Tunul lui Oprescu. "E adevarat. Si ce-i cu asta?" Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, confirma dezvaluirile facute de EVZ cu privire la cei care manageriaza proiectul Dogtown: "Da, sunt prietenii fiului meu!" Plictiseala generala a domnit la conferinta de presa de ieri a primarului Capitalei, Sorin Oprescu. Pe langa edilul relaxat, care si-a prezenta oferta electorala in 30 de minute, micuta sala era ticsita de camere de luat vederi. Cu jurnalisti si mai agasati, cu priviri ratacite si cu gandul probabil la vreun alt subiect. Singurul moment mai alert s-a petrecut la sfarsitul conferintei de presa, cand l-am fortat pe Sorin Oprescu sa recunoasca ca cei trei fondatori ai Asociatiei Portico, cu care Primaria Generala a initiat mega-afacerea Dogtown, sunt prietenii fiului sau. In ciuda altor legaturi evidente, pe care EVZ vi le-a prezentat in ancheta publicata in editia de ieri, Oprescu a sustinut ca Dogtown nu este "o afacere de familie". Integral in EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

"Guru" Bivolaru si-a schimbat sediul. Pelerinajul continua la Paris. Cautat de autoritatile din Romania pentru trafic de persoane, liderul MISA, Gregorian Bivolaru (60 de ani), organizeaza orgii sexuale intr-o casa-templu de la periferia Parisului. Pentru a deruta politistii romani, Bivolaru sustine public ca se afla in Suedia, unde are azil politic. Gregorian Bivolaru, azilant politic in Suedia, se joaca de-a baba oarba cu autoritatile din Romania. Desi este sub mandat de arestare, de sapte ani nimeni nu se oboseste sa puna mana pe el. La sfarsitul lunii mai, seful Politiei Romane, Petre Toba, sustinea ca acesta a parasit teritoriul Suediei. "Exista informatii ca Gregorian Bivolaru se afla pe teritoriul altei tari, anunta Adevarul.

Presedintele Partidului Popular European: Ar fi foarte riscant pentru Romania sa schimbe legile DNA si ANI. Presedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, 76 de ani, considera ca Romania trebuie sa continue lupta anticoruptie si sa demonstreze in continuare ca justitia este independenta pentru a avea sanse sa adere la Spatiul schengen. "Ar fi foarte periculos si extrem de riscant" pentru Romania sa modifice legile care reglementeaza Departamentul National Anticoruptie (DNA) si Agentia Nationala de Integritate (ANI). Daca totul va merge bine din acest punct de vedere, Wilfried Martens crede ca Romania ar avea sanse sa adere la spatiul Schengen anul viitor. In ce priveste ideea suspendarii lui Traian Basescu despre care ministrul de Externe a spus ca ar fi "benefica" Romaniei, seful Partidului Popular European (PPE) considera ca "este in contradictie cu stabilitatea, cu bunele practici democratice, cu legile clare ale tarii". Wilfried Martens sustine de altfel ca Traian Basescu este cel care trebuie sa reprezinte Romania la Consiliile europene nu doar din motive constitutionale, dar fiindca exista deja o cutuma in acest sens. Wilfried Martens si-a lansat zilele trecute in Romania volumul "Europa: lupt si inving", o autobiografie politica, editata la grupul editorial ALL in parteneriat cu Centrul de Studii Europene si Institutul de Studii Populare, informeaza Romania Libera.

Retete germane de mantuire a Europei. Cum se poate salva Europa? Raspunsul elitei germane la aceasta intrebare, un raspuns pe care prea putini il contesta vehement in Germania, spre deosebire de Marea Britanie de pilda, este urmatorul: problemele pe care le are Europa se rezolva nu cu mai putina Europa, ci, dimpotriva, cu mai multa. Altfel spus, elita germana recomanda masuri sporite de integrare europeana. Dar nu orice fel de masuri. De pilda, guvernul Merkel respinge categoric eurobondurile, care, in opinia Berlinului - o opinie impartasita si de mare parte a opozitiei de stanga - ar reprezenta o pernicioasa colectivizare a datoriilor, care ar antrena in hau si statele europene inca neatinse de criza. Intre ele, Germania. Ceea ce, in schimb s-ar impune intru salvarea Europei, este, din unghiul oficialilor germani, nu doar amplificarea competitivitatii economice a statelor europene, prin adoptarea de reforme structurale, ci si realizarea unei uniuni fiscale si - de ce nu - a unei uniuni politice, scrie Deutsche Welle.

