Obama il preseaza pe liderul afgan Hamid Karzai sa incheie pacea cu talibanii. Barack Obama foloseste prilejul oferit de summnitul NATO aflat in derulare pentru a pune presiune asupra presedintelui afgan Hamid Karzai in vederea stabilirii unei intelegeri politice cu talibanii. Obama a zburat sambata seara la Chicago dupa 24 de ore de negocieri cu liderii G8 legate in special de criza din zona euro, discutiile incluzand insa si alte aspecte, intre ele situatia din Afganistan. Aliatii americanilor doresc o iesire cat mai grabnica din tara afganilor, iar sarcina lui Obama este de a discuta atat cu Krazai cat si cu aliatii NATO un calendar pentru retragerea totala din Afganistan. Aproape toate fortele internationale au planificata retragerea pana la finele anului 2014, dupa ce in Afganistan vor avea loc noi alegeri la care actualul presedinte Hamid Karzai nu va mai participa. Administratia Obama spera ca odata cu summitul de la Chicago sa poata anunta un rezultat pozitiv al negocierilor dintre afgani si talibani. Sperantele au fost insa spulberate dupa ce talibanii au parasit negocierile in luna martie, scrie The Guardian.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Alegeri prezidentiale in Serbia: Tomislav Nikolic obtine 49.4% din voturi, Boris Tadic doar 47.4% - primele estimari. Candidatul populist Tomislav Nikolic conduce cu 49.4% in cursa prezidentiala din Serbia, in fata fostului sef al statului Boris Tadic care a obtinut doar 47.4%, potrivit primelor estimari realizate duminica seara de catre institutele de sondaj. Prezenta la vot a fost mai scazuta decat in primul tur de scrutin, doar 41,5% din cei 6,7 milioane de votanti sarbi exprimandu-si dreptul la vot. Rezultatul este unul neasteptat intrucat pro-europeanul Tadici era favorit in castigarea celui de-al doilea tur de scrutin. Tadici era cotat cu 58% din preferintele electoratului in timp ce Nikolic doar cu 42%. Actualul presedinte aflat in functie de 8 ani a promis in campanie ca in noul mandat va reusi sa negocieze pentru tara sa conditiile de aderare la UE. Serbia a primit in luna martie statutul de stat candidat la accederea in UE si asteapta stabilirea unei date pentru inceperea efectiva a negocierilor. Nikolic a incercat in timpul campaniei sa capteze nemultumirile sarbilor datorate starii proaste in care se gaseste economia si a ratei uriase a somajului care a ajuns la 24%. Fost aliat al celebrului Slobodan Milosevic, Tomislav Nikolic s-a aliat in runda a doua a alegerilor cu un partid ostil apropierii de Uniunea Europeana, anunta AFP.

Efectele incalzirii globale: In zona Arctica gazul metan patrunde in atmosfera prin mii de gauri formate in gheata. Oamenii de stiinta au descoperit mii de locuri in zona Arctica pe unde gazul metan aflat de milenii sub stratul gros de gheata se strecoara in atmosfera datorita topirii ghetii. Cercetatorii considera ca acest fapt poate avea un impact important asupra schimbarii climatului. Metanul este al doilea gaz important cu efect de sera dupa dioxidul de carbon, iar nivelul lui in aer este in crestere dupa ce in ultimii ani s-a aflat la cote stationare. Pe Pamant exista multe surse care elibereaza gazul metan, unele naturale iar altele create de om, cum sunt depozitele de deseuri, informeaza BBC.

Bulgaria nu va intra in conflict cu Romania pentru gazele naturale din Marea Neagra - ministrul bulgar al economiei. Bulgaria nu intentioneaza sa intre in conflict cu Romania asupra depozitelor de gaze naturale aflate in Marea Neagra, anunta Delyan Dobrev, ministrul bulgar al Economiei, Energiei si Turismului. Dobrev se refera la problema unei suprafete de 17 km patrati bogata in resurse naturale care a fost ridicata de ministrul roman al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu in primavara lui 2012. Romania a declarat deja ca disputa poate fi dusa in fata curtilor internationale de arbitraj care pot rezolva problema bazandu-se pe principiul distantelor egale. Romania a mai castigat in acest fel o disputa similara pe care a avut-o cu Ucraina. Bulgaria insista insa ca totul trebuie sa se rezolve pe cale amiabila prin discutii. Potrivit lui Dobrev, guvernul sau a initiat recent o reformulare a moratoriului privind extractia si exploatarea gazelor, care a intrat in vigoare la inceputul anului 2012. Tot Dobrev aminteste ca Romania a descoperit 40 miliarde de metri cubi de gaz in zona sa de exploatare din Marea Neagra si ca Bulgaria este si ea gata sa inceapa cautarile sperand in rezultate spectaculoase, scrie Novinite.

Pretul petrolului iranian poate ajunge la 160 dolari/baril din cauza sanctiunilor internationale. Ministrul iraninan de finante considera ca pretul petrolului poate urca pana la 160 de dolari pe baril datorita sanctiunilor impuse tarii sale din cauza programului nuclear. Declaratia sa vine chiar in timpul in care seful agentiei nucleare a SUA se afla in drum spre Iran pentru discutii la nivel inalt. Aceasta calatorie alimenteaza zvonurile potrivit carora Iranul ar fi dispus sa permita accesul inspectorilor nucleari americani in facilitatile sale nucleare pentru a-i convinge ca nu exista un program pentru dezvoltarea armelor nucleare. Discutiile vin intr-un moment critic pentru Iran a carui economie a avut mult de suferit de pe urma sanctiunilor impuse de SUA si UE, anunta CNN.