Atentat Al Qaeda in capitala Yemenului: 90 de soldati au murit, peste 200 au fost raniti. Luni a avut loc un sangeros atac sinucigas cu bomba in capitala Yemenului, Saana. Atacatorul purta explozibilul legat sub haine si l-a detonat in timpul repetitiei pentru parada militara care urma sa celebreze unitatea tarii. O organizatie afiliata Al Qaeda a revendicat atacul sustinand ca tinta acestuia era ministrul apararii si unii comandanti ai armatei. Teroristii au averizat ca vor lovi din nou daca SUA nu inceteaza sa sustina o campanie militara impotriva militantilor sai din sudul tarii. Potrivit autoritatilor ministrul si inaltii oficiali nu au suferit direct de pe urma incidentului, in schimb si-au pierdut viata 90 de soldati si au fost raniti inca 222. Atacul de luni este asociat cu ambuscada de duminica care a vizat echipa de traineri militari a SUA si in urma careia un barbat a fost ranit destul de grav. Campania militara a SUA in Yemen intra astfel intr-o noua faza deosebit de periculoasa, scrie Reuters.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Parlamentul European ofera asistenta Ucrainei in cazul Iuliei Timosenko. Parlamentul European doreste sa ofere asistenta Ucrainei in incercarea de a se gasi o solutie satisfacatoare pentru toate partile in cazul Iuliei Timosenko, intrucat acuzatiile de abuz aduse acesteia au afectat in masura semnificativa relatiile dintre Kiev si UE. Potrivit presedintelui Parlamentului European Martin Schulz, raspunsul dat propunerii sale de catre Ucraina prin intermediul premierului Mykola Azarov este unul favorabil. Schulz a propus si trimiterea in Ucraina a unui grup de medici care sa se ocupe de Iulia Timosenko. Acestia ar urma sa colaboreze cu doctorii de la clinica Charite Berlin care isi ofera deja asistenta. Totodata se doreste crearea unui grup de observatori recunoscuti pe plan international care sa asiste la proces si care sa aiba acces complet la toata documentatia si procedurile Tribunalului. Acuzatiile aduse fostului premier al Ucrainei au starnit la nivel international un val de critici. Mai multe state membre UE au amenintat chiar cu boicotarea politica a Campionatului European de fotbal 2012, care urmeaza sa se desfasoare in iunie-iulie in Polonia si Ucraina. Orasul Harkov in care este detinuta Iulia Timosenko este unul dintre cele patru orase ucrainene in care se va desfasura Campionatul, anunta AFP.

NATO solicita Rusiei retragerea militara din Abhazia si Osetia de Sud. NATO solicita Rusiei printr-o declaratie emisa in urma summitului de la Chicago sa isi schimbe pozitia fata de republicile separatiste Abhazia si Osetia de Sud. Rusia le-a recunoascut independenta in 2008 in urma razboiului de cinci zile cu Georgia, desi ele fac parte din teritoriul statului Georgia. Alaturi de Rusia au mai recunoscut independenta celor doua republici statele Nicaragua, Venezuela si micutele natiuni insulare Nauru si Tuvalu. Declaratia NATO mai cere Rusiei si retragerea imediata a prezentei sale militare din Abhazia si Osetia de Sud, informeaza Ria Novosti.

Seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica prezent pentru negocieri nucleare la Teheran. Seful Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Yukiya Amano, a ajuns luni la Teheran intr-o misiune care ar putea insemna reluarea investigatiilor care sa permita un raport oficial legat de stadiul programului nuclear iranian si sa dea un verdict in privinta acestuia. Vizita oficiala ar putea consolida si negocierile nucleare pe care Iranul le va purta la finele acestei saptamani la Bagdad cu SUA, Rusia, China, Anglia, Franta si Germania. Cele sase puteri vor incerca sa convinga Iranul sa renunte la procedeul de imbogatire a uraniului la un nivel care poate permite cu usurinta utilizarea acestuia la crearea armelor nucleare. Comisia AIEA se va intalni cu negociatorul nuclear al Iranului, Saeed Jalili, dar si cu ministrul afacerilor externe si cu alti inalti oficiali. Scopul misiunii este de a convinge autoritatile iraniene sa permita accesul inspectorilor ONU in facilitatile nucleare pentru a proba daca Iranul fabrica sau nu arme nucleare. Teheranul a sustinut intotdeauna ca programul sau nuclear nu are ca scop producerea de arme nucleare, dar pana acum a refuzat accesul inspectorilor in cadrul facilitatilor. Cele doua parti au avut discutii si saptamana trecuta care s-au soldat cu rezultate multumitoare creand astfel premize favorabile pentru actuala runda de discutii, scrie The Guardian.

Egipt: Consiliul Militar solicita cetatenilor sa voteze si sa accepte rezultatele scrutinului prezidential. Consiliul Militar aflat la conducerea Egiptului a cerut luni cetatenilor sa accepte rezultatele alegerilor prezidentiale a caror prima runda incepe miercuri. In jur de 50 de milioane de votanti sunt chemati la urne pentru desemnarea succesorului lui Hosni Mubarak. Runda a doua a alegerilor se va derula pe 16 si 17 iunie. Principalii favoriti sunt fostul sef al Ligii Arabe Amr Moussa, ultimul premier al regimului Mubarak, Ahmad Shafiq, islamistul independent Abdel Moneim Abul Futuh si candidatul Fratiei Musulmane, Mohammed Morsi. Consiliul i-a indemnat pe egipteni sa mearga la vot in numar cat mai mare si au subliniat din nou faptul ca isi pastreaza neutralitatea, fara sa sustina un candidat anume, anunta AFP.