George Maior: Internetul, viitorul camp de lupta al Serviciilor Secrete. Conducatorul SRI preia termenul jurnalistului Timothy Garton Ash si explica "forma hibrida de schimbare" a acestui serviciu. Directorul SRI, George Maior, a publicat in revista International Journal of Intelligence and CounterIntelligence, un lung articol in care explica transformarile institutionale prin care a trecut SRI, de la infiintare in prezent. Maior are o perspectiva critica asupra numeroaselor transformari prin care a trecut cel mai mare serviciu secret din Romania si spune ca termenul cel mai potrivit pentru a descrie acest proces este "refolutie". Acest termen a fost preluat de la jurnalistul Timothy Garton Ash, dar Maior sustine ca vrea sa-i dea o semnificatie diferita de cea initiala. "Prin refolutie se va intelege o forma hibrida de schimbare", explica directorul SRI. Dupa ce face istoria primelor acte legale care au marcat infiintarea SRI si reorganizarea fostului Centru de Informatii Externe, Maior sustine ca: "Ar fi o greseala sa ne inchipuim ca, inca de la bun inceput, reformele democratice au presupus o ruptura radicala de fostele structuri de informatii. Un astfel de demers ar fi aproape imposibil in lumea reala, unde liderii trebuie sa asigure echilibrul delicat intre functionarea adecvata a institutiilor si necesitatea reformarii acestora din temelii. O mare parte din specialistii incadrati in SRI si SIE in anii 1990 au fost instruiti si au activat in cadrul fostei Securitati, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Povestea Arcului de Triumf: Rusinea "Micului Paris".Monumentul-simbol a fost blamat de interbelici si mutilat de comunisti. Construit in 1918 din materiale care nu rezistau nici macar in fata ploilor, Arcul a fost ridicat din lemn acoperit cu ipsos dupa patru ani. Actualul monument a fost inaugurat abia in 1936. Una dintre constructiile emblematice ale Bucurestiului, Arcul de Triumf a trait mai multe "vieti" pana sa ajunga la actuala sa forma. Ridicat pentru a celebra participarea Romaniei la Primul Razboi Mondial de partea Aliatilor si Marea Unire, monumentul are o inaltime de 27 de metri si a fost inspirat de arhitectul Petre Antonescu dupa modelul celebrului monument din Paris. In Capitala au mai fost construite si alte arcuri de triumf, insa aceste nu au avut viata lunga. Putini stiu, insa, ca imediat dupa terminarea razboiului a fost ridicat un Arc din materiale atat de proaste incat el nu a rezistat nici macar in fata ploilor. Atunci s-a decis ridicarea unei constructii monumentale cu caracter permanent, anunta Adevarul.

Avem scut antiracheta! Urmeaza reactia Rusiei. Liderii NATO au anuntat luni seara la Chicago ca prima faza a instalarii scutului antiracheta a devenit operationala. Potrivit presedintelui Traian Basescu, in acest stadiu numai sudul Romaniei este protejat, urmand ca "umbrela" scutului sa se extinda asupra intregului teritoriu al tarii in 2015, cand va deveni operational sistemul de la Deveselu. Basescu a respins dreptul unor tari din afara NATO de a pune conditii legate de instalarea sistemului pe teritoriul Romaniei, dar a reafirmat ca sustine "transparenta totala a informatiilor in raport cu Federatia Rusa". Cu toate acestea, trebuie sa ne asteptam la o reactie ostila fata de NATO din partea Moscovei si la presiuni asupra Bucurestiului. Anuntul de duminica reprezinta un important semnal politic din partea NATO, menit sa sublinieze determinarea membrilor Aliantei de a duce la bun sfarsit proiectul scutului antiracheta in conformitate cu angajamentele luate la Lisabona in 2010. Tinta acestui mesaj este dubla si, din acest punct de vedere, se poate vorbi de o dubla victorie, informeaza Romania Libera.

Secretul bine pazit al politicii romanesti. Secretul sistemului politic romanesc este ca migratia politica, desi este moralmente detestabila, a avut o functie extrem de importanta de compensare a defectelor sistemului electoral proportional. Grecia ofera pentru situatia romaneasca un teren de studiu inestimabil. Sa observam, de exemplu, ca, daca alegerile grecesti s-ar fi desfasurat dupa un sistem electoral majoritar, dispersia voturilor ar fi fost mai mica, iar partidul conservator Noua Democratie ar fi obtinut, probabil, majoritatea necesara pentru a forma guvernul. Ar fi fost insa posibil, de asemenea, ca primele doua clasate, Noua Democratie si Syriza (stanga radicala), sa domine ele singure scena politica, fara sa aiba majoritatea, dar facand imposibila, la fel ca si astazi, orice coalitie, scrie Deutsche Welle.

Ponta cheama 322 impotriva lui Basescu. Parlamentul Romaniei este chemat sa arbitreze intre presedinte si premier in chestiunea reprezentarii Romaniei la forurile europene: o amenintare voalata cu suspendarea sefului statului de catre majoritatea USL. Dupa ce a incercat fara succes sa-l convinga pe presedintele Traian Basescu sa-i cedeze dreptul de a reprezenta Romania la Consiliul European, premierul Victor Ponta recurge la medierea Parlamentului, in speranta ca majoritatea care l-a adus in postura de prim-ministru ii va da dreptate lui. Astfel, premierul va inainta, dupa sedinta de guvern de miercuri, o solicitare de a se adresa Camerelor reunite ale Legislativului. Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Mircea Dusa, a declarat ca Ponta va solicita un mandat din partea Parlamentului pentru a reprezenta Romania la forurile europene, anunta EVZ.

Dezastru perfect pe banii UE de la Munca. Victor Ponta ar putea cere in premiera reacreditarea unei autoritati care gestioneaza fonduri comunitare, daca Raportul Comisiei Europene va constata probleme foarte grave pe resurse umane. Premierul Victor Ponta a anuntat ieri, in prezenta ministrului Afacerilor Europene, Leonard Orban, existenta riscului iminent ca Romania sa piarda cel putin 100 de milioane de euro destinate proiectelor din cadrul Programului Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Potrivit celor doi oficiali, in cateva zile urmeaza sa soseasca Raportul de audit al Comisiei Europene pe activitatea Autoritatii de Management-POSDRU, insotit de anuntul suspendarii fondurilor acordate pentru acest program. Suspendarea se face pe cel putin sase luni, ceea ce inseamna ca Romania pierde cele aproximativ 100 de milioane de euro, banii POSDRU pe anul acesta, informeaza Adevarul.

Povestea ultimilor nomazi din Romania. Cutreierarea tarii in lung si-n lat pe timpul verii a ramas numai o indeletnicire a tiganilor saraci. Acestia nu mai vand cazane de tuica, oale si caldari, pentru care nu mai exista cerere, ci colecteaza fier vechi. Pe izlazul din spatele satului Valea Stanii, judetul Calarasi, cinci corturi tiganesti peticite si arse de soare sunt priponite pe buza unei balti. Mai la deal, in spatele corturilor, fuste colorate si camasi cadrilate sunt intinse la uscat, direct pe iarba. Prelatele corturilor, patate si innegrite de soare, flutura in vant. Corturile sunt parca priponite in graba, cuiele ies din pamant si, pe alocuri, colturi ale panzei sunt tinute locului de pietre, fiare si de baterii vechi de masina. Sticle goale, bucati de fier, carpe, lemne arse, cauciucuri si resturi de mamaliga coloreaza izlazul din jurul corturilor. O gaina se zbate anemic la soare, cu piciorul legat de un pripon, scrie Romania Libera.