Costi Raducanoiu, beizadeaua pocaita din Banie. La mijlocul anilor '90, a devenit celebru dupa ce a snopit un "tablagiu" de politie. Dupa cateva luni a rupt cu bataia un tanar in timp ce sora-sa a cotonogit-o pe prietena aluia. N-a trecut mult timp si, intr-o excursie la Predeal, i-a sifonat masina altuia. Un taximetrist i-a picat "mesa" ca n-a vrut sa-si foloseasca masina pe post de furgoneta, drept pentru care a suportat rigorile "legii" sale si a trebuit sa-si duca taxiul la tinichigiu. Si el si sora-sa au fost condamnati la puscarie cu executare pentru ca, la ultima instanta, sa scape de parnaie. Numele sau a mai fost asociat de presa cu alte cateva scandaluri cu bataie. Coincidenta sau nu, tatal lor era prefect. Expresia "M..e la tot cartierul!" i-a ramas inscrisa in CV. Au trecut 17 ani de la prima atestare documentara a scandalurilor sale si, acum, e familist cuminte. Din tartorul Craiovei, beizadeaua Costi Raducanoiu a ajuns carciumar, anunta EVZ.

Lungul drum spre scoala al copiilor de la sat. Viata copiilor din mediul rural seamana tot mai mult cu cea a personajului Niculae Moromete din romanele lui Marin Preda: ambitiile de a se educa sunt curmate de saracie si de nepasarea parintilor. Un studiu efectuat de organizatia World Vision Romania in 1.460 de gospodarii din opt judete scoate in evidenta probleme serioase de calitate a vietii pentru multi dintre copiii din mediul rural, precum si pentru familiile din care provin. Studiul a fost efectuat in perioada august-septembrie 2011. "Faptul ca a scazut dramatic natalitatea fata de acum 10 ani nu ingrijoreaza pe nimeni, asa cum nu ingrijoreaza nici faptul ca peste 40.000 de copii traiesc in saracie, iar 350.000 de gospodarii se afla sub nivelul saraciei. Mai mult, 40% din motivele pentru care mor copiii sunt accidentele casnice. In aceste conditii, statul nu are niciun fel de strategie. Ba chiar politicile publice stralucesc prin absenta", spune Bogdan Simion, presedintele Federatiei Organizatiilor Nonguvernamentale pentru Copil, informeaza Romania Libera.

De la Facebook la sezatoare. Cum sa traiesti experienta taraneasca in secolul XXI. De curand o asociatie de tineri numita Village Life organiza la Pietriceaua, comuna Brebu, o sezatoare. Prilej de intalnire intre orasenii dornici de a mai avea un cat de mic contact cu traditia si familiile care inca o pastreaza, ideea s-a dovedit una de mare impact nu numai in randul turistilor si al comunitatii implicate ci si in comunitatea virtuala. Intr-un concurs de proiecte cu impact social, Social Impact Award, ideea sezatorii a castigat premiul de popularitate, cu peste 2000 de voturi primite online - mai mult decat orice alt proiect finalist in concurs. Alexandra Vasiliu, membru fondator al Village Life ne-a povestit despre asociatie si despre proiectele ei: Cum se face ca un grup de tineri intelectuali este atat de pasionat de viata satului? Nu v-au spus niciodata prietenii ca sunteti nostalgici? Ca nu sunteti in "trend"? Alexandra Vasiliu :Ba da, ni se spune asta din cand in cand, desi nu atat de des cum va imaginati. De fapt, cred ca suntem intr-un anume "trend", scrie Romania Libera.