Irlandezii au votat pozitiv in referendumul asupra pactului bugetar european - surse guvernamentale. Pactul bugetar european urmeaza sa fie adoptat in Irlanda, dupa ce mai mult de doua treimi din populatie a votat pozitiv, au anuntat surse guvernamentale dupa inchiderea urnelor, citate de Reuters. "Este sigur ca mai mult de 60% dintre cetateni au spus referendumului", a declarat una din surse dupa ce a consultat datele de votare. Numararea voturilor va incepe vineri, iar rezultatele urmeaza sa fie anuntate cateva ore mai tarziu. Pactul, aprobat de liderii tuturor tarilor membre, cu exceptia Marii Britanii si Cehiei, prevede respectarea "regulilor de aur" cu privire la echilibrul finantelor, sub amenintarea sanctiunilor. Premierul irlandez de centru Enda Kenny a facut campanie pentru aprobarea referendumului, care va fi, potrivit lui, sinonim cu stabilitatea. In schimb, Gerry Adams, liderul Sinn Fein, partid nationalist de stanga, a apreciat ca pactul ar semnifica si mai multa austeritate. "Stim ca austeritatea nu functioneaza si acest lucru il spun tot mai multe persoane in Europa", a reiterat el cu o zi inaintea scrutinului.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Talibanii pakistanezi promit sa-l omoare pe medicul lui Osama Bin Laden. Talibanii pakistanezi au anuntat joi ca il vor omori pe Shakeel Afridi, medicul arestat dupa ce a fost acuzat ca a ajutat CIA la capturarea fostului lider Al Qaeda, a declarat un purtator de cuvant. "Il vom taia in bucati atunci cand il vom gasi. El a spionat pentru ca Statele Unite sa-l vaneze pe eroul nostru Osama Bin Laden ", a adaugat Ehusanullah Ehsan, puratatorul de cuvand al talibanilor. Oficialii spun ca Afridi se afla intr-o inchisoare din orasul Peshawar, in nord-vestul Pakistanului. Bin Laden a fost ucis in mai anul trecut intr-un raid NATO, anunta CNN.

Romania si Bulgaria coopereaza pentru imbunatatirea navigabilitatii pe Dunare. Autoritatile si expertii din Romania si Bulgaria au convenit sa lucreze impreuna pentru imbunatatirea navigabilitatii pe Dunare in zona comuna. Delegatiile celor doua tari s-au intalnit joi la Ruse si au decis sa incerce impreuna accesarea fondurilor UE pentru a da un impuls transportului comercial si turistic pe Dunare. "Primul nostru obiectiv este cumpararea unui spargator de gheata cu scopul de a putea mentine activa navigatia in cursul intregului an pe sectiunea bulgaro-romana a fluviului", a anuntat ministrul adjunct al transporturilor din Bulgaria, Kamen Kichev. Iarna trecuta, Dunarea a fost inghetata complet intre Romania si Bulgaria. Romania si Bulgaria au decis si infiintarea unei comisii interdepartamentale pentru elaborarea si implementarea de proiecte in cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunarii, precum si semnarea unui memorandum de cooperare cel tarziu in septembrie 2012. La reuniunea de joi de la Ruse au mai participat ministrul adjunct al Dezvoltarii Regionale si coordonatorul Strategiei Dunarii pentru Bulgaria, Nikolina Nikolova, coordonatorul Strategiei Dunarii pentru Romania, Lucian Fatu si Secretarul de Stat in Ministerul Transporturilor, Valentin Preda, informeaza Novinite.

Hillary Clinton: Atitudinea Rusiei fata de Siria ar putea duce la un razboi civil. Secretarul de stat american Hillary Clinton a avertizat Rusia ca refuzul de a aplica sanctiunile ONU impotriva Siriei ar putea duce la izbucnirea unui razboi civil in tara din Orientul Mijlociu. Rusia si China si-au folosit de doua ori dreptul de veto in cadrul Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite cu privire la sanctiunile aplicate Siriei. Moscova acuza Occidentul de prejudecati pro-rebele si de incercarea de a schimba regimul de la Damasc. Kremlinul a criticat de asemenea si propunerile marilor puteri de a inarma rebelii sirieni, masura ce ar putea duce la prelungirea conflicului, scrie Ria Novosti.

Quebec: Negocierile dintre guvern si studentii protestatari sunt in impas. Negocierile dintre guvern si studentii din Quebec pentru a gasi o solutie a conflictului iscat pe tema taxelor de scolarizare sunt in impas, a declarat joi, in Quebec, ministrul Educatiei Michelle Courchesne. Cea mai radicala uniune a studentilor, la Classe, a anuntat intreruperea negocierilor pe reteaua de socializare Twitter si au facut un apel studentilor pentru a iesi in strada, anunta AFP. Nu este clar daca aceste negocieri asa-numite "ultima sansa", dupa aproape patru luni de conflict, au fost suspendate sau intrerupte asa cum sustine presa, au declarat surse ale studentilor. Cu putin tinp inainte, sursele au sugerat ca asistam la o "intarire" a pozitiei guvernului, in timp ce guvernul acuza studentii ca tergiverseaza negocierile si ca pana acum nu a fost decat "timp pierdut". Discutiile au fost reluate joi dupa amiaza, iar studentii au spus ca au prezentat o "propunere minima" pentru taxa de scolarizare fiind practic un ultimatum adresat guvernului. (N.A.)