Iran: AIEA a descoperit urme de uraniu imbogatit la un nivel de 27%, peste limita de 20%, la centrala nucleara de la Fordo. Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a descoperit urme de uraniu imbogatit la un nivel peste limita de 20%, la centrala nucleara de la Fordo (Iran), conform unui raport al agentiei difuzat vineri, informeaza AFP. Testele efectuate pe mostrele prelevate de la Fordo pe 15 februarie 2012 "atesta prezenta unor particule al caror nivel de imbogatire atinge 27%", precizeaza raportul AIEA, in conditiile in care gradul de imbogatire declarat de Iran este de sub 20%. Iranul a explicat ca productia acestor particule era "legata, posibil, de motive independente de vointa operatorului" uzinei, situata la 150 de kilometri sud de Teheran. AIEA a evaluat raspunsul Iranului si a cerut clarificari suplimentare, potrivit textului raportului. Uraniul imbogatit peste nivelul de 20% poate fi folosit la fabricarea de arme nucleare, insa regimul de la Teheran insista ca programul sau nuclear are doar scop civil, in timp ce puterile occidentale il suspecteaza de dezvoltarea in secret a unui program nuclear militar.

Presa in diagonalaFoto: Colaj foto

Martora in procesul lui Silvio Berlusconi: Am purtat o masca cu chipul lui Barack Obama in timpul petrecerilor "bunga-bunga". Marysthell Polanco, o martora in procesul fostului premier italian Silvio Berlusconi, a provocat hohote de ras in timpul procesului atunci cand a descris cum s-a deghizat in procurorul Ilda Boccassini, cea care a condus mai multe procese impotriva fostului prim-ministru italian, relateaza The Telegraph. "Serile erau foarte distractive. Ne aflam in subsolul casei, care era folosit drept club de noapte de catre copiii lui Berlusconi", a povestit Polanco, originara din Republica Dominicana. "Rolul meu era sa-l fac sa rada, asa ca intr-o seara m-am deghizat in Ilda Boccassini. M-am imbracat intr-o toga rosie si am purtat ochelari asemanatori ei. Intr-o alta seara, am purtat o masca cu chipul lui Obama. Nu trebuia decat sa-l facem sa rada (n.r. Berlusconi)", a afirmat martora. Procurorul italian Ilda Boccassini s-a remarcat in cariera sa de 30 de ani prin procesele impotriva mafiei siciliene, a procurorilor corupti si impotriva teroristilor din Brigazile Rosii. De asemenea, ea este poreclita "Doamna de Fier" a justitiei italiene sau "Ilda, roscata", din cauza culorii aprinse a parului. Fostul sef al guvernului italian este acuzat in numeroase procese de faptul ca a "platit mai multe femei pentru sex", intre care si minore, in timpul petrecerilor de la resedinta sa.

Siria: Peste 50 de civili au fost ucisi in bombardamentele fortelor guvernamentale din orasul Houla. Peste 50 de civili sirieni, printre care si 13 copii, au fost ucisi vineri, iar alte o suta de persoane au fost ranite in bombardamentele fortelor guvernamentale din orasul Houla, situat in centrul Siriei, a raportat Observatorul sirian pentru Drepturile Omului citat de AFP. Amploarea si complexitatea recentelor atacuri din Siria sugereaza "existenta unei grupari teroriste", care s-ar fi putut afla in spatele atacurilor, a afirmat secretarul general al ONU, Ban Ki-Moon. El le-a cerut, totodata, statelor sa nu mai furnizeze arme si munitie guvernului sau fortelor rebele, anunta Reuters. "Un adevarat masacru a avut loc in timp ce observatorii ONU mentin tacerea", a declarat seful Observatorul sirian pentru Drepturile Omului, Rami Abdel Rahmane. "Bombardamentele au inceput inca de la pranz si niciun observator din Homs nu a facut ceva in acest sens", a adaugat Rahmane, punand astfel sub semnul intrebarii rolul observatorilor ONU care ar trebui sa monitorizeze respectarea armistitiului de incetare a focului. Potrivit unui activist citat de Reuters, au avut loc ciocniri intre fortele siriene si rebeli, iar soldatii sirieni au incendiat orasul Houla, provocand pagube enorme. Un ultim raport intocmit de ONU arata ca armata si fortele de securitate siriene sunt responsabile pentru majoritatea abuzurilor de incalcare a drepturile omului. De asemenea, anchetatorii ONU mentioneaza o militarizare tot mai puternica a conflictelor din Siria. Cel mai recent raport al ONU sustine ca cel putin 10.000 de persoane au murit in urma revoltelor din Siria, incepand din martie 2011.

Presedintele Bancii Vaticanului a demisionat. Presedintele Institutului pentru lucrari religioase, cunoscuta ca Banca Vaticanului, Ettore Gotti Tedeschi, si-a prezentat demisia, a anuntat joi seara Vaticanul, potrivit Agerpres. Consiliul de administratie al bancii "a adoptat in unanimitate un vot de neincredere in presedinte" caruia i s-a solicitat sa-si depuna mandatul. Vinerea trecuta, presa italiana a dezvaluit noi documente confidentiale ale Sfantului Scaun, la trei saptamani dupa ce Papa Benedict al XVI-lea a infiintat o comisie de ancheta pentru a face lumina in legatura cu originea scurgerii repetate de documente ale Vaticanului. La finele lui aprilie, Papa Benedict al XVI-lea l-a numit pe cardinalul spaniol Julian Herranz, fost presedinte al Consiliului Pontifical pentru Texte Legislative, in fruntea comisiei care va investiga modul in care presa italiana a intrat in posesia unor informatii secrete ale Vaticanului. Astfel, recent, postul de televiziune La Sette a publicat scrisori trimise Papei Benedict al XVI-lea de actualul nuntiu (ambasador) in SUA si fost secretar general al Guvernoratului Cetatii Vaticanului, Carlo Vigano, in care denunta 'coruptia, lentoarea si proasta gestiune' din administratia Sfantului Scaun. Intr-una dintre aceste scrisori se vorbeste si despre faptul ca membrii 'Comitetului de Finante si Gestiune', care gestioneaza fondurile banesti ale Vaticanului, 'sunt preocupati mai mult de interesele lor decat de cele ale noastre', iar in luna decembrie 2009 acestia au irosit 2,5 milioane de dolari intr-o operatiune financiara. In urma acestor dezvaluiri, purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi, a vorbit despre existenta unui fel de Wikileaks prin care s-ar incerca discreditarea Bisericii, centrul de presa al Sfantului Scaun publicand si lungi comunicate, prin care a incercat sa respinga ideea unor lupte interne pentru putere sau a unor comploturi, asa cum sugereaza presa italiana.

Un avion a pierdut o usa, in zbor, deasupra statului american Florida. Un avion de clasa medie a pierdut usa principala a cabinei, in zbor, obiectul cazand pe un teren de golf din statul american Florida, scrie CNN. Avionul de tip business, Canadair CL600, zbura pe ruta Opa-Locka-Pompano Beach (Florida), insa dupa caderea usii a fost redirectionat spre aeroportul Fort Lauderdale. La verificarea efectuata imediat dupa aterizare s-a constatat ca usa principala a cabinei aeronavei cazuse in timpul zborului. Incidentul nu a afectat presiunea cabinei, dat fiind ca aeronava inca nu luase altitudine. Usa a fost descoperita pe un teren de golf din Hallandale.