Andrei Marga: Suspendarea lui Traian Basescu ar avea efecte benefice. Ministrul de Externe, liberalul Andrei Marga (66 de ani), este de parere ca pentru Romania "va fi cu atat mai bine" cu cat va ajunge mai repede Crin Antonescu presedinte. Andrei Marga spune ca nu-l admira pe Vladimir Putin si ca nu l-a avertizat nimeni asupra faptului ca Vladimir Filipov, caruia i-a oferit si titlul de Doctor Honoris Causa, ar fi fost colonel GRU. Ministrul de Externe declara ca oficialii americani pe care i-a intalnit nu i-au reprosat faptul ca in programul de guvernare exista un moratoriu impotriva firmei Chevron. In acelasi timp, Andrei Marga ne-a spus ca Guvernul Ponta poate avea relatii mai bune cu Rusia si ca exista deja in scrisorile trimise de la Moscova Bucurestiului "propozitii semnificative" care sugereaza "o relatie mai ampla". Interviu intergral in Romania Libera.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Operatiunea "Opriti urna!". Reinhumarea pe pamant romanesc a celui care a fost scriitorul Nyiro Jozsef s-a transformat intr-o mascarada institutionala, cu risipa financiara si angrenarea unor angajati ai statului intr-un meci cu faulturi, dar si cu simulari. Dupa procese pornite in zi de sambata si procurori pusi pe piste false, in cele din urma, reinhumarea cenusii lui Nyiro a fost anulata. Ministerul Afacerilor Externe a comunicat inca de la inceputul saptamanii trecute faptul ca nu este de acord cu reinhumarea scriitorului la Odorheiu Secuiesc, relateaza EVZ.

Adelin Petrisor, reporter TVR: "Vreau sa fiu reporter, nu sef". Jurnalistul spune ca nu-l atrage biroul si ca prefera sa ia parte la "ceea ce ulterior va fi numit istorie". A fost sef de sectie la Antena 1, dar spune ca nu-l intereseaza sa ajunga mai sus, pentru ca "este foarte plictisitor". Pe gustul lui este, mai degraba, Coreea de Nord, de unde s-a intors recent. "Adevarul": Te-ai intors recent din Coreea de Nord. Dintre toate deplasarile, care te-a impresionat cel mai mult? Adelin Petrisor: Coreea este de departe cea mai interesanta. Este ceva ce nu intalnesti decat in cartile lui Orwell. Citeste continuarea in Adevarul.

Nicador este "verde" si la 78 de ani. Nepotul lui Zelea Codreanu traieste pentru legiune si maidanezi. Ce a mai ramas din Miscarea Legionara din Romania a intrat cu usurinta intr-o casuta cu doua camere din zona Circului din Capitala. De icoanele si tablourile lui Corneliu Zelea Codreanu, de ziarul "Cuvantul Legionar" si de multe alte simboluri din acele vremuri are acum grija nepotul "Capitanului", Nicador. La cei 78 de ani ai sai, Nicador Zelea Codreanu nu da niciun semn de oboseala si, cu o luciditate de invidiat, conduce dintr-o casa saracacioasa din sectorul 2 al Capitalei ceea ce a mai ramas din "Miscarea Legionara" intemeiata de unchiul sau. Integral in Cancan.

Sebastian Vladescu: "Tot mai multi politicieni vor sa izoleze economic Romania". Fostul ministru de Finante, Sebastian Vladescu, atrage atentia ca tentatia unor oameni politici romani de a bloca fluxurile de capital provenite din exterior este un lucru foarte grav. El este invitatul de saptamana aceasta la "Interviurile 2+1". In opinia sa, cea mai mare vulnerabilitate economica a Romaniei este lipsa investitiilor straine. Evenimentul zilei: La ce ar trebui sa se astepte Romania in cazul unei inghetari a pietelor financiare. Problemele sunt foarte mari in Grecia, in Spania, exista acest risc si foarte multi oficiali europeni si economisti avertizeaza in privinta acestui risc. Continuarea in EVZ.

Ultimii salbatici din mijlocul Bucurestiului. Intre hoteluri si apartamente de lux, cativa tigani traiesc zi de zi asa cum traiau oamenii acum 1.000 de ani. E un trib ce supravietuieste inexplicabil in mijlocul civilizatiei din Bucurestiul zilelor noastre. La 5.000 de metri sud de kilometrul zero al Bucurestiului, intre Soseaua Vacaresti si Vitan-Barzesti, se intinde un camp salbatic populat de pasari rare, vulpi, fazani, dar si de cateva satre de tigani. Nu sunt mai mult de 30 de oameni, cu tot cu copii, si traiesc de-a valma in corturi incropite din lemn, celofan, covoare vechi si linoleum, relateaza Adevarul.

Ghetoul din Ferentari in asteptarea pomenii! Vestea ca edilul Marian ii va cadorisi pe varstnicii cu pensii sub 500 de lei cu tichete sociale lunare de o suta de lei, pentru alimente, a starnit reactii diferite in epicentrul fiefului electoral al lui Vanghelie, dintre strazile Tunsu Petre si Aleea Livezilor, din Ferentari. "Ma lasi, am un copil ce se drogheaza... Mie-mi arde de tichete! Scrieti de-astia cu ᅡlegaleleᅡ, ca vand ᅡPureᅡ, pudra de talc si astia o trag pe nas!", e incredeibil de coerent Vasile, de 49 de ani, proaspat iesit din puscarie pentru trafic de droguri. Nu-l angajeaza nimeni ca-i parnaias si se imbata toata ziua, scrie EVZ.

Mineriada versus Golaniada. Cuvantul "mineriada" nu exista in nici o limba pana la primul raid al hoardelor de mineri asupra Bucurestiului. Apoi a fost creat in limba romana si tradus in limbile de circulatie internationala pentru a desemna o situatie paradoxala, in care fostii nomenclaturisti din perioada lui Nicolae Ceausescu incercau o restauratie comunista prin intermediul unor lovituri de forta, specifice mai degraba nazistilor. Istoricii au comparat mineriadele lui Ion Iliescu cu "Noaptea de Cristal" a nazistilor lui Adolf Hitler, informeaza Romania Libera.

Hartia lui Grajdan, prima fila de dosar. DNA continua audierile in cazul Constantin Grajdan, acuzat de favorizarea infractorului pentru ca a retras Inspectoratul de Stat in Constructii din procesul fostului premier Adrian Nastase. Vizita lui Constantin Grajdan, fostul sef al Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), la DNA s-a incheiat joi noaptea cu inceperea urmaririi sale penale, sub acuzatia de favorizarea infractorului. Potrivit rezolutiei, "se contureaza ipoteza ca invinuitul Constantin Adrian Balaban Grajdan a emis adresa in scopul obtinerii unei hotarari judecatoresti favorabile inculpatilor si pentru a ingreuna cercetarea judecatoreasca", scrie Adevarul.