Voiculescu incearca sa puna mana pe Loteria Romana. Fostul director al Loteriei Romane, Gheorghe Benea, a confirmat pentru EVZ demisia sa: "Cred ca e un act firesc in aceste circumstante. Demisia intra in vigoare de luni, 4 iunie". Sursele EVZ spun ca, imediat dupa demisia lui Benea, la cabinetul lui Victor Ponta au inceput sa apara propunerile de inlocuire. Cel mai insistent ar fi Dan Voiculescu, vicepresedintele Senatului. El i-ar fi propus premierului sa-l numeasca sef la Loterie pe fostul sau consilier de la cabinetul parlamentar, Cristian Stanculescu. Acesta lucreaza in momentul de fata in cadrul companiei, unde se ocupa de marketing si vanzari. Stanculescu a fost numit in aceasta functie in martie 2008, de catre Liliana Minca, fosta sefa a companiei, impusa pe acest scaun tot de catre Voiculescu. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Medaliile Romaniei, in mainile coruptilor si tortionarilor. Cum au ajuns personaje controversate sa fie decorate de presedinti. Senatorul PSD Catalin Voicu, pe care instanta l-a condamnat vineri la cinci ani de inchisoare pentru coruptie, a fost decorat de doua ori de fostul presedinte Ion Iliescu. De-a lungul timpului, printre cei decorati de fostii sefi de stat s-au strecurat si alte persoane controversate: Mihai Necolaicuc, judecat pentru devalizarea CFR, falsificatorul Valentin Hurduc sau tortionarul Vasile Ciolpan. Senatorul PSD Catalin Voicu a fost decorat in doua randuri de presedintele Ion Iliescu, cu Virtutea Militara in grad de Comandor si Virtutea Militara in grad de Cavaler, informeaza Romania Libera.

Bernard Pivot, realizator de emisiuni culturale: "Cioran ar fi fost foarte bun pe Twitter". Omul care i-a facut pe francezi sa citeasca dezvaluie ce iubeste la scriitorii romani. Bernard Pivot a venit in Romania la invitatia Institutului francez din Romania, cu ocazia Targului de carte Bookfest, la care Franta este tara invitata. Pentru EVZ, celebrul autor si realizator de emisiuni de cultura a dezvaluit ce scriitor roman consacrat in Hexagon prefera, scrie EVZ.

Adevarul despre taxa suplimentara de 16%. Impozitarea suplimentara a salariilor mari din sistemul public ar putea fi privita ca o continuare a reformelor structurale de pe bazele afective ale stangii. Victor Ponta si Crin Antonescu par sa aiba opinii divergente privind sistemul de impozitare. Dezbatere a luat avant, dar ramane destul de confuza. Sa rezumam: primul ministru a propus impozitarea suplimentara cu 16% a sumei din pensie sau salariu care depaseste 4500 de lei pe luna, dar cat priveste salariile, impozitul suplimentar ar privi numai pe cei din sistemul public. Liberalii au formulat obiectii, solicitand la rigoare ridicarea plafonului la cel putin 8000 de lei. Crin Antonescu i-a atras si el atentia primului ministru ca asemenea aranjamente exced intelegerile care stau la baza aliantei, informeaza Deusche Welle.

Martira clasei: fenomenul "Paria" in scoli. Violenta descatusata de la Grupul Scolar "Henri Coanda" din Ramnicu Valcea a ingrozit Romania. A fost cel mai salbatic episod din seria de violente scolare din ultimele saptamani si care a pus capac la toate. O pustoaica de-a IX-a se infige in parul unei colege, ii da doi pumni in obraji, apoi o ia de cap si-o tareste pe usa afara, izbind-o de-un calorifer. In jur, gloata urla excitata in timp ce filmeaza cu telefoanele: "Amintiri din clasa a IX-a!". Povestea din spatele acestei intamplari socante este mult mai trista. Fata batuta, Angela, este orfana si un fel de martir al clasei. Stigmatizarea ei dureaza de aproape un an, iar dirigintele a tratat totul cu indiferenta, desi i s-a cerut ajutorul, relateaza EVZ.

A fost "Vulpea Desertului" un erou sau nu? Figura maresalului Erwin Rommel este una dintre putinele ale liderilor Germaniei lui Hitler cu trasaturi preponderent pozitive. Un curent istoriografic tot mai puternic conturat incearca o reevaluare critica a unor figuri reprezentative ale Germaniei naziste. Nu este vorba de tentative de reabilitare a personajelor condamnate pentru crime de razboi, ci de incercari de lamurire a activitatii reale a celor care au fost implicati in valtoarea celui de-al doilea razboi mondial, precum si in cele care au precedat marea conflagratie, scrie Romania Libera.

Fenomenul plagiatului. Un presedinte de tara, trei ministri si un parlamentar au fost in timpul din urma acuzati de plagiat, in Ungaria, Germania si Romania. Unul a fost silit sa renunte la candidatura, iar patru sa demisioneze. Fiind vorba de demnitari, cazurile au fost mediatizate. Dar fenomenul e mult mai raspandit, indeosebi in mediile universitare din numeroase tari, chiar daca nu devine neaparat public. Radacinile lui sunt diferite. In Romania, fenomenul e legat de laxismul din universitatile particulare. Agentul favorizator este internetul, relateaza Adevarul.

Roma, calatorie prin secole de istorie. Sarbatoarea Republicii Italiene, marcata la 2 iunie, umbrita in acest an de tristete datorita victimelor recentelor seisme din zona Bologna, ramane ziua celebrarii nasterii natiunii, o sarbatoare pentru democratie, pentru cetateni si mai ales pentru spiritul patriotic si orgoliul national. Este principala sarbatoare nationala civila a tarii, amintind de referendumul din 1946, cand poporul italian, dupa ani de razboi, a fost chemat sa decida forma de guvernamant, intre monarhie si republica, scrie Romania Libera.