primul loc cu 26.8%, iar populistul Tomislav Nikolic 25.6%. Boris Tadic a demisionat pe 6 aprilie din functia de presedinte al Serbiei pentru a grabi noile alegeri. In dese randuri a declarat ca daca sarbii il vor vota pentru al treilea mandat va mentine tara pe calea integrarii europene, scrie AFP.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Hotnews

Prima masura a Guvernului francez: Scaderi de salarii pentru Hollande si cei 34 de ministri. Noul guvern francez de stanga si-a inceput activitatea joi promitand sa combata masurile de austeritate excesiva si o intrebuintare mai chibzuita a banilor publici. Prima masura adoptata a fost taierea cu 30% a salariului presedintelui Francois Hollande si a tuturor ministrilor. Reducerea salariilor inaltilor demnitari a fost decisa intr-o intalnire la care au participat toti cei 34 de ministri, la o zi dupa ce guvernul german a anuntat cresterea salariilor ministrilor proprii si a celui primit de cancelarul Angela Merkel. Pierre Moscovici, noul ministru de finante francez a reiterat solicitarea presedintelui adresata Berlinului si altor capitale europene de a revedea pactul privind un nou cod fiscal discutat in luna martie, in sensul introducerii de masuri pentru crestere economica alaturi de angajamentul stabilit pentru reducerea deficitului. Hollande si guvernul sau au preluat conducerea tarii intr-un moment de stagnare a economiei nationale, cu o rata a somajului de aproape 10% intr-un context in care zona euro se lupta sa controleze criza datoriilor, anunta Reuters.

Liderul opozitiei siriene Burhan Ghalioun si-a anuntat demisia de la conducerea Consiliului National. Seful Consiliului National Sirian (SNC) si principalul lider al opozitiei, Burhan Ghalioun, si-a anuntat joi demisia, hotarat sa plece cat mai curand dupa ce i se va gasi un inlocuitor. Decizia vine dupa ce mai multi membri ameninta cu retragerea, deteriorand eforturile de a prezenta un front unit impotriva presedintelui Bashar al-Assad. "Voi demisiona cat mai curand posibil, dupa ce un nou candidat va fi ales, prin consens sau prin noi alegeri si voi continua sa lucrez pentru a servi revolutia din postura de membru al consiliului", a declarat Ghalioun. Revoltele din Siria sunt departe de a se termina. Presedintele Bashar al-Assad declara miercuri in cadrul unui interviu ca atacurile teroriste au crescut ca numar dupa ce observatorii ONU au venit in tara sa, informeaza The Guardian.

NASA anunta existenta a 4.700 de asteroizi in apropierea Pamantului. Potrivit unui comunicat emis de NASA, aproximativ 4.700 de asteroizi destul de mari se afla in apropierea Pamantului, astfel incat pot reprezenta un risc. Estimarea a fost facuta in urma studierii datelor colectate de un telescop aflat pe orbita. Asteroizii au peste 100 de metri si se pot apropia de Pamant la o distanta de 8 milioane de km (adica la o distanta de 20 de ori mai mare decat cea dintre Pamant si Luna). Cu toate acestea, astronomii NASA asigura ca nu exista motive de panica. Impactul unui asteroid de 40 de metri cu Pamantul ar echivala cu cel al detonarii unei bombe nucleare, iar cel a unui asteroid de 2 km ar insemna distrugerea masiva a mediului inconjurator la scara globala, conform NASA, scrie CNN.

Procesul lui Ratko Mladic a fost amanat din cauza erorilor comise de procurori. Judecatorul procesului in care Ratko Mladic este acuzat de genocid a amanat joi pe termen nelimitat cazul, dupa ce au aparut mai multe erori comise de procurori. Avocatul lui Mladic a cerut o suspendare de sase luni pentru strangerea tuturor probelor. In prima zi a procesului inceput la Tribunalul Penal International de la Haga, fostul comandant al armatei a afisat o atitudine amenintatoare la adresa supravietuitorilor, fara sa prezinte vreo remuscare pentru crimele comise. Procurorii sustin ca intre crimele orchestrate de Mladic se inscrie si masacrarea a 8000 de musulmani in orasul bosniac Srebrenica, anunta FoxNews.