Lider important Al Qaeda, ucis de NATO intr-un raid in Afganistan. Potrivit NATO, un important lider Al Qaeda, Sakhr al-Taifi, impreuna cu un membru neidentificat al retelei au fost ucisi duminica in estul provinciei Kunar, intr-o operatiune organizata de fortele afgane impreuna cu trupele NATO. Cei doi au fost ucisi printr-o lovitura aeriana. Nu au exist victime in randul civililor, nici pagube materiale. Al-Taifi, se afla pe pozitia a doua a ierarhiei Al Qaeda din Afganistan si ar fi fost responsabil cu atacurile asupra trupelor NATO si a celor afgane. Tot el ar fi facut legatura intre retelele teroriste din Afghanistan si Pakistan, scrie CNN.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Cea mai veche civilizatie urbana, Harappa, a disparut din cauza schimbarilor climatice - studiu. Cercetatorii au descoperit noi indicii care sustin ca cea mai veche civilizatie urbana, Harappa, a disparut datorita schimbarilor climatice. Civilizatia Indusului, Harappa, s-a dezvoltat cu peste 5.200 de ani in urma si ea era localizata pe teritoriile de astazi ale Indiei, Pakistanului, Nepalului si Bangladeshului. In perioada sa de maxima inflorire ar fi ocupat o suprafata de peste 1 milion de km patrati de la Marea Arabiei si pana la Gange, avand 10% din populatia intregii planete. Harappa, descoperita de cercetatori abia in anii 1920, s-a dezintegrat incet acum aproximativ 3000-3900 de ani. Cu aproape un secol in urma au inceput sa iasa la iveala dovezile care aratau maretia acestei civilizatii, orase sofisticate, legaturi cu Mesopotamia, rute de comert intern, maestrie in arta si mesteguri si o scriere ramasa pana astazi nedescifrata. Geologul Liviu Giosan de la Woods Hole Oceanographic Institution din Massachusetts a analizat impreuna cu o echipa date obtinute prin satelit, au colectat mostre de sedimente si au observat dinamica agriculturii practicate de civilizatia Harappa. Totodata, ei au descoperit ca decaderea acestei civilizatii s-a datorat schimbarilor climatice intr-o perioada in care musonii au fost afectati de lipsa energiei solare. Acest lucru a insemnat scaderea ratei precipitatiilor. Multe rauri care reprezentau artere vitale in zona continentala a civilizatiei Harappa au secat, iar oamenii au fost nevoiti sa se mute incet catre bazinul Gangelui - zona neafectata de fluctuatiile climatice. Structura societatii s-a schimbat astfel, evoluand catre comunitati mici bazate pe agricultura dependenta de musoni. In acest fel au pierit marile orase care ramanand fara populatie si deci fara forta de munca nu au mai putut rezista, anunta Yahoo News.

Presedintele Somaliei a scapat dintr-o ambuscada in timpul unei vizite in afara capitalei. Rebelii al Shabaab din Somalia au atacat marti convoiul armat in care presedintele Sheikh Sharif Ahmed se deplasa intr-o vizita oficiala in afara capitalei, in apropiere de orasul Elasha. Atacul a durat aproximativ 30 minute si a atins si cateva vehicole apartinand trupelor de mentinere a pacii ale Uniunii Africane, care au fost astfel nevoite sa raspunda atacului. Presedintele a scapat nevatamat, masina in care se afla parasind imediat locul atacului, informeaza Reuters.

Arheologii bulgari au descoperit o biserica din secolele IV-VI pe coasta Marii Negre. Arheologii bulgari au descoperit o biserica datand din timpul antichitatii tarzii - secolele IV-VI - in satul Sarafovo aflat pe coasta Marii Negre, in apropiere de Burgas. Sapaturile de la Sarafovo au inceput in luna mai 2012 dupa ce in timpul iernii valurile marii au scos la iveala parti dintr-o structura romana, o cladire cu sistem de canalizare a carei existenta era banuita de cercetatori inca din anii '70. Desi initial s-a crezut ca structura face parte dintr-un ansamblu mai larg, respectiv un oras roman, arheologii au decis ca este vorba despre o biserica. Sapaturile vor continua pana in luna iunie, iar speranta cercetatorilor este ca s-ar putea gasi moaste zidite la fundatia bisericii, asa cum s-au descoperit recent moaste ale Sfantului Ioan Botezatorul la biserica de pe insula Sfantului Ivan din apropierea Sozopolului. Impreuna cu autoritatile din Burgas, arheologii intentioneaza conservarea bisericii prin construirea unei structuri de protectie impotriva valurilor si vanturilor extrem de puternice mai ales in timpul iernii, scrie Novinite.

Iranul a trimis trupe militare in Siria, in ajutorul lui Bashar al-Assad. Ismail Gha'ani, comandant in cadrul Garzilor Revolutionare Iraniene a recunoscut intr-un interviu ca tara sa a trimis trupe in ajutorul presedintelui Bashar al-Assad. Gha'ani a declarat ca opozitia facea prea multe victime in Siria, dar ajutorul direct si indirect dat de Iran a impiedicat comiterea mai multor masacre. Interviul publicat de Agentia Iraniana de Stiri a Studentilor a fost scos de pe site in urma presiunilor. Zvonurile despre ajutorul militar acordat lui Assad de catre Iran au circulat inca de la inceputul conflictului din Siria din martie 2011, anunta Ria Novosti.