Scandalul privatizarii ICA. Prejudiciu de milioane, confirmat. In 2003, Dan Voiculescu a devenit mai bogat dupa ce a platit 100.000 de euro pentru terenuri si imobile in valoare de 3,5 milioane de dolari. Mult asteptata expertiza din dosarul ICA - Voiculescu a ajuns in fata judecatorilor de la instanta suprema, dupa 12 termene. Concluzia specialistilor este ferma: in octombrie 2003, "valoarea istorica de piata" a activelor ICA era de 3.590.000 de dolari. Valoarea istorica reprezinta suma estimata pentru care imobilele detinute de ICA SA ar putea fi schimbate, la momentul privatizarii, "intre un cumparator hotarat si un vanzator hotarat". In ciuda acestui fapt, Grivco SA - firma din portofoliul lui Dan Voiculescu -a platit pentru achizitionarea pachetului de actiuni al societatii ICA si implicit al patrimoniului imobiliar, suma de 104.730 de euro. Trebuie precizat ca magistratii supremi au aprobat o expertiza judiciar-contabila privind valoarea activelor ICA la momentul privatizarii, in timp ce procurorii DNA au calculat prejudiciul din acest dosar in baza valorii actiunilor ICA, actiuni vandute in 2003 firmei lui Dan Voiculescu de reprezentantii Agentiei Domeniului Statului (ADS), scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Ponta lanseaza un proiect ilegal. Premierul Romaniei a taiat ieri panglica proiectului imobiliar Palas din Iasi, declarat ilegal prin doua sentinte definitive si irevocabile. Numerosi reprezentanti ai USL s-au reunit ieri-dimineata in capitala Moldovei, pentru a participa la inaugurarea unei investitii de peste 200 de milioane de euro, scoasa in afara legii de instantele judecatoresti. Este vorba de controversatul proiect Palas, construit in spatele Palatului Culturii din Iasi, pe un teren de 12 hectare, pus la dispozitie de Primarie firmei Iulius Group. Alaiul a fost condus de insusi premierul Victor Ponta care a tinut sa fie prezent la ceremonia organizata de omul de afaceri Iulian Dascalu, supranumit "regele mallurilor". De la eveniment nu au lipsit primarul PSD Gheorghe Nichita si deputatii PNL Relu Fenechiu si Cristian Adomnitei, anunta Adevarul.

Seful demis de la ANP: "Teroristii nu misuna in jurul penitenciarelor". Teroristii nu planuiesc zi de zi sa-si scoata protejatii din inchisoare, spune fostul sef al Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Ioan Bala, demis in urma cu doua zile. Acesta nu-si retrage insa declaratiile si precizeaza ca in ultimii trei-patru ani au existat trei incercari de evadari, organizate insa de grupari interlope. Miercuri a fost o zi plina pentru dumneavoastra. Ati fost demis in urma declaratiilor despre planurile unor grupari teroriste de eliberare a unor interlopi din penitenciarele romanesti. Va mentineti afirmatia? N-am ce sa le fac, e real. Nu erau insa teroristi, ci interlopi, asa cum am afirmat in realitate. Nu era ceva foarte recent, nu era vorba de o crestere a virulentei, ci am dat un exemplu dintr-o perioada relativ recenta, ultimii trei-patru ani. Nu era vorba de o saptamana, doua, o luna. Ati vorbit insa despre trei astfel de planuri, nu de unul singur. Despre una am vorbit mai multe. Integral in Romania Libera.

Guvernul Ponta si subordonarea justitiei. In programul de guvernare al Guvernului Ponta, exista doar doua paragrafe care fac referire la lupta anticoruptie. In iesirile publice de pina acum ale lui Victor Ponta, cel putin cite una in fiecare zi, seful guvernului nu a abordat aceasta problema extrem de grava nici macar o singura data. E un semn de intrebare pe care ar trebui sa ni-l punem. Pe de alta parte, ministrul Justitiei Titus Corlatean a afirmat la un post de televiziune ca in cazul dosarului "Trofeul calitatii", in care Adrian Nastase a fost condamnat la doi ani cu executare, procesul aflindu-se in momentul de fata la a sasea sedinta de recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie, ne aflam in fata unei "justitii televizate". Altfel spus, presa ar face prea mult caz pe marginea acestui dosar, scrie Deutsche Welle.

Robert Negoita, favoritul mafiei imobiliare din sectorul 3. Pest zece hectare de teren au fost smulse din zona verde si retrocedate unei batrane. Aceasta vrea sa construiasca blocuri. Pe banii cui? Un nou scandal se prefigureaza in jurul Parcului IOR. Mafia imobiliara a Capitalei se pare ca pandeste sa puna mana pe un teren de peste 10 ha, ce in momentul de fata e un maidan ce se dezvolta ca o pecingine in coasta celui mai frumos parc din tara. Sursele care au sesizat Evenimentul zilei asupra pregatirii acestui bum imobiliar au dezvaluit ca, in spatele unor batrani cu varste intre 70 si 90 de ani se ascunde un om de afaceri cunoscut mai mult in lumea fotbalului, bun prieten cu candidatul USL la primaria sectorului 3, Robert Negoita si cu fratele lui, Ionut Negoita, dezvoltator imobiliar, anunta EVZ.

Iliescu si-a pus secretar de stat la revolutionari. Premierul Victor Ponta l-a numit, ieri, pe Sorin Mesteru in functia de secretar de stat al revolutionarilor, dand curs unei propuneri facute de Ion Iliescu, presedintele de onoare al PSD. "Domnul Iliescu mi-a fost sef in perioada 1992-1996, cand am lucrat la Palatul Cotroceni sub directa coordonare a Domniei Sale. Am avut o relatie foarte buna cu domnul Iliescu in ultimii 23 de ani si banuiesc ca asta a stat la baza propunerii pe care a facut-o si in urma careia am ajuns sa fiu numit secretar de stat", ne-a explicat Mesteru. Numirea sa a provocat nemultumirea Blocului National al Revolutionarilor (BNR), organizatie care reuneste majoritatea asociatiilor de revolutionari din tara. Dorin Lazar Maior, presedintele BNR, invoca un protocol semnat cu PSD, care prevedea ca organizatia sa va propune noul secretar de stat, informeaza Romania Libera.

De ce este statul legat de maini in cazul copiilor abuzati de parinti. Peste 11.000 de copii din Romania sunt supusi anual abuzurilor de tot felul: sunt exploatati prin munca, neglijati ori nu sunt lasati sa mearga la scoala. Desi de cele mai multe ori este vina parintilor, acestia sunt foarte rar decazuti din drepturi. Chiar daca astfel copiii ar avea parte de o viata mai buna. La mijlocul lunii aprilie o stire ingrozitoare facea ocolul televiziunilor. Un copil de doi ani din Vaslui ajunsese in coma alcoolica la spital, dupa ce parintii il imbatasera. O a treia persoana, beata si ea, chemase Salvarea. Copilul ajunge in cele din urma la spital, iar medicii il pun pe picioare. Ce face Protectia Copilului?! Ameninta parintii ca vor ramane fara copil si incepe monitorizarea familiei. Copilul se intoarce acasa. Intr-o situatie similara, in Marea Britanie sau Austria, autoritatile ar fi pus capat unui astfel de comportament iresponsabil din partea parintilor. Copilul ar fi primit, probabil, sansa de a se dezvolta intr-un mediu de viata mai sanatos. Romania nu este insa tara masurilor radicale. Sistemul este neputincios, intocmai ca parintii care dau nastere acestor copii. Cu toate eforturile ce se fac, domeniul Protectiei Copilului inca nu s-a "maturizat" considerabil in ultimii zece ani. Avem putini asistenti sociali si majoritatea isi fac treaba din birou, intocmind dosare. Sunt insa si specialisti implicati, uneori chiar mai mult decat le-o cere slujba, scrie Romania Libera.